Anne adayı ile bebeğinin iletişiminin henüz anne karnındayken başladığını, anne adayımızın dinlediği müziğin bile bebeğin üzerinde etkisi olduğunu ve gelişimine ne yönlü etki ettiğini birçoğumuz biliyoruz. Aslında iletişim bu denli erken başlayan ve arada bağ kurulmasını sağlayan bir olgu. Ebeveynlerin iletişim konusundaki deneyimleri için bilgi paylaşımlarını okuyabilirsiniz.

 

Peki, bebeğiniz doğduktan sonra onunla iletişim kurmak için hangi yolları izleriz ya da izlemeliyiz konusunda neler yapılabilir?

 

Bebeğiniz ailenize katıldığı anda ona sıcak, huzurlu, sabırlı bir aile ortamı oluşturun. İyi bir iletişim kurmaktaki ilk adımınız çok önemlidir.

Bebeğiniz henüz anne karnındayken bile anne adayının mümkün olduğunca stres, kaygı ve üzüntüden uzak kalması gerekmektedir. Annenin psikolojisine olumsuz etki ettiği net bir şekilde açık olan bu durumlar, iletişimin anne karnında başladığını söylediğimiz bebeğimizi de etkileyecektir.

Bebeğinizle bol bol göz teması kurun. Bunun en güzel zamanlaması da onu emzirirken olacaktır. Bedensel gelişimine de olumlu etki edecek hassas dokunuşlu masajlar bebeğinizle iletişim kurmanız için de harika bir yoldur.

Ses tonunuzla sizi tanıdığını ve sizin sesinizin ona huzur verdiğini böylelikle sağlıklı bir iletişim de kurabileceğinizi unutmayın.

Bebeğinizin ek gıdalara geçtiği dönemde baba tarafından da beslenmesine özen gösterin.

Bebeğiniz için yeterli ilgi, sabır, sevgi ve güven dolu bir ortam sağlayarak onun duygusal yönden de doğduğuna emin olun.

Bebeğinizle aranızda duygusal bir iletişimin oluştuğunun göstergelerinden birisi de bebeğinizin ağlamasının ya da çıkardığı sesleri ne için yaptığını, sizden ne istediğini ya da bir problem olup olmadığını ve neleri sevip nelerden hoşlanmadığını anlamanızdır.

Bebeğinize onu çok sevdiğinizi göstermenin tek yolu sadece kucağınıza almak değildir. Bu sefer karşılaştığı her durumda kucağa alınma ihtiyacı hissedecektir.

Bebekler fazla gürültülü ortamlarda irkilebilirler ve korkarak tepki verecekleri bu durumda ağlamaları muhtemelen kaçınılmaz olacaktır. Bu durum o an da bebeğinizle iletişim kurmanızı zorlaştıracaktır. İletişim konusunda sorun yaşamak istemiyorsanız bu sitedeki bilgileri okumanızı tavsiye ediyorum.

Bebeğinizden uzun süre ayrı kalmanız onun size olan ilgisinin azalması gibi bir duruma yol açabilir. Ya da bebeğiniz ilk zamanlarında anne ve babasından başkasının kucağında olmak istemez bu durumda onu zorlamayın.

 

 

 

Editör: Wan Haber