Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Bekir Kaya, yaptıkları sağduyu çağrılarına rağmen AKP'nin Van'da provokasyon peşinde olduğunu belirterek, "Birileri provokasyon peşindeyse halkımız bunların hadlerini bildirir. Onlar silah sıkıyorsa, halkımızın da onları mahallelerini, köylerine sokmama gibi meşru hakları var. Bu halk nasıl Jitemciler, Ergenekoncular ve darbeciler karşısında durmuş ise şimdi de bu çetelerin karşısında duracak, kudret ve güce sahiptir" diye konuştu.

 

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayları Bekir Kaya, Hatice Çoban, Tuşba Eş Başkan adayları Öner Yiğit, Hadice Günel, İpekyolu Eş Başkan adayı Aygül Bidav, İpekyolu ve  Tuşba BDP İlçe Eş Başkanları, Tuşba İlçesi'nde bulunan muhtar, sivil toplum örgütü temsilcileri, esnaflar, kanaat önderleri ve aday adaylarının da aralarında bulunduğu 550 kişiyle yemekte bir araya geldi. 


Bekir Kaya: Kirliliklerinizi bize mal etmeyin
Alkışlarla sahneye çıkan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Bekir Kaya, önemli açıklamalar ve uyarılarda bulundu. Seçimlerin partilerin kendilerini anlatma dönemleri olduğunu belirten Kaya, BDP'nin her konuda halka karşı dürüst ve şeffaf olduğunu söyledi. Dürüst ve samimi olunduktan sonra halkın mutlaka teveccüh göstereceğini aktaran Kaya, 5 yıldır böylesi bir yönetim modeli sergilediklerini söyledi. Bazı siyasi partilerin seçim kampanyalarının karalama ve iftiraya döndüğünü ifade eden Kaya, "AKP için söylüyorum, kendi bakanlıkları döneminde yapılan tüm kirlilikleri BDP'ye mal ediyorlar. Örneğin elektrik problemini getirip BDP'ye mal ediyorlar. Mesele Tuşba adayları bunu yapıyor. Benden buradan söylüyorum vallahi billahi bunlar yalan konuşuyor.Van'ın elektrik problemi varsa bu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının sorunudur ve Bakan AKP'lidir" diye konuştu. 


Kaya: 18. madde uygulaması karşı çıktığımız halde uygulamaya konuldu
Kentin imar planını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortak yaptıklarını ancak bakanlığın son süreçte belediyeyi devre dışı bıraktığını, bir yıllık işin üç yılda yaptıklarını söyledi. Van'ın çevre yolunda yapılan 18. madde uygulaması ile ilgili konuşan Kaya, bu uygulama ile ilgili defalarca Bakanlığa itirazlarda bulunduklarını ancak bunun kabul edilmediğini söyledi. Bakanlığın 18. madde uygulamasını belediyeyi devre dışı bırakarak yaptığını belirten Kaya, 18. madde uygulaması ile ilgili belediyenin zerre kadar yetkisinin olmadığını ancak AKP'nin bunun üzerine siyaset yapmaya çalıştığını söyledi. 


"Birileri provokasyon peşindeyse halkımız bunların hadlerini bildirir"
AKP'nin bugün yaptığı siyasette ahlak sınırlarını aştığını ifade eden Kaya " BDP'nin şiddetle seçimi kazanacağını söyleyen milletvekili var. Şuan sonuçlar ortada, 14 belediyenin hemen hemen hepsini garantilemiş durumdayız. Ama birileri 'bu seçimlere hile karıştırılacak' diyerek kaybedecekleri seçimler için gerekçe hazırlıyorlar. Arkadaşlarımız Bahçesaray da dövüldü, bıçaklandı, Cumhuriyet Caddesi'nde ki büromuzun bayrakları indirildi ama bu millettekileri hiçbiri bir açıklama yapmadı. Edremit büromuzun camları kırıldı, Çaldıran'da insanlarımıza kurşun sıkıldı.Sanat Sokağı'nda bir esnafımızın sloganına karşılık olarak kurşun sıkıldı. Biz 'siyasi bir atmosfer var' diyerek bunları fazla dile getirmedik. Biz tüm bu olanları sesiz bir şekilde geçiştirmeye çalışıyoruz. Ama açık söyleyeyim; biz kimseden korkmuyoruz. Bu parti bu günlere de kolay kolay gelmedi. Binlerce kişi canını vererek bizleri bugünlere getirdi. Herkesin biraz haddini bilmesi lazım.Bizler; onların güvenerek sırtlarını dayadıkları generallerinden Pensilvanya'ya kadar, mücadele ederek buralara kadar geldik. Onların sırtlarını dayadıkları Başbakanlarına karşı mücadele ederek bu güne kadar geldik. Onlar bunlara çok güvenmiş olabilirler ama bizim de kimseye eyvallahımız olmaz. Biz asla katillerimizden korkmayız. Biz bu seçimin demokratik bir şekilde geçmesini istiyoruz. Herkesin demokrasi sınırları içerisinde çalışmalarını sürdürmesini istiyoruz. Ama birileri bazı şeylerin peşindeyse bu halk onlara karşı durmasını bilir ve haddini de bildirir. Bu halk nasıl Jitemciler Ergenekoncular ve darbeciler karşısında durmuş ise şimdi de bu çetelerin karşısında duracak kudret ve güce sahiptir" diye konuştu. 


