Belçika Adalet Bakanı Annemie Turtelboom, DHKP-C dosyalarını uzun yıllar Türkiye ile paylaşmamalarının hata olduğunu itiraf ederek, "Bundan sonra benzeri durumların yaşanmaması için çaba sarf edeceğiz" dedi.
Bakan Turtelboom, başkent Brüksel'de gerçekleştirilen Türkiye-Belçika Dışişleri, Adalet ve İçişleri Bakanları arasındaki üç toplantının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
Belçikalı Bakan, uzun yıllar DHKP-C dosyalarını Türkiye ile paylaşmamalarının hata olduğunu söyledi. Turtelboom, "Bundan sonra benzeri durumların yaşanmaması için çaba sarf edeceğiz. Bunun için bu görüşmeleri yapıyoruz" diye konuştu.
Belçika, DHKP-C dosyalarını ilk kez 2011 yılında, dosyalar 10 yıllık zaman aşımına uğradıktan sonra Türkiye makamlarına göndermişti.

BAKANLAR ARASINDA İŞBİRLİĞİ PROTOKOLLERİ İMZALANDI
Belçika Başbakan Yardımcısı, Dışişleri, Dış Ticaret ve Avrupa İşleri Bakanı Didier Reynders; Başbakan Yardımcısı, İçişleri ve Eşit Fırsatlar Bakanı Joëlle Milquet ve Adalet Bakanı Annemie Turtelboom ile Türk mevkidaşlarının katıldığı toplantının ardından çeşitli işbirliği protokolleri imzalandı.
Protokoller arasında; terörizm, organize suçlar, insan kaçakçılığı, uyuşturucu kaçakçılığı ve kara para aklamayla mücadelede tecrübe ve en iyi uygulamaların değişimine imkan sağlayacak 'Polis İşbirliği Alanında Mutabakat Muhtırası; adli yardımlaşma alanında teknik danışmaların yapılmasını da içeren, 'Adli İşbirliğine Dair Ortak Açıklama imzalandı. İşbirliğinin etkinliğinin arttırılması ve ulusal usuller ile mevzuatın daha iyi anlaşılması için merkezi makamlar arasında doğrudan iletişim kanallarının kurulmasına karar verildi.

DAVUTOĞLU: "İMZALAR SOMUT İŞBİRLİĞİNİN BİR GÖSTERGESİ"
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, toplantının ardından yaptığı kısa açıklamada, "Bugün atılan imzalar, bu somut işbirliğinin bir göstergesi oldu, bugünün meyvesi oldu. İnşallah gelecek sene İstanbul'da buluşarak, bu işbirliği ortamını, atmosferini daha da geliştireceğiz. Bu güzel örneği diğer ülkelerde de tekrar etme, onlarla da benzer mekanizmalar kurmayı hedefliyoruz" dedi.

ERGİN: "DHKP-C SORUŞTURMASINDA SİZİNLE PAYLAŞABİLECEĞİM NOKTADA BİLGİ YOK"
Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise, bir soru üzerine, "İstanbul'daki soruşturma aşaması aleni olmadığı için bu konuda detay bilgi bende de, sizinle paylaşacağım noktada bilgi yok. Belli bir aşamadan sonra aleniyet kazanacak, ondan sonra bu bilgileri sizinle paylaşabiliriz" cevabını verdi.
(İHA-OK-D)

22.01.2013 18:02:03 TSI

Editör: Wan Haber