Van Belediyesi, 5 yıllık mali raporunu ve yaptıkları çalışmaları kamuoyuna açıkladı. Alnı açık ve başı dik bir şekilde bu halkın karşısına çıktıklarını söyleyen Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, AKP döneminde bırakılan 179 milyon 909 bin TL borcun 122 milyon 456 bin 844 TL'sinin bu dönem ödendiğini söyledi. Kaya, "Toplam borcumuz 156 milyon 251 bin 813 TL'dir. Yönetime geldiğimiz gün belediyeyi borçsuz devralmış ve eski borçlara karşılık 122 milyon 456 bin 844 TL ödememiş olsaydık, kendi dönemimizde tahakkuk eden 98 milyon 799 bin 220 TL borcu ödediğimiz gibi bugün itibariyle belediyemizin kasasında 23 milyon 657 bin 624 TL para olacaktı" dedi.

galeri.PNG

Van Belediyesi 5 yıllık mali raporu ve yaptığı çalışmaları basın ve halkın huzurunda açıkladı. AKP Van Milletvekilleri, AKP Belediye Başkan adayı, yöneticilerinin 2 aydır her toplantıda dile getirdikleri ve Van Belediyesi'nin 780 milyon TL borcu olduğuna dair iddiaları Van Belediye Başkanı Bekir Kaya tarafından belgeleri ile yalanlandı.

 

"Van halkına hesap vermek için burayız"

Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıya Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, BDP İl Eş Başkanı Musa İtah, BDP PM Ramazan Yıldız, ilçe belediye başkan adayları, ilçe belediye başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri, mahalle muhtarları, dernekler, odalar ve çok sayıda kişi katıldı. Toplantının yapıldığı salon hınca hınç dolarken, Kaya'nın konuşması öncesinde belediyenin 5 yıllık çalışmalarının anlatıldığı belgesel gösterimi yapıldı. Gösterimin ardından kürsüye alkışlarla çıkan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, bir rapor hazırladıklarını ve belediyenin yaptığı çalışmaları halkın teveccühüne sunmak için toplantı yaptıklarını aktardı. Belediye olarak yaptıklarından söz etmeyeceklerini aktaran Kaya, "Bu seçim döneminde yaptığımız bir toplantı ama asla seçim toplantısı değildir. Yaptıklarımızın reklamını ve propagandasını yapmayacağımız. Sadece yaptıklarımızı Van halkına sunmak için buradayız" dedi.

"Belediyenin her yıl mali tablosunu açıkladık"

Belediyeyi devraldıkları gün şeffaf, saydam ve hesap verilebilir bir yol izleyeceklerinin sözünü verdiklerini aktaran Kaya, her yıl belediyenin mali tablosu ile ilgili halka açıklamalarda bulunduklarını hatırlattı. Hizmette hiçbir zaman ayrımcılık yapmayacaklarının sözünü halka verdiklerini ve asla ayrımcılık yapmadıklarını ifade eden Kaya, "Eğer bir kentte 5-6 mahallede 24 saat su akıyorsa diğerlerinde 3-4 saat akıyorsa bunun hesabını vermelisiniz. Belli bir eşitleme oranının sağlamalıyız demiştik. Yaptığımız çalışmalarda halkı STK'ları, kamu kuruluşları katmalıyız demiştik. Katılımcı bir yönetim olacağız demiştik. Belki çok başarılı olamadık, belki alışılmışın dışında biraz davrandık bu konuda ancak biz sadece temsiliyetleri ele almadık, temsil edileni de kattık çalışmalarımıza" dedi.  

