Bekir Kaya: İddia makamı iddialarını teyit etmezse onları müfteri ilan edeceğim

Aralarında Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da bulunduğu 12 Kürt siyasetçinin yargılandığı Van "KCK" davasının 4'ncü duruşması Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkemede konuşan Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, “İddia makamı iddialarını ya kanıtlayacak yâda onları müfteri ilan edeceğim. Banka yangınında güya ben yolu kapatmışım. İtfaiye gitmemiş, kadın çocuğunu düşürmüş dolayısıyla ben suçluyum.  Bende soruyorum Hangi Kadın? Hangi tarihte bu tespit yapılmış? Kadın kim? Çocuğu nerde? Bunların hiçbiri yok. Peki, yargılama böyle mi yapılıyor? Bu açıdan hiçbir şeye inanmıyorum” dedi.

 

Aralarında Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da bulunduğu 12 Kürt siyasetçinin yargılandığı Van "KCK" davasının 4'ncü duruşması Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Tutuklunun olmadığı dava duruşmasına Bostaniçi Belde Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş ve BDP Van eski İl Eş Başkanı Mihriban Şah dışında tüm sanıklar katıldı. Duruşmada ilk olarak, önceki celsede savcının mahkeme heyetine sunduğu esas mütalaaya karşı avukatlar savunma yaptı. Van Baro Başkanı Murat Timur, dosyanın çok kapsamlı olduğunu tüm delilerin teker teker incelenmesi ve avukatlar olarak savunma yapmaları gerektiğini söyledi. Bu nedenle mahkeme heyetinin mütalaaya karşı savunma yapmaları için süre talep eden Timur, ayrıca kimliği açık olan tanıklardan İkram Tuci ve Serdar Hacı Yusufoğulları'nın bir dahaki celsede dinlenmesini istedi.

Savcıdan avukatlara ‘mahkemeyi uzatıyorlar’ suçlaması

Baro Başkanı'nın talebi üzerine mahkeme heyeti daha sonra iddia makamına söz verdi. İddia makamı avukatların süre talebinin reddedilmesini, davanın üzerinden yaklaşık bir yıl geçtiğini, bu süre içerisinde tanıkların ve müdafi avukatlarının sürekli savunma yapmayacakları beyanlarda bulunduklarını, savcılığın mütalaasını mahkemeye ibraz etmesinin ardından, bu kez müdafi avukatlarının savunma yapmak istediklerine dair düşünceler ortaya çıktığı ve müdafi avukatlarının bu düşüncesi yargıyı uzatmalarına dönük düşünceler olduğunu,  bu nedenle süre talebinin rededilmesi, kimliği açık tanıkların dinlenmesine ilişkin kararı da mahkeme heyetinin takdirine bırakılmasını istedi.

Avukatlar: Gerçeğin ortaya çıkmasını istiyoruz, yargılamayı uzatma niyetimiz yok

Savcının bu talebi üzerine avukatlar, gerçeğin ortaya çıkması için tanıkların dinlenmesi gerektiğini, taleplerin dikkate alınması gerektiğini avukatların hiç bir şekilde mahkemeyi uzatma gibi bir niyetlerinin olmadığını bu nedenle bu taleplerin dikkate alınmasını istedi. Daha sonra sanıklarından teker teker mütalaaya yönelik görüşleri soruldu.

Bekir Kaya: Savcı biz ve avukatlar hakkında art niyetli

Daha sonra mahkeme söz alan Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, dosyanın siyasi erk’in kararı ile açıldığını belirterek, başbakan ve yardımcılarının da bunu konuşmalarında dile getirdiklerini söyledi. Savcılığın kendileri hakkında tahliye talebinde bulunması sırasında da söylediklerinin teyit edildiğini hatırlatan Kaya, “Savcı bizi bıraktığında şiddet durmuş bu rehineleri serbest bırakalım diyerek bunu teyit etti. Biz burada sizden şunu istiyoruz. Baştan beri mahkemenin adaleti sağlamayacağını söylemiştik bunu bir kez daha dile getiriyorum. Mahkemenin şahsına bir diyeceğimiz yok ancak Cumhuriyet Savcısı bizim haklılığımızı teyit ediyor. Yani savcı, biz talimat aldık sizi tutuklattık bugün de şiddet durdu bırakıyoruz şeklinde karar verdi. Savcı birde bunun üzerine çıkıp biz ve avukatlarımız hakkında art niyette bulunuyor. Art niyet sizin yazdığınız bu mütalaadadır” dedi.

