Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Kalkınma Kurulu Başkanı ve Bilecik Belediye Başkan Vekili Osman Gezgin, nona teknolojik ürünlere ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.
BEBKA Kalkınma Kurulu Başkanı ve Bilecik Belediye Başkan Vekili Osman Gezgin Türkiye'nin uzun zamandır yaşadığı birçok problemin kaynağında ekonomik meselelerin yattığına işaret etti. Osmanlı Devleti'nin yıkılmasıyla birlikte Anadolu'nun ekonomisinin de çöktüğüne dikkati çeken Gezgin, bütün bu olumsuz şartlara rağmen atılan iyi niyetli adımların sonucunda ekonominin bugünkü noktalara geldiğini söyledi.
Türkiye ekonomisinin gelişmesi adına atılan adımların son on yılda meyvelerini verdiğini kaydeden Gezgin, "Bu rotada hızla ilerleyen ekonomimiz, son 10 yılda, dünya devleri arasında girmiş, ekonomimizin akıncı birlikleri dünyanın dört bir tarafında bayrağımızı dalgalandırmış ve bugün, dünyanın en güçlü, en hızlı gelişen, en istikrarlı ekonomisi haline gelmiştir. Ekonomi tarihimizin her döneminde olduğu gibi bu dönemde de, siyasi istikrarın bir sonucu olan ekonomik istikrar, milletimizin özlediği Büyük Türkiye'nin inşasındaki kritik eşiğin aşıldığının da bir göstergesidir. Bu büyümenin ve istikrarın devamı için, ekonomimizin mal üreten eksenden, bilgi ve teknoloji üreten eksene kayması en önemli adımlardan birisi olacaktır. Şu anda hepimizin cebindeki lüks cep telefonlarının ithalatı için ödenen paranın 10 milyar dolar olduğu gerçeği; bilgi ve teknoloji üretiminin, bunun sadece bir temenni, sadece bir kalkınma planının bir maddesi değil, bir zaruret olduğunu ortaya koymaktadır. Dünya devi olmanın ön şartlarından birisi olan yerli otomobilin üretilmesi, ülkemizin uluslararası itibarı olduğu kadar, otomobil fabrikalarıyla, bu konuda en büyük altyapıya sahip BEBKA'nın da, ülkeye vereceği en önemli katma değerlerden birisi olacaktır" şeklinde konuştu.
BEBKA illerinin mermer ve seramik üretimi açısından önemli bir üs konumunda olduğunu dile getiren Gezgin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu altyapının değerlendirilmesi, nano teknolojik ürünlerle sektörde dünya piyasasına hükmeden bir yapıya kavuşturulması bölge ve ülke için atılacak en önemli adımlardan birisi olacaktır. Bölgemiz, sanayi konusunda söz sahibi olacak bir potansiyele sahip olmanın yanı sıra tarım, tarih ve kültür turizmi konusunda da çok önemli altyapıya sahiptir".
Tarih ve kültür turizminin gelecek dönemde önemli bir sektör haline geleceğini kaydeden Gezgin, "Sadece ekonomik değil, sosyal ve kültürel anlamda da, hem bölge, hem de ülke için hayati öneme sahip tarih turizmi konusunda, bölgemiz göz kamaştıran potansiyele sahiptir. Firiglerden Lidyalılara, Perslerden Bizanslılara, Abbasilerden Selçuklulara, Osmanlılardan Türkiye Cumhuriyetine kadar, hemen hemen tarihin her döneminde önemli bir aktör olan bölgemiz, bu potansiyelini de harekete geçirmek zorundandır. Türklerin bölgeye gelmesi ve medeniyet kurmasıyla, yani Osmanlı Devletiyle birlikte bölgemizin önemi artmıştır. Kayı Aşiretinin bölgeye yerleşmesiyle bu topraklar Türk yurdu olmuş, Eskişehir Karacahisar'da okunan hutbeyle aşiret bağımsız beyliğe dönüşmüş ve Bursa'nın fethiyle de devlet halini almıştır. Yani bu topraklar, Osmanlı devletinin ve medeniyetinin kalbinin attığı yerdir. Bu mirası değerlendirmek, ülkeye ve gelecek nesillere aktarmak, sadece bölgenin ekonomisine değil, ülkenin geleceğine de önemli bir hizmettir" dedi.
(MŞ)

05.02.2013 18:10:04 TSI

Editör: Wan Haber