Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Yeni anayasa sürecinde başarılı bir sonuç ortaya çıkmazsa; yeni anayasa talebinden Türk milleti vazgeçmeyeceği gibi AK Parti de vazgeçmeyecektir. Bu talebi hayata geçirme konusunda kararlıyız" dedi.
Bozdağ, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı binasında, Almanya'dan gelen Elif Yaman isimli Türk kızını kabul etti. Bozdağ, kabulün sonunda gazetecilerin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni anayasa konusunda yaptığı, 'Uzlaşma olmazsa referanduma götürürüz' değerlendirmesiyle ilgili sorularını cevapladı. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun başarılı olmasını arzuladıklarını belirten Bozdağ, "Çünkü AK Parti kurulduğu günden bu yana Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu, yeni anayasa olmadan yeni Türkiye olmadan her defasında ifade etti. O yüzden de biz anayasayı sürekli yenileyelim talebiyle toplumun önüne çıktık. 2007 seçimlerinde bizim kamuyouna anayasa tahhütümüz vardı, seçim beyannamemizde. Seçimden sonra Prof. Dr. Sayın Özbudun'un başkanlığında bir bilim kurulu oluşturduk ve taslak oldu ama o süreç neticeye ermedi, kapatma davası geldi, başka şeyler oldu. 26 maddelik köklü bir değişiklik yaptık o süreçte Türkiye'nin olup bitenleri, Türkiye'de herkese yakından takip etti. Anayasa halk oylamasından sonra yeni anayasa konusunda muhalefet partileri de yeni adıam atma kararı aldılar. Esasında 12 Eylül 2010 halk oylaması bu konuda bir milat görevini yerine getirdi. Seçimden sonra da uzlaşma komisyonu oluştu. AK Parti 326 vekil sahibi olmasına rağmen eşit sayıda temsili kabul etti. Orada yine oy birliğiyle karar alınmasını kabul etti. Bu bile tek başına bizim bu konudaki samimiyeti göstermesi bakımından son derece önemli. Eğer AK Parti yeni anayasa konusunda samimi olmamış olsa, bunu programına ve seçim beyannamesine koymaz, yeni anayasa konusunu her zaman dile getirmez ve uzlaşma komisyonu'nda da eşit temsili ve oy birliğiyle alınan kararı kabul etmezdi. 2008 yılında da Sayın Köksal Toptan Meclis Başkanı'yken yine bir uzlaşma komisyonu kurmak istedi, biz oraya da üye verdik. O zaman CHP oraya üye vermemişti, komisyon teşekkür etmemişti" ifadelerini kullandı.

"KİMSE SAMİMİYETİMİZİ SORGULAMASIN"
"Yeni anayasa konusunda bizim samimiyetimizi kimsenin sorgulaması mümkün değildir" diyen Bozdağ, şunları kaydetti:
"Yeni anayasa konusunda milletimiz AK Parti'nin samimiyetini gayet yakından bilmektedir. Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulduktan sonra kendi çalışmaların belirleyen bir usül ortaya koydu ve baız kararlar aldı. Bu kararlardan bir tanesi de 1 yıl içerisinde yeni anayasanın hazırlanmasıydı. Bu 1 yıllık süre de 31 Aralık 2012 itibariyle doldu. Ondan sonra Meclis Başkanı siyasi partilerimizin genel başkanlarını ziyaret etmek suretiyle bu sürecin devam ettirilmesi gerektiği konusunda bir görüş alışverişinde bulundu. AK Parti olarak biz de Sayın Başbakanımız da bu konuda bir ek süre verilmesi konusunda görüş bildirdik ve Meclis Başkanı yeni bir süre daha başlattı. Bu süreyi ucu açık bir süre olarak değil makul bir süre olarak başlatıldı. Şimdi o zaman biz yeni anayasayı ucu açık bir süreye yaydığımızda, yeni anayasa belki 3 senede, belki 4 senede bitmeyebilir. Onun için bir süreç olacaksa, bunun bir başlangıcı, bir bitimi olması olması lazım ki bu süreçte çalışan komisyon da kendisini bu takvime bağlı hissedip ona göre adımlarını atsın. O yüzden yeni süreçle ilgili, ek bir süredir bu ucu açık bir süre gibi değerlendirildiğinde önümüzde 2014 var. Bir yandan mahalli idareler seçimi, bir yandan Cumhurbaşkanlığı seçimi, bir yandan milletvekili seçimi var. Baktığınızda 2014-2015 seçimlerle geçecek. Öyleyse bizim önümüzde 2013 var, biz bu süreci yayıp 2014'e doğru gittiği zaman, bu demektir ki, yeni anayasayı biz istemiyoruz anlamı çıkar. Eğer yeni anayasayı istiyorsak bunu makul bir süre içerisinde bitirmemiz lazım. Türkiye'nin gerçeklerine, Türkiye'nin siyasal takvimine de hepimizin riayet etmesi lazım. Biz o konuda samimi olduğumuz için, diyoruz ki, herkes samimi olarak gayretini, çabasını ortaya koysun, yeni anayasa yazım sürecini el birliğiyle uzlaşma komisyonu bu süre içerisinde tamamlasın. Eğer komisyon tamamlamazsa veya başarıyla neticelendirmezse o zaman her partinin de bir yol haritası olması lazım, sadece AK Parti'nin değil. CHP ne yapacak, MHP ne yapacak, BDP ne yapacak. Onların da kendilerine göre eğer bu süreç başarısız olursa ne yapılacak, bunu düşünmesi lazım. Bir parti Anayasa Uzlaşma Komisyonu netice alamazsa ne yapacağım diye düşünemez mi, AK Parti ne yapacağım diye düşünemez mi, elbette düşünmesi lazım. Kendine göre o sürecin tamamlanmasından sonra atacağı adımlara dair bir planlamasının da olması lazım. Biz günü birlik bir politika oluşturan bir parti değiliz, yarınlara dair kendi açımızdan değerlendirmelerimizi her konuda yaptığımız gibi bu konuda da yapıyoruz. Sayın Başbakanımız dün açıkladı, eğer bu süreç içerisinde başarılı bir sonuç ortaya çıkmazsa yeni anayasa talebinden Türk milleti vazgeçmeyeceği gibi AK Parti de vazgeçmeyecektir. Bu talebi hayata geçirecek adımları atmak konusunda biz kararlıyız. Bu noktada yeni anayasa hususunda taslak teklifini TBMM'ye gerekli çalışmalar tamamlandıktan sonra sunabiliriz. Ona ilişkin dün Sayın Başbakan açıklamasını yaptı, bizim düşüncemiz de aynı çerçevede."
(SU-YHY-Y)

31.01.2013 11:10:06 TSI

Editör: Wan Haber