Kıyı Belediyeler Birliği ve Narlıdere Belediye Başkanı Abdul Batur, bütünşehir yasası, kentsel dönüşüm ile İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bazı ilçe belediyelerine yönelik soruşturma ve davalar hakkında açıklamada bulundu.
Türkiye Belediyeler Birliği ve Kıyı Belediyeler Birliği'nin ortaklaşa düzenlediği, 'Mevzuat bilgilendirme toplantısının ev sahipliğini yapan Kıyı Belediyeler Birliği Başkanı Abdul Batur, belde belediyelerin ortadan kaldırılmasının yanlış olduğunu savundu.
Batur; yanlış bir tutum olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Çünkü; yerinden yönetim anlayışı, vatandaşın yerinden hizmet alma anlayışı çok önemli. Bugün baktığınızda Fransa'da 36 bin tane belediye var. Biz belediyelerin azaltarak, hizmetin merkezileştirilmesine doğru gidiyoruz. Bu da bana göre yanlış. Vatandaşın, belediye başkanını dibinde hissetmesi lazım. Sıkıntısı olduğunda belediye binası tabelasını görmesi lazım. Umarım doğru bir karar verilmiştir. Zaman içinde bu yasanın yanlışlığı ortaya çıkmaz"
Batur, yasanın siyasi bir amaçla hazırlanmamasına karşın belediyelerin kapatılmaması, vatandaşlarla yerel yöneticilerin birebir iletişim halinde olmasının önemli olduğunu söyledi. Batur; bu yasanın siyasi bir hesapla yapıldığını düşünmediğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yasa Avrupa Birliği normlarına göre hazırlanmaya çalışılmıştır. Bana göre, belediyeler kapatılmamalı aksine daha fazla belediye ile vatandaşın yerel hizmetleri daha sağlıklı bir şekilde alması sağlanmalıdır"
Batur, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bazı ilçe belediyelerine yönelik soruşturma ve davaları da eleştirdi. Denetlenmekten kimsenin rahatsız olmadığını vurgulayan Batur, sözlerine şöyle devam etti: "Ben 13 senedir belediye başkanıyım. 13 senedir çeşitli müfettişler gelir ve gelmesi lazım. Denetimden kaçan bir anlayışımız hiçbir zaman olmaz. Denetlenmek, geçmişe dönük çalışmaların bir süzgeçten geçirilmesi bizleri hiçbir zaman rahatsız etmez. Biz ilk defa müfettiş görmüyoruz. Daha önce de defalarca denetlendik. Neticede yapılan bu çalışmaların doğru yapılması yani belediye başkanı ve bürokratların töhmet altında bırakılması yanlıştır. Belediye başkanlarının ve bürokratların nasıl yargılanacağı kanunla belirlenmiştir zaten. Kanunlar uygulanırsa zaten Türkiye'de hiçbir sorun kalmaz."
Batur, kentsel dönüşümün sadece İzmir'in değil Türkiye için en önemli projeler arasında yer aldığını söyledi. Kentsel dönüşümün merkezi hükümet ve yerel yönetimlerle işbirliği içinde yapılması gerektiğine dikkat çeken Batur, şöyle konuştu: "Kentsel dönüşüm sadece bina yapmak değildir. Geçmiş deneyimlerimle söylüyorum kentsel dönüşüm kapsamında; sosyal analizini yapma ve çevrede yaşayan insanların o modele uygun şekilde yaşamasını sağlamak, kentin bütünlüğünü bozmamak bu konulara dikkat etmek gerekiyor. Gelecek dönemin bana göre en büyük projesi budur. Kentsel dönüşüm Türkiye'de bütün kurumların bir araya gelmesini gerektiren bir çalışma olacak. Merkezi hükümet ve yerel yönetimler diye bir ayrımın olacağını tahmin etmiyorum. Bazıları bu konuyu başka yerlere taşımak istiyorlar ama bence üst düzey yöneticilerimiz bu konuda daha olgun davranarak merkezi ve yerel yönetimler birlikte çalışmalarını yürütecek."
(HD-HO-Y)

19.12.2012 16:14:59 TSI

Editör: Wan Haber