Ağrı'nın Patnos ilçesinde bir kişi, eşinin normal doğuma zorlanması nedeniyle beyninde hasar oluştuğunu iddia ettiği bebeğini, hastane çalışanları hakkında soruşturmaya izin vermediğini öne sürdüğü Erciş Kaymakamı Barboros Baran'ın makamına bıraktı. Bir saat sonra pişman olan baba geri dönüp bebeği istedi.
Kaymakam Baran'ı ziyaret edip Erciş Sosyal Hizmetler Erciş İlçe Müdürlüğüne ait Rehabilitasyon Merkezi'nde misafir edilen 6 aylık bebeğinin kendisine geri verilmesini isteyen baba Faruk Laçin, sorumlular hakkında soruşturma açılmasını istedi. Laçin, eşinin sezaryen yerine normal doğuma zorlandığı için şimdi 6 aylık olan oğlu Muhammet'in beyin hücrelerinin yüzde 66'sı öldüğü ileri sürdü. Laçin, bebeğinin bu hale gelmesine neden olanlardan hesap sorulmasını, yeniden doktor ve hemşireler hakkında soruşturmaya izin verilmesini istedi.
Kaymakam Baran ise, yeniden soruşturma izni verilmesine dair yetkisinin bulunmadığını söyledi. Kaymakam Baran'ın, muhakkik olarak tayin ettiği Erciş Mal Müdürü hakkında Faruk Laçin'in basın önünde söylediği iddialar üzerine soruşturma başlatacağını söylemesi üzerine baba Faruk Laçin sakinleşerek bir saat önce kaymakamlık makamındaki misafir koltuğu üzerine bırakıp gittiği 6 aylık bebeğinin kendisine geri verilmesini istedi. Kaymakam Barboros Baran'ın, konuyu inceleyip karar verecekleri belirtmesinin ardından, akşam saatlerinde Rehabilitasyon Merkezi görevlileri bebeği evine götürüp tutanak karşılığı ailesine teslim etti.

"YETİŞ EŞİN ÖLÜYOR" DİYE HABER GELDİ
Bebeğine kavuşan Baba Faruk Laçin, yaşadıkları talihsiz olayları anlattı. Patnos ilçesinde balık satarak ailesini geçindiren Laçin, "Benim eşim Patnos Devlet Hastanesi'nde doktor kontrolü altındaydı. Erciş'e akrabamın evine ziyarete gittiğinde sancısı tuttu. Erciş Devlet Hastanesi'nde bir buçuk gün kaldık. Akşama kadar eşimi normal doğuma aldılar. Eşim normal doğum yapamıyordu. Ondan sonra sezaryene aldılar. Sezaryenden sonra çocuğum dünyaya geldi. Yalnız benim eşimi 5-6 kez normal doğuma aldılar. Temizlikçi kadınlarla ebeler dirsekleriyle eşimin karnına basıyorlar. Dirseğiyle bastığı zaman çocuğun kalp atışı duruyor. Ebeler aralarında, 'Gül Abla sen ne yaptın?' diye konuşuyorlar. O anda doktorları arıyor. Kadın doğum doktoru elleriyle eşimin üstündeki elbiseleri yırtıyor, hemen sezaryene alıyorlar. Daha sonra baldızım telefon açtı ve 'Enişte yetiş, senin eşin ölüyor. Çocuğun kalp atışları durdu, çocuk ölecek. Gel imza ver' dedi. Ben gittim, baktım eşim ameliyathanenin önünde sedyenin üstündeydi. Ameliyat kapısının önünde, 'Beni de öldürdüler, çocuğumu da, hakkını helal et' dedi. O sırada benden imza alıp ameliyata aldılar. Çocuğum doğduğunda ağlamıyordu. Çocuğumu Van'da özel bir hastaneye sevk ettiler ve 26 gün yoğun bakımda kaldı. Daha sonra Muhammet'e 'HIE evre 3. Mas' tanısı koyarak, zedelenme sonucu beyin hücrelerinin yüzde 66'sının öldüğü yolunda rapor verildi ve taburcu edildik. Üniversiteye çocuk nörolojisine, beyin doktoruna gittik. MR çekildi, fizik tedavi yapıldı. Bütün doktorlar bana, 'Senin çocuğun normal doğumda zedelenmiş' dedi" iddialarında bulundu.
Kaymakam Barbaros Baran'a ise yeniden soruşturma izni vermemesi konusunda şikayetini aktardığını söyleyen baba Faruk Laçin, şu ifadeleri kullandı:

"SESİMİZİ DUYURAMADIK"
"Erciş Mal Müdürü bizim sorgumuzu alınca çocuk doktorundan, ebelerden şikayetçi olduğumuzu söyledim ama bizimle ilgilenmediler, sesimizi duyuramadık. Ben ebelerle doktorlarla görüşmek istedim ama olmadı. Benim hakkımdır, benim eşim normal doğum yapamıyor. Sesimi bir türlü duyuramadım. Çünkü hiçbiri benimle ilgilenmedi. Bir hemşire geldi, 'Bunu dışarı çıkarın, bu çok bağırıyor' deyince görevliler geldi beni dışarı çıkardı. Ben kaymakama dedim ki, 'Yeniden soruşturma izni vermediniz ben de sapasağlam eşimi Erciş Devlet Hastanesi'ne getirdim. Benim çocuğumu özürlü raporu verdiniz. Ben de size veriyorum çocuğumu. Sağlam yapın, bana verin.' 'Al çocuğunu götür' dediler. Dedim, 'Ben yapamıyorum.' Sinirlendim, 'Çocuğumu bana verseler ben atarım. Çocuğumu sağlam yapın. Ben sizden soruşturma izni istiyorum' dedim Kaymakam Bey de gazetecilerin önünde Mal Müdürü hakkında soruşturma açacağını söyledi. Ben devlet büyüklerimden özellikle Başbakanımdan ve Sağlık Bakanımdan bu olaya el atmasını istiyorum. Her türlü maddi desteğe ihtiyacım var. Ben çocuğumu doktorlara götüremiyorum. Yol param yok. Perişanım. Erciş Devlet Hastanesi beni perişan etti."
Erciş Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Seyfi Kartal, "Konuyla ilgili bakanlık başmüfettiş görevlendirdi. Başlatılan soruşturma devam ediyor. Sonuç belli olmadığı için bu aşamada bir şey söylemek doğru olmaz" dedi.
(NÇ-MET-GS-Y)

22.01.2013 17:57:27 TSI

Editör: Wan Haber