WanHaber.com - Haber Merkezi

 

 Aralarında Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da bulunduğu 10'u tutuklu 13 siyasetçinin yargılandığı davanın ilk duruşması 22 Ocak Salı günü görülecek. Yaklaşık 8 aydır ilk kez hakim karşısına çıkacak olan Kaya ve beraberindekileri 100 avukat savunacak. Davaya gözlemci olarak da uluslararası çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ve şahsiyet de katılacak. Duruşmanın yapılacağı M Tipi Cezaevi önünde ise hazırlıklar tamamlanma noktasına gelirken, binlerce kişinin duruşma günü bir araya gelmesi bekleniyor.

Van ve ilçelerinde 7 Haziran 2012 tarihinde "KCK" adı altında yapılan operasyonlarda tutuklanan ve aralarında Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da bulunduğu 13 kişinin ilk duruşması 22 Ocak Salı günü görülecek. Duruşmaya Türkiye ve Avrupa'dan çok sayıda sivil toplum örgütü, insan hakları dernekleri, siyasi parti temsilcileri ile bölge ve Van Barosu'ndan 100 avukat katılacak. Duruşmanın görüleceği Van M Tipi Cezaevi Salonu'nda tüm hazırlıklar tamamlanırken, Kaya ve beraberindekilere destek vermek amacıyla da binlerce kişi o gün cezaevi önünde toplanacak. Yurtiçi ve yurtdışından gelecek misafirler için cezaevi önünde bulanan boş arazide çadırlar kurulacak ve halk duruşmanın sonucunu bekleyecek.

Duruşmaya 100 avukat katılacak

Duruşmaya Van Barosu'ndan 70, 13 bölge barosundan ise 30 avukat savunma yapacak. Yine duruşmayı İnsan Hakları Ortak Platformu, Uluslararası Af Örgütü, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve bölge temsilcileri, AB Delegasyonu Temsilcisi Sema Kılıçer ve yüzlerce sivil toplum örgütü temsilcisi izleyecek. Yine HRW, Helsinki Yurttaşlar Derneği, AB üyesi ülkelerin Türkiye Konsoloslukları da duruşmaya gözlemci olarak davet edildi. Barış ve Demokrasi Parti (BDP) Genel Merkezi, BDP'li milletvekilleri de duruşmada hazır bulunacak. Bir haftadır BDP Van İl Başkanlığı tarafından kentin birçok noktasına 22 Ocak'ta yargılanacak olan siyasetçiler için çağrı afişleri asılırken, Van Belediyesi ise Bekir Kaya'nın fotoğraflarının yer aldığı afişler üzerine "Bekir Kaya değil, biz yargılanıyoruz. 22 Ocak'ta ben de oradayım", "Hukuk ve özgürlük için 22 Ocak'ta adliye önündeyiz" ve "22 Ocak'ta belediye başkanımızla buluşuyoruz" sloganlarının yer aldığı duyurular astı. 

'Hukuk katliamı yapılıyor'

Konu ile ilgili açıklama yapan Avukat Erhan Aksoy, ilk duruşmada tahliye beklediklerini belirterek, Kaya'nın tutuklanmasının bile hukuka aykırı olduğunu söyledi. Dosya ve iddianamenin hukuk skandalı olduğunu aktaran Aksoy, "Bu iddianame benim hayatımda karşılaştığım en tutarsız iddianame ve resmen hukuk katliamı yapılıyor. İddianamenin bir kişi ile ilgili bölümü değil, tamamı bir hukuk katliamı. Bu yanlışın yargılamada düzeltilmesini talep edeceğiz. Yargılamanın iki-üç gün süreceğini düşünüyoruz. Biz avukatlar olarak tüm hukuksal savunmalarımızı hazırladık ve dosyanın tamamına hakimiz. Biz avukatlar savunmalarımızı sözlü ve yazılı bir şekilde sunacağız. Aleyhe delil olarak dosyaya konulan tüm şeyleri kendi delillerimizle çürüteceğiz. Özellikle bazı basın yayın kurumlarında Bekir Kaya'nın banka yangını ile ilgili ortaya konulan yalan yanlış şeylerin tamamının delillerimizle net bir şekilde yalan olduğunu göstereceğiz. Yargılama esnasında bu durumun detaylarını açıklayacağız" diye konuştu. 

