Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı olduğu dönemde tutuklanan ve 3 yılı aşkın bir süredir cezaevinde tutulan Bekir Kaya, hakkında Van 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama”, “Örgüt üyesi olmak”, “Suç örgütlerinin isimlerini kullanarak tehditte bulunma” ve “Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” iddialarıyla verilen 8 yıl 3 ay hapis cezası Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 6’ıncı Ceza Dairesi tarafından onandı.

KASTININ YOĞUNLUĞU GEREKÇE GÖSTGERİLDİ

Mezapotamya Ajansı'nın haberine göre İstinaf kararında, Kaya’nın katıldığı eylemlerin niteliği, örgüte olan katkısı ve kastının yoğunluğu gerekçe gösterildi. Mahkeme, gerekçeli kararının devamında şu ifadelere yer verdi: “Sanığın UYAP sorgusunda benzer suçlardan açık olarak görülmekte olan dosyalarının bulunması, bu dosyalara ilişkin suç tarihleri ile inceleme konu dosyada sanığın 2015 yılından önceki hiçbir eyleminin hükme esas alınmamış olması gözetildiğinde, incelenen dosya ile açık görünün diğer dosyalardaki eylemler arasındaki hukuki ve fiili kesintinin gerçekleşmiş olduğunu açıkça anlaşılması nedeniyle tüm dosyaların birleşmesinin sonuca etkili olmayacağı değerlendirildiğinde bu hususlar bozma nedeni yapılmamıştır. Değerlendirilen delilere, oluşa ve mahkemenin soruşturma sonucunda oluşan inanç ve takdirine, suçun oluşmasına ve niteliğine uygun kabul ve uygulamasına, hukuka uygun ve yeterli olarak açıklanan gerekçelerle sanığın istinaf itirazının reddine karar verilmiştir.”

TUTUKLULUK HALİNİN DEVAMINA…

Mahkeme, Kaya’ya yüklenen suçun nitelik ve ağırlığı ile hükmedilen ceza miktarına göre kaçma şüphesi altında bulunduğu gerekçesiyle tutukluluk halinin devamına da karar verdi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Yerine kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi’nin tutuklu eski Eşbaşkanı Bekir Kaya ile belediye çalışanları Cuma Köylüoğlu, Çetin Çiftçi, Zelal Tanlı, Mehmet Yalım Eryiğit, Can Tayan ile MEYA-DER yöneticileri İdris Şaybak ve Neriman Uyar hakkında, “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama”, “Örgüt üyesi olmak”, “Suç örgütlerinin isimlerini kullanarak tehditte bulunma” ve “Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” iddialarıyla açılan dava açılmıştı. Van 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılama sonucunda Kaya’ya 8 yıl 3 ay, belediye çalışanları Bekir Kıran, Çetin Çiftçi, Cuma Köylüoğlu, İdris Şaybak ve Neriman Uyar’a ise 2 yıl 1 ay hapis cezası verilmiş, Zelal Tanlı, Mehmet Yalım Eryiğit ve Can Tayan ise beraat etmişti.

KAYA: ÇOK BÜYÜK KAZANACAĞIZ

Kaya, mahkemede yaptığı savunmada, “Benim mahkemeden hiçbir beklentim yok. Ben ceza almışım ya da almamışım çokta bir önemi yok. Benim yaşadığım mağduriyetlerin en sonunda büyük bir toplumsal kazanca döneceğini çok iyi biliyorum. Bu nedenle vereceğiniz karar ne olursa olsun umurumda bile değil. Sizin burada vereceğiniz kararın halk olarak bizim kazanç hanemize yazılacağına yürekten inanıyorum. Cenazeye gittiğimi asla inkar edecek bir insan değilim ve bunu cesaretle söyleyecek bir insanım. Bu zorbalık, bu dikta dönemi elbette bitecek ve mutlaka biz kazanacağız. Ben bireysel olarak mağdur olabilirim, eşim, çocuğum mağdur olabilir. Bunlar bireysel mağduriyetlerdir. Ama herkes emin olsun ki; biz toplumsal olarak çok büyük kazanacağız” ifadelerini kullanmıştı. Kaya’nın yargılandığı dosyasının içeriğinde ise, Çatak’ta belediyenin yaptığı köprünün örgüt üyeleri için yapıldığı iddiası, açık ve gizli tanık ifadeleri, bir tanığın “Kandil’e çuval çuval para götürüyor” iddiasıyla Kaya’nın katıldığı yürüyüş ve cenazeler bulunuyordu. MA

Editör: Wan Haber