Fakıye Teyran Parkı’nda düzenlenen basın açıklamasını okuyan TUYAD-DER Van Şubesi yöneticilerinden Nevzat Akbulak, Türkiye cezaevlerinde 140 bin tutuklu ve hükümlünün bulunduğunu belirterek, devletlerin niteliği ne olursa olsun, tutsakları sağlıklı tutmak ve yaşatmak zorunda olduğunu söyledi. Son 3 yıl içinde cezaevlerinde 20 hasta tutsağın rapor beklerken tabutlarının morglardan alındığını ifade eden Akbulak, “Bunların hepsi birer cinayettir ve bunların sorumlusu da devlettir” ifadelerini kullandı.


202’si ağır olmak üzere toplamda 620 hasta tutsağın cezaevlerinde tutulduğunu ileri süren Akbulak, “2000 yılından sonra F Tipi cezaevlerine geçişle birlikte tecrit sisteminin etkisiyle tutuklu ve hükümlüler, sistematik olarak çürümeye terk edilmişlerdir. Bu cezaevlerindeki ağır tecrit koşulları, birçok tutsağın ağır hastalıklara yakalanmasına neden olmuştur” ifadelerini kullandı.


Tutsak aileleri olarak devletin bir an önce hasta tutsakları serbest bırakması talebini yinelediklerini dile getiren Akbulak, “Tüm kamuoyunu duyarlı olamaya ve yaşanan hukuksuzluklar karşısında sessiz kalmamaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu.


Yapılan basın açıklamasının ardından Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İl Başkanı Musa İtah ve beraberindekiler tarafından vatandaşlara yarın yapılacak olan 'Kutlu Doğum Haftası' programı davetiyesi dağıtıldı.

Editör: Wan Haber