Kaya: Yaptıklarımızı halkın takdirine bırakıyoruz

Yapılan çalışmalar için hiç bir zaman resmi bir karar almadıklarını, mahkeme yoluna gitmediklerini, hakem heyetleri oluşturmadıklarını sadece halkı dinlediklerini söyleyen Kaya, halkın tespitleri doğrultusunda hizmetler yaptıklarını belirtti. Kaya, "Şüphesiz eksikliklerimiz var. Halen temizlenmeyen sokaklardan bahsediyoruz. Halen içme suyu şebekelerinin metrajlarını veriyoruz. Şüphesiz bunlar belediyelerin rutin yapması gereken işlerdir ancak daha önce bunlar bile yapılmamıştı. Nasıl yapılmadı? neden yapılmadı? onu sormuyoruz. Yaptıklarımızı ve yapacaklarımızı günlerce dile getirebiliriz. Şu anda hangi sokakta ne yapıldı, ne yapılacak hepsini tek tek anlatabilirim, şuan mahalle temsilcilerinin hepsi burada ve kendileri de bunları çok iyi biliyorlar. Yaptıklarımızı sadece halkın taktirine bırakıyoruz. Biz birileri istedi diye bu açıklamayı yapmıyoruz. Daha önce bu halka söz verdiğimiz için bu açıklamayı yapıyoruz. Verdiğimiz söz gereği, partimizin temel felsefesi gereği bu gün sizin karşınızdayız" diye konuştu.
 

galeri.PNG

Kaya: 122 milyon 456 bin 844 TL borç ödedik

"Geçmişlerinden bi haber olanlar ve geçmişleri pirupak olmadığını bildiğimiz insanların mali tablolarımız üzerinden spekülasyonları var. Ancak biz her yıl nasıl açıkladıysak bu yılda bu mali tablomuzu bu halka açıklıyoruz" diye konuşan Kaya, daha sonra belediyenin mali tablosunu sundu. Van Belediyesi'nin 5 yıl boyunca tahakkuk ettiği gelirin 652 milyon 218 bin 697 TL, tahsil edilen toplam gelirin ise 580 milyon158 bin 697 TL olduğunu belirten Kaya, tahsil edilen paranın 190.934.819,00 TL'sinin personel gideri, 266 milyon 767 bin 034 TL'sinin yatırım ve hizmet giderlerine,122 milyon 456 bin 844 TL'nin ise eski borçlara karşılık kesildiğini söyledi.  

Kaya: İhalelerimizin yüzde 97'sini açık ihale usulü ile yaptık

Göreve geldikleri günden itibaren, mahsup işlemine son vererek mali disiplin sağladıklarını aktaran Kaya, "Belediyenin kendi kaynaklarıyla hem yatırım yapabileceği, hem personelini mağdur etmeyeceği, bunun yanında kültürel ve sosyal yatırımları da yapabileceği bir mali sistem oluşturduk. 5 yıllık tahsilatımızın yüzde 32.9'u personel giderlerine, 21.1‘i borç giderleri ve yüzde 46'sı ise yatırım ve hizmet giderlerine harcanmıştır" dedi. Yapılan ihalelere değinen Kaya, ihalelerin yüzde 97'sinin açık, yüzde 3'ünün ise pazarlık usulü ile yapıldığını söyleyerek, açık ihale yapmakla bir rekabetin oluştuğunu, ihalelere herkesin katılmasına olanak sağlandığını ve kamu yararı sağladıklarını belirtti.

Kaya: 40 milyon TL İller Bankası borcunun 36 Milyon TL'sini ödedik

SGK'ya 81 milyon 314 bin 173 TL, Vergiye 22 milyon 767 bin 155 TL, TEDAŞ'a 34 milyon 272 bin TL, hala devam eden işler için yapılacak cari borcun 13 milyon TL ve İller Bankası'na ise 4 milyon 807 bin 171 TL olmak üzere eski borç dahil Van Belediyesi'nin toplam borcunun 156 milyon 251 bin 813 TL olduğunu söyleyen Kaya, "Biz Van Belediyesi yönetimine geldiğimizde İller Bankası'na 31 milyon borcu vardı. Bizimde bu dönem kullandığımız 9 milyon TL ile birlikte toplam belediyenin İller Bankasına borcu yaklaşık 40 milyon TL borcu olmuş oldu. Biz bu borcun 36 milyonunu ödeyerek borcu 4 milyon TL'ye indirdik" dedi.
 

galeri.PNG

Kaya: AKP döneminde öz gelir dışında gayrı menkul satışı, banka kredileri ile toplam 105 milyon 939 bin 392 TL para aktarıldı

