10 ay tutuklu kaldıktan sonra 29 Mart 2013 tarihinde tahliye olan Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, bugün görevine başladı. Kendilerine destek sunan tüm halka teşekkür eden Kaya, “Halkımızın ortaya koyduğu mücadele ve verdiği bedellerin, yaşanan acıların sonuçsuz kalmayacağını çok iyi biliyorduk. Bunun karşılıksız kalacağına inanmış olsaydık, o zaman tüm değerlerimizden ve inancımızdan vazgeçmiş olurduk” diye konuştu.

Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın görev yazısı bugün itibariyle kendisine tebliğ edildi. Yazının tebliğ edilmesinin ardından Kaya, görevine başladı. Van Belediyesi’ne çalışanların alkışları ile gelen Kaya daha sonra tebliğ yazısını Mahalli İdareler Van Müdürü Mihraç Kaya’nın elinden aldı. KCK’den sadece kendisinin değil, yüzlerce kişinin tutuklandığını aktaran Kaya, 2009 tarihinde başlayan KCK operasyonları kapsamında milletvekili, belediye başkanı, meclis üyeleri, parti çalışanlarının içerisinde yer aldığı binlerce kişinin hala tutuklu olduğunu söyledi. 2009’dan beri içerde tutulan milletvekili, belediye başkanlarının olduğunu hatırlatan Kaya, 2012 yılında Van Belediyesi ve BDP’nin tüm kurumlarına yapılan operasyonların siyasi bir kararla yapıldığını söyledi.  Yapılan operasyonların haksızlık olduğunu ve Van halkının da bunu böyle algıladığını ifade eden Kaya, desteklerinden dolayı tüm Van halkına teşekkür etti.

""

Kaya: Ölümleri de gördük ama hiçbir zaman geri adım atmadık

Türkiye’de yeni bir sürecin başladığını ve bu sürecin başarıya ulaşması için herkesin çaba göstermesi gerektiğini söyleyen Kaya, “Bu sürecin tüm haksızlıkları ortadan kaldıracağı bir süreç olmasını diliyorum. Hem temenni ediyor, hem de bunun için çalışacağımızı belirtiyorum. Geçmişi çok irdelemeden önümüze bakmamız gerekiyor” dedi. Tutuklandıkları günden beridir Van Belediyesi’nin işlevsiz kalmadığını ve çok önemli çalışmalar yaptığını aktaran Kaya, kendilerini bile aşan bir çalışma performansı gösteren belediye çalışanlarına teşekkür etti. Kaya, “Biz parti ve gelenek olarak çok badireler atlattık. Ölümden öte bir şey yok. Ölümü de biz gördük. Seçilmiş milletvekillerimiz sokak ortasında öldürüldü, binalarımız yakıldı ama hiçbir zaman bu mücadelede geri adım atmadık. Bu mücadelemiz giderek büyüdü. En nihayetinde söylem bile olsa güzel bir süreç yaşamamıza kadar geldi” diye konuştu. 

 

Kaya: Bize yapılan bu haksızlık mutlaka birgün bitecekti

“Biz, bize yapılan bu haksızlığın mutlaka birgün son bulacağını biliyor ve umuyorduk” diyen Kaya, “Halkımızın ortaya koyduğu mücadele ve verdiği bedellerin, yaşanan acıların sonuçsuz kalmayacağını çok iyi biliyorduk. Bunun karşılıksız kalacağına inanmış olsaydık, o zaman tüm değerlerimizden ve inancımızdan vazgeçmiş olurduk. Toplum olarak mutlu bir sonuca ulaşacağımıza inanıyorduk. Kişisel olarak bir istemimiz yoktu ama birgün mutlaka halkımızla buluşacağımızı biliyorduk” diye konuştu.

 

Kaya: İki liderin katkısı ile özlem duyduğumuz barışa ulaşacağız

Süreç ile ilgili açıklamalarda bulanan Kaya, “Başbakan Erdoğan Türkiye’de yüzde 50 oy alan, Cumhuriyet tarihinin sayılı liderlerinden belki ilk üç’tür. Başbakan’ın görüşlerinin toplum tarafından kabul gördüğü zaten ortada. Bu nedenle ürettikleri politikalar da toplum üzerinden büyük bir etkisi var. Yine Sayın Öcalan’ın da Ortadoğu üzerinde büyük bir etkisinin olduğunu kimse artık inkar etmiyor. Sadece Türkiye’deki Kürtler değil, Ortadoğu’da komşu ülkelerin birçoğunda büyük bir etkisi var. Türkiye’de de sadece birkaç yıl değil, onlarca yıldır Sayın Öcalan’ın büyük bir kesim üzerinde önemli bir etki yarattı. Bu nedenle bu iki önemli aktörün olması bu sürecin başarıya ulaşması açısından büyük bir şanstır. Bu süreç iki liderin ciddi katkısı ile hepimizin ortak özlemi olan barışa ulaşacaktır. Bu anlamda süreç şuan itibariyle de iyi gidiyor. Ama bu süreç çok kolay da değildir. Bugünden yarına kadar çözülecek bir süreç değildir. Bunun aşamaları vardır. Atılan adımlar itibariyle bu sürecin daha başındayız ancak geleceğe dair büyük umutlarımızın olduğunu söylemeliyim” dedi.

“Belediye çalışmaları durmadan devam edecektir”

BDP’nin belediyecilik anlayışında bireye endeksli değil, kolektif bir çalışma olduğunu aktaran Kaya, “Yerel yönetimler paradigmamız gereği katılımcılığı esas alan bir anlayışız. Bir arkadaşımızın fiziki olarak orada bulunmaması çok büyük bir eksik teşkil etmiyor. Bu kadar arkadaşımız gözaltına alındı ama çalışmalarımız hiç durmadı. Bu tamamen bizim politik anlayışımızdan kaynaklanıyor” dedi. Kaya son olarak belediye çalışmaların hiç  durmadan devam edeceğini söyledi. 


Editör: Wan Haber