Karabük Üniversitesi (KBÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Taşıt Teknolojileri Kulübü'nün girişimleriyle MAN Türkiye Anonim Şirketi'nde Yönetici Asistanı Sevda Ağca tarafından "Beden Dili ve Etkili İletişim" adlı program gerçekleştirildi.
KBÜ Fen Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen programa, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı. Türk toplumu olarak beden dilini en çok kullanan toplumlardan bir tanesi olduğumuzu vurgulayan Sevda Ağca, "Çok küçük yaşlardan itibaren beden dilini kullanmaya başlarız, beden dilini ilk olarak kimden öğrendiğimizi sorarsanız bunun cevabı şüphesiz ki annemiz olacaktır. Annemizin mimiklerine kendimizinkileri de ekleyerek bambaşka bir tarz yakalarız. Hayatta karşınızdaki insana ne söylediğiniz önemli değildir, bunu nasıl anlattığınız önemlidir. Bizler karşımızdaki insanlara bir şeyler anlatırken anlattığımız kavramı üç farklı yolla iletiyoruz. Bunlar söz, beden dili ve sesimizdir. Hepsinin hayatımızda ayrı bir yeri vardır. Hayatınızda farklı yerlerde bulunan bu kavramlara ekleyeceğiniz en önemli şey enerjinizdir. Enerji hayatınızda olmalı ve enerjinizi karşı tarafa hissettirmelisiniz. Üniversite okuyorsunuz ve önünüzde uzun bir eğitim hayatı olacak ve eğitiminiz boyunca ister istemez sunumlar gerçekleştireceksiniz. Gerçekleştireceğiniz sunumlarda karşınızdakilere güven vererek içerinizdeki enerjiyi empoze etmeniz çok önemlidir. Bu konuda en etkili davranış biçimi ellerinizi kullanma yetinizdir. Ellerinizin, diktatör konumu size farklı boyutlar kazandıracaktır. Bu hususta mümkün olduğu kadar doğal olmalısınız ve kendi imajınızı oluşturmalısınız. Ben de bugün burada beden dilini ve beden dilinde dikkat etmemiz gereken hususlar kavramına değineceğim ve elimden geldiğince sizlere bildiklerimi aktarmaya çalışacağım" dedi.
Ardından beden dilinin nasıl kullanılması gerektiğini ve beden dilinde kullanılan sunum tekniklerinden bahseden Ağca, duruş, sahne kullanımı, kolların ve avuç içinin kullanmasının insanda farkındalık duygusu oluşturduğunu, hedef ve dinleyici kavramından ve ellerimizin hayatımızdaki diktatör konumundan, imaj kavramı, imaj kırıcılar, hazırlıklar, içerik, slaytlar, arka plan, metin, grafik olguları hakkında katılımcılara ayrıntılı bilgiler verdi.
Karşılıklı soru cevap şeklinde gerçekleşen programın sonunda KBÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Celalettin Baykara konuşmacılara teşekkür ederek, hediyelerini takdim etti.
(ET-ET-Y)

08.12.2012 11:34:34 TSI

Editör: Wan Haber