Daha sonra AKP ve BDP döneminin kıyaslandığı rakamları veren Kaya, kendi öz gelirleri dışında bu dönem parça parça 9 milyon 783 bin 497 TL kredi, Bakanlıklardan ise deprem döneminde her kurum gibi Van Belediyesi'nde 2 milyon TL şartlı para aktarıldığını söyledi. Belediyenin hiçbir gayrimenkulün bu dönemde satılmadığını ve hibe kredileri almadıklarını aktaran Kaya, öz gelir dışında 5 yıl boyunca belediyeye toplam 11 milyon 783 bin 497 TL kredi alındığını belirtti. Bir önceki dönemin rakamlarını veren Kaya, şu rakamları kamuoyuna sundu. Kaya, "Önceki dönemde nüfus oranına göre İller Bankası'ndan gelen para dışında; belediyenin bankalardan 43 milyon 038 bin 109 TL, belediyenin gayrimenkullerinin satışından 28 milyon 951 bin 283 TL, Alman Kalkınma Bankası'ndan 11 milyon Euro, Bakanlıklardan 950 bin TL olmak üzere toplamda 105 milyon 939 bin 392 TL elde etmiştir. Belediyenin satılan gayrimenkulleri ile ilgili kararlar elimizde. Bunlar belgeleri ile mevcuttur" dedi.

 

Kaya: AKP döneminde belediyenin gayrimenkulleri değerlerinin yüzde 10'u civarında satıldı

Belediyenin satılan gayrimenkullerinin bazılarının nasıl satıldığını açıklayan Kaya, o dönemde Koza İş merkezinde  5 daire, 11 bin 378 metrekarelik bir alan sembolik bir rakamla Vanspor borçlarına karşılık satıldığını, yine 14 bin metrekarelik bir taşınmazın değerinin yüzde 10'u fiyatında satıldığını aktardı. Yine seçimden kısa bir süre önce aynı kişiye 12 bin 588 metrekarelik taşınmazın satışının yapıldığını söyleyen Kaya, "2006 yılından başlanarak belediyenin gayrimenkulleri satılmaya başlanmış. Bunların belgeleri, meclis ve encümen kararları elimizdedir. Sadece Ankara'nın Çankaya ilçesinde 8 adet bağımsız bölüm 781 bin TL'ye satılmış. Yine Eminpaşa'da 17 bin, Şemsibey mahallesinde 12 ve 11 bin metrekarelik alanlar, Beyüzümü mahallesinde 20 bin metrekare, yine çarşı merkezinde dükkanlar ve en son olarak hepinizin bildiği 16 bin metrekarelik belediye garajının olduğu alan satılmıştır." dedi.

Kaya: AKP'nin borcunu ödememiş olsaydık şuan kasamızda 23 milyon 657 bin 624 TL olacaktı

2004 yılında AKP'nin borçsuz bir belediye devraldığını hatırlatan Kaya, AKP'nin bunca gayrimenkul satışı, banka kredileri ve bakanlıklardan gelen paraya rağmen kendilerine 180 milyon TL borç bıraktığını söyledi. 5 yıllık dönem içerisinde belediyenin tahakkukunun 652 milyon 218 bin 657 TL olduğunu, bunun 580 milyon 158 bin 697 TL'sini tahsil ettiklerini, 72 milyon 60 bin TL'nin ise 2011 yılında yaşanan depremlerden kaynaklı olarak tahsil edilemediğini söyleyen Kaya, "Toplam borcumuz 156 milyon 251 bin 813 TL'dir. Yönetime geldiğimiz gün belediyeyi borçsuz devralmış ve eski borçlara karşılık 122 milyon 456 bin 844 TL ödememiş olsaydık, kendi dönemimizde tahakkuk eden 98 milyon 799 bin 220 TL borcu ödediğimiz gibi bugün itibariyle belediyemizin kasasında 23 milyon 657 bin 624 TL para olacaktı. Bu kasamızda elbette kalmayacak ve hizmete dönüşecekti. Alnımız açık başımız diktir. Bunu hepinizin takdirine bırakıyoruz" diyerek konuşmasını tamamladı. Konuşmanın bitiminde tüm salon Kaya'yı ayakta alkışladı. 

BAŞKAN KAYA, 5 YILIN HESABINI VERDİ galerisi resim 6

Editör: Wan Haber