Van Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Doğar, "Yıllardır bu halka arsenikli su içirdiler. Biz geldiğimiz ilk gün bu sorunun çözümüne odaklandık ve tamamen ortadan kaldırdık" dedi.
Van Belediyesi Meclis toplantısında, Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü'nün yaptığı çalışmalar ve bütçesi tartışıldı. Belediye Meclis Başkanvekili Cahit Bozbay başkanlığında yapılan toplantıda ilk sözü BDP Meclis üyesi Gıyasettin Gültepe aldı. Büyük zorluklar ve sıkıntılara rağmen kentin altyapısının yüzde 80'inin bitirildiğini ve bunun büyük bir başarı olduğunu aktaran Gültepe, "Önceki dönemlerde Hacıbekir, Altıntepe ve Seyrantepe'ye su verilemiyordu. Buralarda DSİ'nin sulama kanallarına rağmen su gitmiyordu. Burada yapılan çalışmadan dolayı müdürlüğümüze ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.
Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü'nün kentin en önemli müdürlüklerinden biri olduğunu aktaran Meclis üyesi Hecer Kaya ise, belediye olarak su ve kanalizasyon sorununun üstesinden geldiklerini, ancak daha çözülmesi gereken sorunların da olduğunu belirtti.
"TÜM POLEMİKLER SU ÜZERİNE YAPILIYOR"
Van Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Doğar da, kentte siyasi polemiklerin su üzerine yapıldığını belirterek, özellikle deprem sonrası hükümetin sürekli su konusunda polemik yaptığını söyledi. Bejingir kaynağından getirilen 47 kilometrelik yeni su ishale hattı ve kent merkezindeki su hatlarının yenilenmesi konusunda hükümetin ciddi polemikler yaptığını belirten Doğar, "Van, büyük bir travma yaşadı. Yaşanan depremde 750 bin nüfuslu kentin 400 bin nüfusu göç etti. Bir anda Van'ın dokusu bozuldu. Van'da değişik muhtelif yerlere kurulan konteynır kentlerle birlikte Van'a yetmeyen su birden bire yönetilmez bir duruma geldi. Bu durumun farkındaydık. Bir süre önce mevcut suyun Van'a yetmeyeceği için Bejingir'den yeni bir su hattı getirme projemiz vardı. Bu proje için bakanlıklarla değişik kurumlarla DSİ ile görüşmeler oldu. Sonuç alamadık. Kurulan konteynırlarla birlikle yeni suya daha çok ihtiyaç oldu. O dönem Devlet Bakanı Beşir Atalay, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve valilik ile yaptığımız toplantıda bunun kararı alındı. Belediyemizin oluşturduğu proje böylelikle devreye girdi. Bu projenin parası da Van Belediyesi'nin ödeme koşulu ile kabul edildi. Ben Van milletvekillerinin hiç birinin bu projeden haberdar olmadığını biliyorum. Ne zamanki basında yer aldı daha sonra bunun üzerinde değerlendirme yapılmaya başlanıldı. 'Biz getirdik' demeye başladılar. Bu proje Van Belediyesi'nin Bakanlıkla ortak çalışma yürüttükten sonra hayata geçti. Bunun üzerinden siyaset yapmak doğru değil, etik değil. Çünkü bu projenin parasını veren biz, projeyi hazırlayan onaylatan yine bizleriz. Bu projede milletvekillerin ne çabası, ne uğraşı vardır" dedi.
"ARSENİKLİ SU SORUNUNU TAMAMEN ÇÖZDÜK"
2013 yılında geçmiş yıllarda yaşanan su sıkıntılarının yaşanmayacağını düşündüklerini ifade eden Doğar, "Yıllardır bu halka arsenikli su içirdiler. Biz gelir gelmez bu sorunun üzerinde durduk ve çözdük. Bu işi çok büyük borç batağında olan bir belediye ile çözdük" diye konuştu.
"BÜTÇEMİZİN YÜZDE 80'İ ŞEBEKE HATLARINA GİDİYOR"
Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü Mehmet Özköseoğlu ise, göreve geldikleri dönemde kentin yüzde 40'ında hiç su almadığını tüm kentlinin bildiği bir konu olduğunu belirterek, bu sorunların büyük bir bölümünün bu dönemde çözüme kavuştuğunu aktardı. Depremden dolayı konteynır kentlerin kendilerine ciddi bir sorun oluşturduğunu söyleyen Özköseoğlu, "Bu yıl 4 tane arsenikli kuyu kapattık ve kentimizin arsenikli su problemi tamamen ortadan kalkmıştır. Van'da bin 100 kilometrelik bir şebeke hattımız var. Bunun 300 kilometresi aspes borulardır. Yaklaşık 600 kilometresi ise PVC hattır. Biz son dönemlerde 200 kilometre HDPE hat değiştirdik. Van'ın şu an 900 kilometrelik su hattının tamamen değiştirilmesi gerekiyor. Bu 900 kilometrelik hattın değiştirilmesi için çok ciddi kaynak arayışına girdik. En son Kalkınma Bakanlığı'ndan bir kaynak için başvurduk. Bu şebekelerin değişimine 78 milyon TL harcanması gerekiyor. Yine şebekeye bağlanacak abone hattı masraflarına ise 35 milyon TL gidiyor. Yani bütçemizin yüzde 80'i şebeke hatlarına gidiyor" dedi.
"TÜRKİYE'DE 5'İNCİ EN ÖNEMLİ ARSENİK TESİSİ KURDUK"
Van'ın önceki dönemde tamamına yakının arsenikli su içtiğini söyleyen Özköseoğlu, "Bizim kurduğumuz arsenik su arıtma tesisleri Türkiye'de beşinci büyük arıtma tesisidir. Sağlık Bakanlığı ne denli sağlıklı çalışmalar yaptığımızı her defasında bize söylüyor ve yazışmalarımızda da dile getiriyorlar. Belediye olarak 14 milyon TL'lik yeni bir projeyi daha tamamladık. Bu yeni su hattına eş değer bir projedir. Yeni yapılan TOKİ'lerden dolayı su alamayacak olan mahallelerin sorun yaşamaması bununla engellenecek. Yine 37 milyonluk başka projemizde hayata geçmek üzere. Bu proje de 4 adet terfi istasyonu ile gelecek olan suyun doğru yönetilmesi projesidir" diye konuştu.
(MSA-Y)

20.12.2012 18:00:38 TSI

Editör: Wan Haber