Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Hakkari Milletvekili Adil Kurt, Hakkari'deki elektrik kesintisi, hava kirliliği, devlettin dağıttığı kömürler ve il merkezinin Yüksekova'ya taşınması konularını değerlendirdi.
Seçim bölgesi Hakkari'de ziyaretlerini sürdüren Milletvekili Adil Kurt, Hakkari'de gündeme yönelik konuları değerlendirdi. Parti binasında açıklamalarda bulunan Hakkari Milletvekili Adil Kurt, son süreçte yaşanan gelişmelerle birlikte sıcak bir döneme girdiklerini söyledi. Bunun için yerelden parti yönetim organlarını yenileyip güçlendirmek için takviye yapacaklarını ifade eden Kurt, Hakkari'de kongreye de gideceklerini söyledi. Son günlerde meydana gelen elektrik kesintilerine de değinen Kurt, "Bu enerji nakil hatlarının eski olmasından kaynaklanıyor. Halkımız günün önemli bir bölümünü karanlıkta geçiriyor. Bu konuda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına rapor sunduk. Raporumuz beğenilmesine rağmen aradan geçen bir yıla rağmen bu konuda hiçbir gelişme olmadı. Türkiye'de 81 vilayet içerisinde yedek aktarım merkezi olamayan tek vilayet Hakkari'dir. Hatların eski olmasından dolayı Bağışlı dağıtım merkezinden 37 bin kilovat saat olarak verilen enerji, Yüksekova girişine 23 bin kilovat saat olarak varıyor. Bu kadar kısa bir mesafede 14 bin kilovat saat kayıp oluşuyor. Bunun tek sebebi de hatların eskiliği. Bakanlık, bu çıkış rakamlarına göre yaptığı değerlendirmede 'Hakkari'de enerjinin yüzde 72'si kaçaktır' diyor. 'Halk kaçak elektrik kullanıyor' diyor. Açıkça Hakkari halkını hırsızlıkla suçluyor. Eğer burada bir hırsızlık varsa bu da devletin kendi hırsızlığıdır. 20 kilometrelik mesafede 14 bin kilovat saat enerji kaybı varsa bu devletin sorunudur. Bir taraftan devlet kendi nakil hattını yenilememek yoluyla hırsızlık yapıyor, bir taraftan da bu halkı karanlıkta bırakıyor" ifadelerini kullandı.
Hakkari'deki hava kirliliği yetmiyormuş gibi devletin bu yıl da taş dağıtmaya başladığını ileri süren milletvekili Kurt, "Burada yoksul halk üzerinden birileri zengin ediliyor" iddiasında bulundu.
Başbakanın Yüksekova ile ilgili konuşmasına da değinen Kurt, "Başbakanın il merkezinin Yüksekova'ya taşıma söylemleri de iki merkezdeki halkı birbirine düşürme oyunudur. Bu klasikleşmiş birbirine düşürme oyunudur. Hakkari ve Yüksekova halkı bu oyuna gelmez. Kimse beyhude hayallere dalmasın" diye konuştu.
Son günlerde yapılan operasyonlara da değinen Kurt, yapılan operasyonların provokasyon olduğunu öne sürerek, "Yapılan operasyonlar ve gözaltılar provokasyon amaçlıdır. Bunu yapanlar Türkiye'nin yarınlarını düşünmeyenlerdir. Ülkede derin devlet varsa ve hükümet bunun farkına varmışsa o zaman durdurmalıdır. Dün Van'da görülen Hakkari KCK davasında, gizli tanık komedisini gördük. Yalan beyanlarla köylerde ve kent merkezlerinde baskı ve tutuklama yapmanın bir anlamı yok" ifadelerini kullandı.
(FT-MSA-GS-Y)

04.01.2013 16:26:12 TSI

Editör: Wan Haber