Aksoy: 80 darbesinde bile bu kadar küçük düşürücü sözler söylenmedi

Böyle bir iddianame ile insanların yargılanmasının hukukun geldiği son safha olduğunu belirten Aksoy, tüm hukukçular olarak el birliği ile bu hukuksuzluğu ortaya koyacaklarını belirtti. Darbe dönemlerinde dahi yazılmayan böylesi iddianamelerin önüne geçilmesi için tüm hukukçuların buna karşı çıkması gerektiğini ifade eden Aksoy, "Darbe döneminde dahi bu kadar aşağılayıcı ve küçük düşürücü bir hukuk olmamıştı. Bir belediye başkanının olmayan delilleri karartması gibi bir şey olmayacağını herkes biliyor. Delilleri karartmak gibi bir şey söylemek abestir" şeklinde değerlendirdi. Sorgu sırasında "Bekir Kaya'yı kamu düzenini korumak için tutukluyoruz" şeklinde bir gerekçenin dünyanın hiçbir yerinde olmadığının altını çizen Aksoy, "Bu suç bu kentin yarısından fazlasının oyunu almış bir belediye başkanı için atfedilecek bir suç değil. 80 darbesinde bile böyle küçük düşürücü sözler söylenmedi kimseye. Kaldı ki, kamu düzeninden bahis edilen bu toplumun tamamıdır. Mahkeme bu kararı ile 'halka rağmen tutukluyoruz' diyor. Bu halkın belediye başkanını tutuklamak bu halkın tutuklanması anlamına geliyor ki, kimse bu hukuksuzluğu kabul etmeyecektir" diye konuştu. 

'Yargılanan Kaya değil halkımızdır'

Duruşma ile ilgili görüşlerini dile getiren Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi ise, yapılan hukuksuzluğa tüm sivil toplum ve Van halkının karşı çıkması gerektiğini belirterek, 22 Ocak'ta yapılacak ilk duruşmada halkın belediye başkanlarına sahip çıkması gerektiğini söyledi. Duruşma günü tüm belediye olarak belediye başkanlarına sahip çıkmak için orada olacaklarını belirten Abi, "Haksız ve hukuksuz bir şekilde yaklaşık 8 aydır belediye başkanımız cezaevinde tutuluyor. Bu halkın iradesi ile seçilen ve bu halka hizmet etmek için belediyeyi seferber eden belediye başkanımızın orada bulunmasını hiçbirimiz kabul etmiyoruz. Burada yargılanan Bekir Kaya değil, halkımızdır, bizleriz. Bu nedenle belediye başkanımız ve beraberindekilerin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Kaçma, delilleri karartma gibi bir durumu olmamasına karşın, belediye başkanımızın bu kadar süredir halkından kopartılması ne hukuki, ne de ahlakidir" şeklinde konuştu. Tüm Van halkının 22 Ocak günü iradelerine sahip çıkmaya çağıran Abi, "Halkımız orada belediye başkanı ve siyasetçilerine en iyi şekilde sahip çıkacaktır. Umuyoruz ki, halkımız belediye başkanlarını alarak dönecektir" dedi. 

10'u tutuklu 13 Kürt siyasetçi yargılanıyor

Van merkez ve ilçelerinde 7 Haziran'da "KCK" adı altında yapılan operasyon kapsamında; Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Asrın Hukuk Bürosu avukatı Cüneyt Caniş, Başkale eski Belediye Başkanı İhsan Güler, Muradiye İlçe Başkanı Mehmet Şirin Yıldız, Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz, BDP Başkale eski İlçe Başkanı ve DTK üyesi Derviş Polat, Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan, BDP Çaldıran İlçe Başkanı Metin Adugit, BDP Erciş eski İlçe Başkanı Veli Avcı ve BDP Van Merkez İlçe Başkanı Halis Çakır gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Dosya kapsamında Bostaniçi Belediye Bakanı Nezahat Ergüneş, eski BDP İl Eşbaşkanı Mihriban Şah ile Başkale Belediye Başkanı Hecer Sarıhan ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. "Örgüte üye olmak" ile suçlanan seçilmişler ve siyasetçiler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 710 sayfalık iddianame Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. 710 sayfalık iddianame ve 21 klasörlük dosyada seçilmiş ve siyasetçiler hakkındaki deliller arasında BDP'lilerin yaptıkları ve katıldıkları bütün etkinlikler "suç" olarak gösteriliyor. Sivil Cuma namazından, basın açıklamalarına kadar bütün etkinliklerin suç sayıldığı iddianamede, delillerin temelini ise telefon görüşmeleri oluşturuyor.

Editör: Wan Haber