BDP milletvekillerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık bin kişi, Beyoğlu'nda toplanarak Paris'teki cinayetleri protesto etti. Kalabalık, Fransız Konsolosluğu'na da siyah çelenk bıraktı.
BDP Milletvekilleri Emine Ayna, Sebahat Tuncel ve Ayla Akat Ata'nın da aralarında bulunduğu yaklaşık bin kişi, Galatasaray Meydanı'nda toplandı. "Özgürlük mücadelesinin neferlerine söz veriyoruz; sorumlulardan hesap soracağız" ve "Katiller bulunsun" yazılı döviz ve pankartlar taşıyan grup, Kürtçe sloganlar attı. Grup daha sonra sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında kalabalıkta ufak çaplı gerginlik yaşandı. Eylem nedeniyle polis, Fransız Konsolosluğu önünde adeta etten duvar ördü. Göstericiler konsolosluğun önüne yaklaştırılmadı. Daha sonra gruptan bir kişinin elindeki siyah çelengi konsolosluk önüne bırakmasına izin verildi.
Eylemde konuşan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, "Sakine Cansız bu coğrafyada, Mezopotamya'da yetişmiş büyük bir devrimciydi. Hiçbir zaman faşizme karşı boyun eğmedi. Her zaman direnişçi oldu, faşizm karşısında her zaman onurlu durdu. Tıpkı geldiği coğrafya gibi, Dersim gibi. Dersim katliamında aldığı bütün yarayı, bütün öfkesini halkının özgürlüğü için mücadele ederek verdi" dedi.
Cansız'ın her zaman Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümüne inandığını öne süren Tuncel, "Bugün, aslında Kürt halkının özgürlük mücadelesine, özgürlük geleceğine sıkılmış bir kurşundur bu" diye konuştu.
Fransa Hükümeti'ne de seslenen Tuncel, "Bu katliamı yapanları açığa çıkarmazsanız, sorumlusu siz olacaksınız. Eğer bu katliamını açığa çıkarmazsanız, önümüzdeki dönem Kürt sorununun önünde olası demokratik gelişmenin engeli olarak görüleceksiniz. Sadece Fransa Hükümeti'ne değil, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine çağrıda bulunuyoruz. AB ülkeleri de bu katliamın açığa çıkartılması konusunda sorumludur. Yine Türkiye Cumhuriyeti Devleti, hükümet, üç kadın yoldaşımıza karşı geliştirilen bu suikastı, bu alçakça saldırıyı açığa çıkarmak durumundadır. Onların yolu bizim yolumuzdur, onların mücadelesi bizim mücadelemizdir. Onların bayrağını biz devraldık, herkes bunu bilsin. Sakine'yi, Fidan'ı, Leyla'yı öldürmekle Kürt kadınlarından kurtulacağınızı zannediyorsanız yanılıyorsunuz" ifadelerini kullandı.
BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ise, Sakine Cansız'ı överek, "Onu en iyi cuntacılar, işkenceciler tanır. Ser verip, sır vermediğini en iyi o işkenceci polisler bilir. Bu saldırı, Abdullah Öcalan'ın son görüşmede Kürt kadınlarına gönderdiği selamdan bağımsız değildir. Biz bu selamı aldık" dedi.
Açıklamaların ardından grup dağıldı.
(OY-MH-ÇK-OK-Y)

11.01.2013 15:23:08 TSI

Editör: Wan Haber