İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentte yakın bir gelecekte bugünkü fiyatlarla gayrimenkul almanın mümkün olmayacağını belirterek yatırımcılara "treni kaçırmayın" diye seslendi. Gelişen Kentler Zirvesi'nde konuşan Kocaoğlu, "Ne bizim ne de ilçe belediyelerinin, yatırımcıların işini kolaylaştırmaktan başka en ufak bir talebi olmamıştır, olmayacaktır" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) işbirliği ile düzenlenen 4. Gelişen Kentler Zirvesi, İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde yapıldı. Zirvede, İzmir'in, yerli ve yabancı yatırımcılara sunduğu önemli fırsatlar, gayrimenkul sektöründeki potansiyeli ve bununla birlikte sosyoekonomik ve kültürel yapısı ele alındı. Gayrimenkul sektörünün temsilcilerine seslenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'in her sektörde yatırım yapılabilecek en uygun kent olduğunu söyledi. Bugün İzmir'de gayrimenkul fiyatlarının düşük olduğunu dile getiren Aziz Kocaoğlu, "Yatırımcılar açısından bakıldığında, yarın kimse bu fiyatlara gayrimenkul alamayacaktır. Tren kaçmış olacaktır. Treni kaçıranlar da dizini dövecektir" diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ÖNCE ADALET
Kent dönüşümünün devlet erki olmadan başarılmasının mümkün olmadığını vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şunları söyledi: "Bir yap satçı ya da bir konut şirketi, bir kooperatif, kent dönüşümünü tek başına yapamaz. Kent dönüşümü kurulacak ofislerde ya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ya da Büyükşehir Belediyesi tarafından uzlaşma sağlanarak yapılabilir. Çünkü büyük kentlerde en büyük problem, binlerce ailenin ikna edilmesidir. Bunu İzmir Büyükşehir Belediyesi 2508 konutla Kadifekale'de gerçekleştirmiştir. İzmir Büyükşehir Belediyesi, buradan başarılı çıkarak güven kazanmıştır ve adil olduğunu göstermiştir. Ne Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ne de İzmir Büyükşehir Belediyesi, mal sahiplerini özel şirketlere ve kooperatiflere teslim edemez. İnşaat şirketleri ve kooperatifleri 3-5 bin kişilik gruplara teslim edemez. Büyükşehir Belediyesi veya Bakanlık, arada paylaştıran, hakem olan, adaleti sağlayan, elini taşın altına koyarak hem inşaatı yapacak hem taşınacak kişiye garanti veren kurumlar olmak durumundadır."
Ne İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ne de bağlı belediyelerin yatırımcıların işini kolaylaştırmaktan başka en ufak bir talebi olmadığını vurgulayan Aziz Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Planladığımız ve öngördüğümüz çerçevede 80-100 sene sonrasının kentini oluşturmaya çalıştığımız için, yaptığımız planlardan taviz vermiyoruz. Yaptığımızın arkasında duruyoruz."

KAZAN KAZAN MODELİ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentte 5 bin dönümlük Liman arkası bölgesinde, turizm ve rezidans, İnciraltı'nda sağlık ve termal tesisler, Yarımada'da turizm ve eğitim alanında yatırım yapılabileceğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Doğunun en batısı, batının en doğusundaki bu kentte, bütün insanlarımız barış ve mutluluk içinde yaşamaktadır. Burası en toleranslı, en eğitimli, en münevver kentimizdir. Bu kentte yatırım yapmak, bu kentte var olmak, ülke vatandaşları için olduğu kadar dünya vatandaşları için de bir ayrıcalıktır. İster konut, ister turizm, isterlerse başka alanlar olsun, bütün yatırımcıları İzmir'de yatırım yapmaya çağırıyorum. Amaç sadece kentin kazanması değildir. Hep birlikte kazanacağımıza inanıyorum."

BU KENTİ KİMSE DURDURAMAZ
İzmir'in 30 yıllık durağanlık toprağını üzerinden attığını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şunları söyledi: "Bu, Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilmiştir. Daha fazla mütevazi olmaya gerek yoktur. Çünkü kimse, sözden başka bir yatırım yapmamıştır. Bundan sonra İzmir'in büyümesini kimse tutamayacaktır. Kimsenin geri çekmeye gücü yetmeyecektir. İzmir yoluna devam edecektir, hızlı bir şekilde büyüyecektir. Bunu engellemek mümkün değil. Çünkü potansiyelini harekete geçirmiştir. İzmir bu coğrafyanın merkez kentidir ve arkasında 12 milyonluk Ege Bölgesi vardır. Beyin buradadır, finans buradadır. Çeşitli teşviklerle ne kadar bastırılmaya çalışılsa da, İzmir kendi gücüyle ayağa kalkmaktadır. Merkezi hükümete vergi olarak artı veren, zaruri devlet harcamaları için aldığının dört mislini merkezi bütçeye vergi olarak geri ödeyen bir kenttir. Yatırım yapılmadığı, 'İzmir gelişmiyor, İzmir köy' denilen dönemlerde bile devlete 5 lira verip 1 lira alan bir kenttir. Bu İzmir esnafının, sanayicisinin, işadamının, tacirinin vergi ödeme bilinci ve ahlakındandır."

İZMİR YABANCILARIN KONUT TALEBİYLE KARŞILAŞACAK
GYODER Başkanı Işık Gökkaya da, İzmir'in nüfus artışı hızı bakımından konut ihtiyacı açısından ülkedeki ilk dört kent arasında olduğunu belirtti. İzmir'in 330 kişi olan nüfus yoğunluğunun 97 olan Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğunu dile getiren Gökkaya, Türkiye'deki toplam yapı ruhsatlarının yüzde 6'sının İzmir'den alındığını söyledi. Işık Gökkaya, İzmir'in yabancıların yoğun konut talebiyle karşılaşacak potansiyel kentlerden biri olduğunu da vurgulayarak, çevre bilinci oluşmuş, sakin kent hayatını koruyan, yaşam kalitesini geliştirmeyi hedefleyen İzmir'in yatırımcılar açısından birçok fırsat sunduğunu sözlerine ekledi.
(HK-HO-Y)

15.01.2013 13:34:52 TSI

Editör: Wan Haber