Aralarında Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın da bulunduğu 10’u tutuklu 13 sanığın yargılandığı KCK davasının öğleden sonraki oturumu, sanık avukatlarının iddianame ile ilgili görüşlerini belirtmesiyle başladı.


İlk olarak söz alan Van Barosu avukatlarından Zeki Yüksel, bir kısım eylemlerin örgütsel eylem olarak nitelendirilemeyeceğini belirtip bu yöndeki yargılanmalara takipsizlik verilmesini isterken, görüntülerin de olayla ilgili olmadığını ifade ederek bilirkişi tarafından yeniden incelenmesini istedi.
Bunun üzerine mahkeme heyeti, eylemlerin ayrıştırılamayacağını ve bir bütün olarak ele alınması gerektiğini belirterek görüntü CD’lerinin yeniden incelenmesi talebini reddetti.


Ardından mahkeme heyetinin sorusu üzerine Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, delillerin okunması ve delillere karşı herhangi bir beyanda bulunmayacağını söyledi. Sözlerine devam eden Kaya, “Vicdanen rahatız. Canavar olarak lanse edildik. Kimler tarafından yapıldığı da bellidir. Burada soruşturmanın siyaseten yapıldığını söylemeye devam edeceğiz. Bağımsız bir yargılanmanın yapılacağına inancım kalmamıştır. Bize işkence çektiriliyor, mahkemeniz tarafsız davranmıyor. Reddi hakim talep ediyorum. Talebimin yerine getirilmesini istiyorum” iddialarında bulundu.
Bunun üzerine savcı mütaalasını verirken, mahkeme heyeti ‘reddi hakim’ talebini reddetti. Talebin reddedilmesinin ardından oturuma 10 dakika ara verildi.


Aradan sonra sanık avukatlarından Murat Timur söz alarak taleplerinin sürekli reddedildiğini ve salonu terk edeceklerini söyledi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Kerim Küçük, yarın saat 09.30’da devam edilmek üzere oturuma ara verdi.


Duruşma sonrası adliye çıkışında gazetecilere açıklama yapan BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, “Bu davanın görüldüğü yer, mahkemenin tutumu, savcının tutumu, bir arkadaşımızın ifade ettiği gibi tam bir hukuk katliamıdır. Van’da düğün salonu şekli verilmiş bir salonda arkadaşlarımız yargılanıyor. Bu yargı sürecinin tarafsız ve bağımsız bir mahkeme tarafından yürütülmediğini hepimiz biliyoruz. Savcının da iddianameden ziyade bir küfürname hazırladığını biliyoruz. Arkadaşlarımıza, partimize ve halkımıza dönük ağır hakaretler var. Biz de arkadaşlarımızla birlikte bu küfürnameyi misliyle sahiplerine ve onlara talimat verenlere iade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

DURUŞMAYI CANLI TAKİP ET

Editör: Wan Haber