Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesinde Anadolu Sağlık Meslek Lisesi'nin Kdz. Ereğli ilçesine taşınma kararına vatandaşlar tepki gösterdi.
Kdz Ereğli ilçesine Kandilli beldesinde Anadolu Sağlık Meslek Lisesi'nin Kdz. Ereğli ilçesine taşınma kararı belde sakinlerini ayağa kaldırdı. Kandilli belde belediyesi önünde toplanan vatandaşlar karara tepki gösterirken; Kandilli belde Belediye Başkanı Nihat Saral, Kandilli Anadolu Sağlık Meslek Lisesinin kapatılmaması için AK Parti Genel Merkezine giderek Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile görüşeceklerini, gerekirse eylem yapacaklarını belirterek şunları söyledi:
"1996 yılında eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Köksal Toptan'ın katılımıyla açılan Sağlık Meslek Lisesi o zaman 600 öğrenciyle eğitim vermekteydi. Şu anda bu okulda 150 öğrenci var. Bu okulun Kdz. Ereğli'ye taşınması gündemde burada okuyan öğrenciler Kdz. Ereğli'ye gitmek zorunda kalacaklar. Bu konuyla ilgili yönetmelikle Hastaneye 4 kilometre mesafede olması gerektiği belirtiliyor. Ama Kdz. Ereğli'de okulların hastaneye 7 kilometre mesafede olduğunu biliyoruz. Bunun yanında okulun kullanılmaz halde olduğunu bunun içim Kdz. Ereğli'ye taşındığını söylüyorlar. Yani Kandilli'den Kdz. Ereğli'ye gidecek olan öğrenciler iki dolmuş değiştirecek, ama Kdz. Ereğli'den Kandilliye gelen öğrenci ise bir dolmuşla gelebiliyor. Bu konuyu AK Parti Milletvekilimiz Prof. Dr. Ercan Candan, İl Başkanı Hamdi Uçar'a ilettik. Milletvekilimiz bu konuda 6 ay uğraştığını ve başaramadığını söylüyor. Ben sadece tabi ki bizim isteğimiz bu okulun beldemizde kalması, bu konuda yetkililer bir açıklama yapmazsa daha öncede 2003 yılında halk ile birlikte Ankara'ya AK Parti Genel Merkezine gitmiş ve istediğimizi almıştık. AK Partide Genel Kurul toplantısı varmış Meclis'e de almıyor. Biz bu genel kurul bittikten sonra Kandilli halkı ile birlikte Ankara'ya giderek AK Parti Genel Merkezine giderek Başbakan ile görüşünceye kadar eylem yapmayı düşünüyoruz. Gerekirse orada yatacağız. Tüm halk çoluk çocuğu ile Ankara da istediğimizi alana kadar mücadele vereceğiz. Tüm halkımızın yol, yemek ihtiyacını belediye olarak karşılayacağız."
Gökçeler belde Belediye Başkanı Bekir Çolak da, Kandilli Anadolu Sağlık Meslek Lisesinin kapatılmasını istemediklerini bu konuda halkın yanında olduklarını belirterek, "25 Kasım 1996 yılında burada bir kurumda aynı zamanda amir olarak çalışırken, Sağlık Bakanlığı bizden bu kurumun yetkililerini devir aldı. Bizde Alacağız mevkiinde Hema'nın bulunduğu alandaki bölgeye taşındık. O zamandan bu yana Sağlık Meslek Lisesi eğitime ve öğretime devam ediyordu. Bu eğitim o günden bu yana devam ettiğine göre bundan sana devam etmesinden yana vatandaşlarımızla birlikte hareket edeceğimizi yetkililere iletiyoruz. Çünkü Kandilli ve Gökçeler beldeleri küçültülmüştür. Buna da gerek yoktu. Burada TTK Armutçuk Müessesinde yaklaşık bin 500 çalışanı Hema'da 830 çalışan ve Borcam'da 120 çalışanı hesap edersek, böyle bir canlı ve hareket olan bir yerde sağlık hizmetinin olması önemlidir. Bunu yanı sıra sağlık hizmetinin yanında aşağıda bir Göğüs Hastalıkları Hastanesi vardı. O bina da daha evvel kapatıldı. Biz o binanın da açılmasını istiyoruz. Bu bakımdan burada bulunan Kandilli Anadolu Sağlık Meslek Lisesinin kapatılmasını istemiyoruz. Bu yönde halkımızın yanındayız" dedi.
Kandilli Özel Halk Otobüsleri Durak Başkanı Muhammet Topaoloğlu, "Son komisyon kararını Vali Erol Ayyıldız imzalamış, Kandilli beldesinden Kdz. Ereğli istikametine giden özel halk otobüsleri ve sivil halk otobüsleri Cöbekoğlu bulvarından dönerek belediye tarafından belirlenen katlı otoparka girecektir deniyor. Bizim Kandilli'den yaklaşık 8 aracımız Kepez mevkisine gitmektedir. Bu konuda öğrencilerimiz için ikinci bir dolmuşa binmek zorunda kalacak, ikinci bir ücret ve külfet meydana gelecektir. Biz vatandaşımızı nasıl götüreceğiz. Ereğli'ye gideceğiz hastaneye giremeyeceğiz. Kepez mevkisine gidemeyeceğiz. Bu karar da bizim için ayrı bir sıkıntı oluşturuyor. Kandilli ile kimse uğraşmasın" dedi.
Belde sakinlerinden Mevlüt Kurt da, "Buradaki Göğüs Hastalıkları Hastanesi boş, o hastane boş, buradaki Kandilli Anadolu Sağlık Meslek Lisesi de boşaltılınca ne yapılmak isteniyor anlamış değiliz. Buraya siyasilerimiz hiçbir hizmet vermediler. Halk olarak bu okulun burada kalmasının yanında buradaki hastane binasının da değerlendirilerek okulun öğrenci sayısın arttırılmasını istiyoruz. Asıl yapılması gereken bu iken geri adım atılarak bu okulun buradan kaldırılmasının bir mantığı yok" diye konuştu.
Belde sakinlerinden Yusuf Uzun, "Bir yıl önce Sağlık Bakanlığına beldede bir 112 acil servis merkezi kurulması için talebimiz oldu. Bakanlık bunu olumlu karşıladı. 2012 Mart ayında bu talebimiz onaylandı. Ama 9 ay geçmesine rağmen hala bir personel alımı yapılmadı. Bu konuyu vekillerimize iletmemize rağmen sonuç alamadık. Biz bu konuda tekrar bakanlığa müracaatta bulunduk. Bu konuda bu merkezin kurulmasını istiyoruz. Birileri belde üzerimizde oyunlar oynanıyor. Biz beldemizde atıl durumda olan hastane binalarını değerlendirilmesini, okulumuzun burada kalmasını ve 112 acil servis kurulmasını istiyoruz" dedi
Konuşmaların ardından vatandaşlar, Kdz. Ereğli ilçesine taşınması kararı çıkan Anadolu Sağlık Meslek Lisesi'nin önüne gelerek, durumu alkışlarla protesto etti.
(HH-OS-YHY-Y)

17.12.2012 18:08:02 TSI

Editör: Wan Haber