Kaya: İddialar kanıtlanmazsa iddia makamını müfteri ilen edeceğim

Savcının, şahsına yönelik iddianamede hakaretlerde bulunduğunu ve kendisinin ahlaksızlıkla itham edildiğini söyleyen Kaya, “Mahkeme, deliler ortaya konmadan bizim cezalandırılmamızı istiyor. Aslında bir hukukçunun yüzünün kızarması gerekiyor bir iddianameyi kopyala, kes, yapıştır şeklinde yaptığı için. Şimdi soruyorum; Van Belediyesi araçları ne zaman yürütülmüş? Bankada ne zaman yangın çıkmış? Polis bile yaptığı incelemede bunun nasıl olduğunu ortaya koydu ama Savcılık hala ilk söylediği şeyleri söylüyor. Burada da yine savcı kes yapıştır yapmış. En azından şekli bile olsa bir yargılamanın yapılması gerekiyor. Biz bu mahkemelerin kuruluş amaçlarını biliyoruz ama yine şekil açısından da bunu yapması gerekiyordu. Şimdi mütalaada bir şey var. İddia makamı ya bunu kanıtlayacak ya müfteri ilan edeceğim onları. Banka yangınında güya ben yolu kapatmışım. İtfaiye gitmemiş, kadın çocuğunu düşürmüş dolayısıyla ben suçluyum.  Bende soruyorum Hangi Kadın? Hangi tarihte bu tespit yapılmış? Kadın kim? Çocuğu nerde? Bunların hiçbiri yok. Peki yargılama böyle mi yapılıyor? Bu açıdan hiçbir şeye inanmıyorum. Mahkemeniz adil bir yargılama yapmış olsaydı, mahkemeniz gerçekten adil bir yargılama yapmak isteseydi bu iddianamenin ortaya çıktığı günden itibaren bunları araştırmak için çaba gösterirdi. Ama mahkemenin böyle bir çabasını bile görmedik. Bu nedenle buradan çıkacak hiçbir kararın da adil olmayacağına inanıyorum. Ama Cumhuriyet Savcısı bunları ikide bir gözümüze sokmasın, bize hakaret etmesin. Her seferinde şöyle oldu, böyle oldu diyorsunuz. Peki, Emniyetin mahkemeye gönderdiği tutanağa ne diyeceksiniz? Benim itfaiyeye talimat vermem ile Banka yangını arasında iki gün fark olduğuna ne dileceksiniz? Ezberledikleri şeyleri ikide bir papağan gibi söylüyorlar. Ben bir insanın yaşam hakkına müdahale etmiş isem bunun teyit edilmesi gerekiyor” dedi.

Duruşma 2 Temmuz tarihine ertelendi

Mahkeme daha sonra avukatların talepleri ile ilgili kararı vermek üzere yarım saat ara verdi. Aranın ardından mahkeme heyeti avukatların ‘süre talebi’ ve ‘kimliği açık tanıkların dinlemesine yönelik’ talebi red etti. Duruşma 2 Temmuz tarihine ertelendi. Mahkeme çıkışı basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, mahkemenin başından beri hukuki bir temelde yürütülmediği belirttiklerini belirterek, sadece mahkeme heyetinin değil, iddia makamının da hukuku, usul ve yasaları ayaklar altına alarak bir yargılama yaptıklarını söyledi.

Kaya: Er geç bu topraklara adalet gelecektir

Yargılanın hukuki değil, siyasi Saiklerle hazırlandığını söyleyen Kaya, “Biz her zaman şunu söyledik sizler hukukçu iseniz hukuki davranın. Ama maalesef mahkeme heyeti de buna uygun bir performans göstermiyor. İddia makamını zaten artık hiç değerlendirmeye gerek yok. Bakalım sonucunu göreceğiz. Özel mahkeme diye bir şey olmaz. Şahsa guruba, kişiye etnik kimliklere özel hukuk olmaz. Genelde herkese aynı kurallar uygulanması lazım. Ama maalesef özel mahkemeler Türkiye’nin bir gerçeğidir. Özel mahkemeler, DGM’ler, daha öteye gidince sıkıyönetim mahkemeleri bu mantıkla devam ediyor. Bu da topluma bir yarar değil zarar getirir. Toplumu germek dışında başkada bir amacı yok bu mahkemelerin. Ama maalesef orada görev yapan hukukçularda kendilerini o psikolojiye göre hazırlamışlar. Öyle bir algıyı kendileri de oluşturmuşlar. Ama er geç bu topraklara bu coğrafyaya adaletin geleceğine olan inancımız tamdır” diye konuştu.

Kaya: İddia makamı hiçbir iddiasını kanıtlayamadı

Gazetecilerin itfaiye olayı ile ilgili sorularına ise Kaya; “İddia sahibi iddiasını ispatla yükümlüdür. Eğer bir iddiası varsa, ortaya koyuyorsa onu delilleri ile gerekçelendirip ona göre açığa çıkarması lazım. Soruşturma evresinden itibaren savcının böyle bir iddiası var ama ne kadını bulabiliyor, hangi tarihte olmuş hangi rapora dayanarak bunu söylüyor. Maalesef yok. Her zamanda dile getirdik benim için bu dosyada bir iki husus önemlidir. Bir insanın yaşam hakkına müdahale etmişim gibi göstermek. Benim için en ağırı buydu. Polis raporu ile bile emniyetin dosyaya gönderdiği ikinci inceleme raporu ile birlikte böyle bir şeyin olmadığına, aslında benim itfaiye aracı ile diyalog kurduğum günle bankanın yandığı gün arasında iki gün zaman farkı olduğu ortaya konmuş olmasına rağmen, iddia makamının ilk günden beri olayı kişileştirmesi hem de farklı bir algı ile yaklaşmasını ve halen dile getirmesi aslında bir ayıptır. Bir hukukçunun aslında yüzünün kızarması lazımdır. Biz orda söyleyeceklerimizi söyledik. Bundan sonrada söylemeye devam edeceğiz” dedi.

 

Editör: Wan Haber