KCK operasyonu kapsamında yaklaşık 10 ay tutuklu kaldıktan sonra geçen hafta serbest bırakılan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, VAN TV’ye konuk oldu. Tüm Van halkına teşekkür ederek konuşmasına başlayan Kaya, halkla buluşmanın güzel bir duygu olduğunu belirterek bundan sonraki süreçte de güzel şeylerin yaşanmasını diledi. Bu coğrafyada insanların on yıllardır sadece acı ve kan gördüklerini söyleyen Kaya, insan yaşamına dair ne varsa herkesin eksik yaşadığını belirtti. Tutuklanmadan önce, 2012’nin ilk 5 ayında Van’a çok sayıda cenaze geldiğini ifade eden Kaya, bu ölümlerin üzerinden bir yıl geçmeden artık barışın konuşulmaya başlandığını belirtti.

“SAYIN ÖCALAN’IN MESAJINDA BÜYÜK BİR İRADE ORTAYA ÇIKTI”
Barış sürecinin gelişmesinden herkesin mutluluk duyduğunu, toplumda barış için ortak bir duygunun oluştuğunu ifade eden Kaya, “Her şey daha bitmedi elbette. Ancak barış zeminin oluşması ve artık cenazelerin gelmeyecek olması bizi mutlu ediyor. Diyarbakır Newroz’unda milyonlar Sayın Abdullah Öcalan’ın mesajını bekliyordu. Bu mesajın okunmasının ardından da insanlar destek sundu. Öte tarafta Sayın Başbakan Erdoğan da bu ülkenin yüzde 50’sinin oyunu almış bir insan. Cumhuriyet tarihinden beridir de üç kez iktidara gelmiş bir insan. Yani bu iki duruma baktığınız zaman büyük bir potansiyel var burada. Sayın Öcalan’ın mesajında ayrıca bir irade de ortaya çıktı. Öcalan mesajında Türkiye’nin tüm gerçekliğini, sosyolojik yapısını, kültürel değerlerini ve tüm farklılıkları bir arada buluşturan bir mesaj verdi. Türkiye’de kimse kendini bu mesajın dışında hissetmedi, kimse kendisini bunun dışında da tutamaz. Başbakanın da ocak ayından beridir siyasetçi olarak yaptığı açıklamalar kararlı görünüyor. En azından bu kez kararlı olduğunu gösteriyor ve çatışma sürecinin bitirilmesine dönük bir sinyal veriyor. Şüphesiz bu süreç belki böyle gitmeyebilir, arada sıkıntılar da çıkabilir. Yine bu ülkede ve ülke dışında bu işin olmaması için çaba gösterenler çıkabilir ancak bu süreç bir noktaya varacaktır” dedi.

 

""


“3-5 YILDA ÇÖZÜLECEK BİR SORUN DEĞİL”
Kürt sorununun 3-5 yılda çözülecek bir sorun olmadığını aktaran Kaya, “30 yıl boyunca devam eden böylesi ağır bir sorun elbette kısa süre içerisinde çözülemeyecektir. Bu süreç kolay bir süreç de olmayacaktır. Bu süreçteki en önemli nokta Sayın Öcalan’ın silahın değil siyasetin konuşması gerektiğine dönük yaptığı açıklamalardır. Bu açıklamaların ardından bu sürecin ne kadar ciddi ele alındığını da gösteriyor. Bu sürece herkesin, tüm dinamiklerin destek sunması ve süreci geliştirmeleri gerekiyor. Yine bu insanlar yeri geldiği zaman eleştirebilmelidir ama bu eleştiriler yapıcı ve yol gösterici olmalıdır. Bu şekilde yaklaşıldığı zaman bu konuda çok büyük ve önemli bir yol katedileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

“BENİ EN ÇOK HEYECANLANDIRAN SÖZ BARIŞTIR”
Tekrar göreve dönmesi ile ilgili açıklama da yapan Kaya, “Bizimki görevden alınma değil, tedbir olarak uzaklaştırmadır. Fiili olarak görevimizin başında olmadığımız için böyle bir yasal mevzuat işletildi. Bizim görevden uzaklaştırılmamız çok kısa süre içerisinde karara bağlandı. Geri dönüş için de aynı hassasiyeti bekliyoruz” dedi.


Barışın kendisini en çok heyecanlandıran söz olduğunu belirten Kaya, son olarak Van halkına gösterdikleri ilgi ve destekten dolayı teşekkür etti.

Editör: Wan Haber