BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna, İmralı'ya gidecek ikinci heyetle ilgili olarak, "BDP'den hangi vekilin gittiği önemli değildir. Kimin gittiği ile ilgili değiliz. Biz o masada ne konuşulduğuyla ilgiliyiz" dedi.
Şanlıurfa'da BDP Siyaset Akademisi tarafından düzenlenen "Kürt Sorununda Demokratik Çözüm Arayışları ve Ortadoğu'da Barış" konulu panele konuşmacı olarak katılan Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. İmralı'ya gidecek ikinci heyetin belirlenmesi konusunu değerlendiren Ayna, "BDP'den hangi vekilin gittiği önemli değildir. Kimin gittiği ile ilgili değiliz. Biz o masada ne konuşulduğuyla ilgiliyiz. Ana dil hakkı ve özgürlükler, Kürtlerin hakkıyla ilgili çıkan sonuçlarıyla ilgiliyiz" diye konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde Kürt sorununa yönelik "Ben bedeli ne olursa olsun bu sorunu çözeceğim" dediğini belirten Ayna, "Başbakan'ın böyle demesi güven vermiyor" dedi. Ayna, "Bir şey hak mıdır değil midir? Mesela anadilde eğitim, bunu hak olarak belirleme gücüne başbakan mı sahiptir. Bunu belirleme yetkisini nerden alıyor? Yüzde 51 oyla bir halka hakkı elinden alma yetkisi verilmez, ülke yönetme yetkisi verilir. Anadilde savunma hakkını elinden alma yetkisini vermez. Ben yüzde 51 oy aldığına inanmıyorum. Seçim sistemine de yerleşmiş bir muktedir. Ben bu kadar oy aldığına inanmıyorum. Aldığın oy senin Türkiye'nin sorunlarını çözme ve yönetme yetkisidir. Burada yaşayan insanların çocuklarını ölüme gönderme yetkisi değildir" ifadelerini kullandı.
İmralı görüşmeleriyle ilgili olarak da Ayna, "O masada Kürt halkının lider olarak gördüğü Abdullah Öcalan ve Türkiye Cumhuriyeti'dir, MİT değildir. İşte bu yüzden Kürtler güvenmez" dedi.
Emine Ayna, Kürt sorununun başlangıç noktasının Ortadoğu olduğunu söyleyerek, "Kürt sorununun başladığı yer Ortadoğu'nun kendisidir. Ortadoğu şekillendirilirken 'Kürdistan'ın dörde bölünüşü Ortadoğu'da siyasi şekillenişidir. Bu bölünme Ortadoğu'da şiddete dayalı bir ulus kavramı ortaya çıkmıştır. Bütün dünyada bir şekillenme vardır ama hiçbirinde Ortadoğu'daki gibi bir dayatma ve şiddete dayalı bir yöntem yoktur" şeklinde konuştu.
(RÇ-CC-Y)

16.02.2013 15:46:27 TSI

Editör: Wan Haber