AK Parti İzmir Milletvekili Nesrin Ulema, İzmir'de yaşayan bedensel engelli vatandaşlarımız ve aileleri için büyük kolaylık sağlayacak Myoelektrik Kontrollü Protez eğitimlerinin artık İzmir'de verilebileceğini müjdeledi.
Myoelektrik Protez kullanan hastaların cihazın kullanımına ilişkin gerekli eğitimlerinin bundan önce sadece Sağlık Bakanlığına bağlı Ankara veya İstanbul Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma hastanelerince veya TSK Ankara Rehabilitasyon merkezlerinde verildiğini, bu cihazları kullanan hastaların ve yakınlarının bu merkezlere gitmek zorunda kaldıklarını belirtti. Ulema, artık İzmir'de bu eğitimin Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesine bağlı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksek Okulu tarafından verilebileceğini belirtti.
Özellikle engelli çocuğu bulunan annelerin cihazların kullanımına ilişkin eğitim nedeniyle diğer iki ilimizde bir ay süreyle kaldıklarını ve bunun çok meşakkatli ve külfetli bir süreç olduğunu belirten Nesrin Ulema, eğitim almak isteyen engelli vatandaşların Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesine bağlı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksek Okuluna başvurmalarının yeterli olacağını söyledi.
Ulema, anlam kayması nedeniyle rencide edici olmamak adına 'özürlü' kelimesi yerine 'engelli' kelimesinin kullanılması için hazırlanan yasa tasarısının Bakanlar Kurulundan geçerek parlamentoya sunulduğunu anlattı. İktidarları döneminde engellilerle ilgili gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında bilgi veren Ulema, sözlerini şöyle sürdürdü: "Engellilere destek olmak amacıyla eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel üretilmiş her türlü araç, gereç ve özel bilgisayar programları Katma Değer Vergisi'nden muaf tutuldu. Engelli vatandaşlarımıza yapılan ayrımcı uygulamalara karşı cezai müeyyide getirildi. İktidara geldiğimiz günden bu yana sosyal devlet olma ilkesi gereği engelli vatandaşlarımız için kolaylık sağlayacak birçok kanun ve yönetmelikler düzenlendi ve bunlar hayata geçirildi, eksikliklerin giderilmesi yönünde ilgili bakanlığımız da çaba sarfediyor."
(HD-HO-Y)

18.12.2012 13:32:43 TSI

Editör: Wan Haber