Kaya: Biz büyükşehir ve tüm ilçelerde ezici bir çoğunlukla öndeyiz
Bu seçimlerde bir birlik tesis etmeye çalıştıklarını ancak bunun ideolojik bir birlik değil, demokratik bir birlik olduğunun altını çizen Kaya, BDP'nin bu kentte yaşayan herkesin birliği  ve beraberliği için çalıştığını söyledi. BDP'nin şuan da büyükşehirde ki oy oranının yüzde 60'ın üzerinde, tüm ilçelerde de ezici bir çoğunlukla önde olduklarını söyleyen Kaya, "Ama bizim derdimiz bu değil. Biz, bir birliğin ve yıllardır mağdur edilen, hakları gasp edilen halklar için çalışıyor ve bu sisteminin değişmesinin zeminini hazırlıyoruz. Biz demokratik bir yaşamın inşası için çalışıyoruz. Eğer tek derdimiz belediyeler olsaydı bugün ki çalışmalar bizim için yeterli olurdu.Tüm halkların, kesimlerin mağdur olduğu bu sistemin değişmesini istiyoruz ve bunun için çalışıyoruz. Bunun en önemli ayağı da yerel yönetimlerdir. Biz katılımdan bahsediyorsak her kesimden insanların yönetime katılması lazım. Bu halkın değerlerinin ve kaynaklarının bu kente hizmet olarak geri dönmesi için çalışıyoruz" dedi. 


Kaya: Kürtler bu seçimlerden büyük bir birlikle çıkacaklardır
Yıllarca AKP'den demokratik bir yaşam inşası için adımlar atmasını beklediklerini ancak AKP'nin Tansu Çiller döneminde yapılan uygulamalara imza attığını söyleyen Kaya, AKP'nin sınıriçi ve sınırdışı operasyonlar yaparak bu halkın evlatlarının cenazelerini gönderdiğini belirtti. Bu topraklarda yaşayanların bu toprağın sahipleri olduğunu belirten Kaya, devletin artık bu topraklara yaşayan insanlara göre politikalarını belirlemesi gerekliliğinin altını çizdi. Kürtlerin kimsenin arka bahçesi olmadığını bu seçimlerde herkese göstereceklerini ifade eden Kaya,Kürtlerin bu seçimden büyük bir birlik mesajı ile çıkacağını söyledi. Van sınırlarında insanların, gençlerin 50 TL için öldürüldüklerini hatırlatan Kaya, ancak trilyonlar çalan bakan çocuklarının kollarını sallayarak halkın arasında gezdiğini belirtti. Başkale'de, Çaldıran'da Özalp'da, Saray'da 20 yaşındaki gençlerin sorgusuz, sualsiz katledildiklerini hatırlatan Kaya, "Bunlar Edirne'de, Tekirdağ'da olmuş olsaydı AKP hükümeti o ülkeye karşı savaş ilan ederdi. Bırakın buralardaki gençlere sahip çıkmayı, taziye dileklerinde bile bulunmuyorlar. Sınır köylerine gidin, bir sürü sakat genç görürsünüz. Peki neden? Orada ki gençlerin hepsi 50 TL için vurulmuşlar" dedi. 

"Onlar silah sıkıyorsa, halkımızın da onları mahallelerine, köylerine sokmama gibi meşru hakları var"
Bu seçim döneminde gerginlik istemediklerini ancak AKP'nin bir mağduriyet yaratarak, seçim çalışmalarını bunun üzerinden yürütmeye çalıştığını söyledi. Halkımızın bu provokasyonlara gelmemeleri için ellerinden gelen tüm çabayı gösterdiklerini anımsatan Kaya, bu tavırlarına karşılık AKP'nin yaptığı hakaretleri de asla kabul etmeyeceklerini belirtti. AKP'ye uyarıda bulunan Kaya, "Biz şimdiye kadar seçim sürecine bir zarar gelmesin diye sessiz kaldık.Ama bunlar bundan sonra bu tür şeyleri yapmaya devam ederlerse bizim de söz söyleme hakkımız olacak.Tüm arkadaşlarımıza sağduyulu olmaları için çağrıda bulunuyorum. Ama eğer bir slogana silah ile karşılık verilecekse, köylerde ki insanlarımız tehdit edilecekse bizim de AKP'li olanları köyümüze, mahallemize sokmama gibi meşru bir hakkımız doğar. Eğer bir sloganlık tepkiye karşılık silahla cevap verirseniz, köylere panzer ile TOMA ile giderseniz bunun karşısında bizim de bir hakkımız doğar.Bize sağduyu çağrısı yapacaklarına, gitsinler yırtılan bir poster için kurşun sıkanlara sağduyu çağırısı yapsınlar. Bunlar sürekli kendilerini mağdur göstererek gündemde kalmaya çalışıyorlar. Birileri, 'köye gittim insanlar bana tepki gösteriyor' diyor. Tabi ki tepki gösterecekler. Herkes sana evinin kapılarını açmak zorunda değil. Sende saygı gösterip o eve girmemen lazım. Peki o ne yapıyor? yanındaki üç beş kişiye halkı kurşunlattırıyor. Seçimlere kısa bir süre kaldı. Bizim işimiz gücümüz AKP'yi engellemek olarak düşünenler bilsin ki, bizim yaptığımız hiçbir şey yok. Ne yapıyorlarsa kendileri yapıyorlar. Provokasyonu da, tezgahı da onlar hazırlıyor. Çünkü seçimleri kaybedeceklerini biliyor ve kendileri için güya meşru bir gerekçe yaratıyorlar. Biz ise hassas davranarak provokasyonların çıkmaması için çalışıyoruz" diyerek konuşmasını tamamladı. Kaya'nın konuşması salonda bulanan 550 kişi tarafından ayakta alkışlandı. Konuşmaların ardından yemeğe geçildi. 

muhtarlar.jpg

muhtarlar-001.jpg

Editör: Wan Haber