Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, mahalle ve köy muhtarlarıyla bir araya gelerek, Malatya'nın büyükşehir statüsüne alınması ve belediye çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi.
Malatya Kaburga Sofrası'nda düzenlenen toplantıya, Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın yanı sıra; başkan yardımcıları, daire müdürleri, muhtar dernek başkanları ve mahalle muhtarları ile merkeze bağlı köy muhtarları da katıldı.
Başkan Ahmet Çakır yaptığı konuşmada, Malatya'nın büyükşehir statüsüne kavuşmasıyla birlikte elde edeceği kazanımları anlattı. Çakır, Malatya'nın büyükşehir olmasıyla birlikte artık plan, yatırım ve hizmetlerin bütün Malatya genelinde yapılacağını söyledi. Bundan sonraki süreçte, yapılacak olan yatırım ve hizmetlerle, ilçe, belde ve köylerin daha farklı bir konuma kavuşacağını belirten Çakır, büyükşehir statüsünün daha önceki statülerden çok farklı olduğunu ifade etti.
Yaklaşık 30 yıldan beri Malatya'nın büyükşehir olmak için girişimlerde bulunduğunu, ancak bir türlü sonuç alınamadığını kaydeden Çakır, "Şu anda Malatya, büyükşehir statüsüne kavuştu. Bu statü gereği gelirin artması, yetkilerin verilmesi, sınırların il sınırı olarak belirlenmesi gibi avantajlardan dolayı önümüzdeki süreçte Malatya, çok farklı bir konuma gelecektir" dedi.
Malatya'nın herkesin ortak değeri olduğunu ve şehrin fiziki olarak gelişmesinin diğer sektörlerin gelişmesine de katkı sağlayacağını belirten Çakır, "Bugüne kadar Malatya merkezde 13 tane belediyemiz vardı. Bunların imar uygulamaları başta olmak üzere kendi tüzel kişiliklerinden kaynaklanan yetkilerinden dolayı Malatya tek bir yapıda büyüyemedi, düzensiz büyüdü. Kenar bölgelere açılamadı, tek bir merkeze sıkıştı, bir takım olumsuzluklar meydana geldi. Şimdi büyükşehir statüsüne kavuşmasıyla birlikte bütün bu olumsuzlukları giderme şansı yakaladı. Büyükşehir statüsüyle birlikte; imar planlarının tek elden planlanacak olması, kaynakların tek elden yönetilecek olması, sorunların genel olarak planlanması gibi özellikler sayesinde, Malatya çok daha ileri bir noktaya taşınacaktır" şeklinde konuştu.
Bölgedeki bütün şehirlerin göç verdiğini ve her geçen gün nüfusunun azaldığını da kaydeden Çakır, Malatya'da az da olsa nüfusun arttığını belirterek, büyükşehirle birlikte verilen göçün önlenerek, nüfusun daha da hızlı bir şekilde artacağını söyledi.
Bazı kesimlerde büyükşehirin Malatya'nın her tarafına yetişemeyeceği endişesinin olduğunu da kaydeden Başkan Çakır, şunları söyledi:
"Bu endişe yersiz bir endişe. Kesinlikle ben her noktaya çok rahat bir şekilde ulaşacağını düşünüyorum. Çünkü bizim imkanlarımız, teknik ekibimiz, araç parkımız gerçekten çok daha güçlü. Ekonomik anlamda da belediyenin imkanları, özellikle yasanın getirmiş olduğu artılarla birlikte çok daha iyi bir noktaya geliyor. Burada önemli olan bu süreci iyi yönetip, sağlıklı bir şekilde planlama yapabilmek. Biz şu anda önümüzde 1 yıldan fazla zaman olmasına rağmen oluşturduğumuz ekipler var. Büyükşehir statüsünü kazanır kazanmaz nereleri planlayacağımız, bölge, ilçe ve köylerimizin alt yapıları ne durumda gibi bütün bunların bir röntgenini çekeceğiz. Yine bütün ilçelerimizin, beldelerimizin bütün imar planlarını alacağız ve bunları tek elden sağlıklı bir şekilde planlayacağız. Üst yapıdaki eksiklikleri dikkate alacağız. Bunların planlamalarını yapacağız. Hangi bölgemizde ne kadar eksiklikler var. Bu eksiklikleri gördükten sonra bundan sonraki süreç içerisindeki yapılanma, daire başkanlıklarına bağlı sorumlu bölgeleri oluşturacağız. Ulaşım Koordinasyon Merkezi kurularak, bütün bölgelerimiz, beldelerimiz, ilçelerimiz, ulaşımla ilgili tek elden planlanacak."
Bugün Malatya'nın gelişmesi ve büyümesinin Türkiye'de örnek gösterildiğini vurgulayan Çakır, bu gelişim ve büyümeyi daha ileri götürmek ve sürdürülebilir kılmak zorunda olduklarını söyledi. Çakır, "Biz planlamalarımızı ve çalışmalarımızı bugüne kadar hızlı bir şekilde yaptık. Malatya'nın büyükşehir statüsüne kavuşması Malatya'ya çok daha büyük bir değer kazandıracak. İnşallah bu süreç Malatyamız için, Malatya'da yaşayan bütün hemşehrilerimiz ve ülkemiz için hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.
Belediye Başkanı Ahmet Çakır, büyükşehir ile ilgili açıklamalarının ardından, Malatya Belediyesi tarafından yapılan yatırım, hizmet ve projeleri sunum eşliğinde özetle muhtarlara anlattı.
(BK-SO-Y)

15.12.2012 18:06:24 TSI

Editör: Wan Haber