Dünyagöz Hastaneler Grubu ve Wills Eye Hospital işbirliği ile düzenlenen alanlarında uzman hekimlerin bir araya geldiği "Çocuk Göz Sağlığı ve Şaşılık Sempozyumu"nda dünyada en son yenilikler ve tedavi yöntemleri ele alındı. Bebeklerdeki göz sisteminden bahseden Prof. Dr. Gregg Lueder, bebeklerin ağlamamasının ölümle sonuçlanabileceğine dikkat çekti.
Etiler'deki Dünya Göz Hastanesi'nde gerçekleştirilen "Çocuk Göz Sağlığı ve Şaşılık Sempozyumu"na Wills Eye Hospital Çocuk Göz Sağlığı ve Genetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alex Levin, St. Luis Washington Üniversitesi'nden Prof. Dr. Greegg Lueder, Ohio Üniversitesi'nden Richart Hertle ve moderatör olarak Dr. Kemal Ekici, Op. Dr. Akın Banaz, Op. Dr. Elvan Yalçın katıldı. Göz titremesi (nistagmus) tropikal damla tedavisi başlığında sunum yapan Prof. Dr. Richard Hertle, glokom için kullanılan göz damlası ile nistagmusun tedavisinde ameliyata gerek kalmadan bazı vakalarda olumlu sonuçlara ulaştıklarını söyledi. Hertle, "Doğuştan olmayan, yani kafa travması, ilaç zehirlenmeleri sebebiyle sonradan gelişen nistagmusu günümüzde ameliyat gibi tedavilerle zaten iyileştirebiliyoruz. Ancak bazı vakalarda ameliyata gerek kalmadan, glokom için kullanılan göz damlalarıyla da nistagmusu azaltmanın mümkün olduğunu fark ettik. Ayrıca nistagmusta ağızdan uygulanan tedaviler de kullanıyoruz. Topikal (damla) tedaviye oldukça iyi cevaplar aldık. Bu bizim için çok heyecan vericiydi. Bu nedenle daha başka yeni damla formları üzerinde çalışıyoruz. Bu formüllerin daha da etkili olacağını düşünüyorum ve yakın bir gelecekte tropikal tedavi cerrahi tedavilerinde daha ön sıralarda tercih edilecektir" dedi.
Göz görüntüsü (endoskopi) hakkında konuşan Prof. Dr. Alex Levin de, bilimin çok hızla ilerlediğini ve bu hızla devam ederse bazı körlük türlerinin dahi yakın gelecekte çaresinin bulunabileceğini ifade etti. Prof. Dr. Levin, "Bilim insanları, henüz hangi göz hastalığına hangi genin neden olduğunu keşfetmeye çalışıyor. Bu çalışmaların takibinde hastalıklara neden olan hatalı genlerin yerine yenisinin konulması ile bazı göz hastalıkları tedavi edilebilecektir" diye konuştu.

"BEBEKLERİN AĞLAMAMASI ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİR"
Endoskopi hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Gregg Lueder de, "Bebeklerde gözyaşı akmaması durumunda apse olur ve bebekler bununla mücadele edemezler. Bu sorunun zararları burnun içindeki tıkanıklık dolayısıyla şiddetli bir enfeksiyon geçirebilir. Bu enfeksiyon çok tehlikeli sonuçları olabilir. Enfeksiyonun beyne ulaşması halinde ölümle bile sonuçlanabilir" dedi.
Burun kistine karşı ameliyat önerdiklerini ifade eden Lueder, "Solunum sıkıntısı çeken bebeklerin gözyaşı kanalları olur ve bu kanallarda kist olabilir. Tüm tedavisi denenmiş ancak iyileşmeyen bir bebeğin gözüne son olarak lazer tedavi uyguluyoruz. Bu tedavi ile gözyaşının akması için bir kanal açıyoruz" diye konuştu.
(AFS-ET-CC-Y)

02.02.2013 15:58:42 TSI

Editör: Wan Haber