Bağırsak hastalığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren BDP Mersin İl Eş Başkanı ve DTK Daimi Meclis Üyesi Halis Ernarinci'yi binler son yolcuğuna uğurladı. Cenaze töreninde konuşan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, "Sizin yarattığınız değerleri zaferle taçlandıracağımıza söz veriyoruz" dedi. 

Adana Yüreğir Başkent Hastanesi'nde bağırsak hastalığı nedeniyle tedavi gördüğü sırada yaşamını yitiren BDP Mersin İl Eş Başkanı ve DTK Daimi Meclis Üyesi Halis Ernarinci'yi Van'da son yolculuğuna binlerce yurttaş "Şehît namirin" sloganlarıyla uğurladı. Mersin'de yapılan cenaze töreni ile Van'a getirilen Ernarici'nin cenazesi Erciş-Muradiye yol ayrımında aralarında BDP Eş Genel Başkanı Gülten Kışanak, BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, BDP MYK ve PM üyeleri ile belediye başkanları ve BDP iş başkanlarının bulunduğu binlerce kişi tarafından karşılandı. Cenazenin karşılanmasının ardından cenaze, yüzlerce araçlık konvoy ile Halis Ernarici'nin doğduğu köy olan Van'ın Çaldıran (Bazidaxa) İlçesi'ne bağlı Direkli (Dîrekli) köyüne doğru yola çıkarıldı. 

'Tabutu binler omuzladı'

BDP'li Ernarici'nin cenazesinin geçtiği köylerde, köylüler yol kenarına çıkarak yaptıkları zafer işaretleri ve "Şehît namirin" sloganlarıyla cenaze konvoyunu selamladı. Ernarici'nin cenazesi köy girişinde araçtan indirilerek KCK bayrakları ve yeşil, sarı, kırmızı renkli flamalara sarılarak omuzlara alındı. Cenazeye katılan binlerce kişi BDP'li Ernarici'nin fotoğrafını yakalarına takarak, üzerinde BDP'li Ernarici'nin resminin bulunduğu ve altında "Şehit namirin " yazılı olduğu pankartla birlikte köy mezarlığına doğru yürüyüşe geçti. Ernarici'nin cenazesi köy mezarlığında defnedildikten sonra özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu yapıldı.Saygı duruşunun ardından yapılan konuşmalarda Ernarici'nin mücadelesinin kararlılıkla sürdürüleceği vurgusu yapıldı. 

""

'Mamoste bize mücadeleyi yurtseverliği öğretti'

BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak ise yaptığı konuşmada, BDP'li Ernarici'yi toprağa değil Kürt halkının beynine, yüreğine defnettiklerini söyledi. Ernarici'nin herkes için bir öğretmen olduğunu söyleyen Kışanak, "Halis hoca hepimiz için bir mamosteydi. Bize yurtseverliği ve mücadeleyi öğretti. Kürt halkının onurlu direnişinin her zaman büyük bir dirayetle göğüslemeyi bilen Halis hoca, Kürt siyasetinin önemli bir insanıydı. Burada Ernarici'in ailesi babalarını ve değerli bir yakını yitirmiş olabilir ama şu da unutulmasın ki; Bizler de mamostemizi yitirdik" dedi. Ernarici'nin onurlu mücadelesini saygıyla selamladıklarını ve her zaman onun yolunun takipçisi olduğunu ifade eden Kışanak, bu onurlu mücadeleyi yürüttüğü esnada yaşamını yitiren Ernarici'yi binlerce kişinin göğsüne basarak son yolculuğa uğurladığını vurguladı. 

'Yarattığınız değerleri zaferle taçlandıracağımıza söz veriyoruz'

Ernarici'nin Kürt siyaseti açısından önemine değinen Kışanak, "Değerli mamoste Halis, siz mezarınızda rahat uyuyun. Geçtiğimiz her köyde binlerce insan sizin onurlu mücadelesiniz için selama durdu. Sizin yarattığı değerleri zaferle taçlandıracağımıza söz veriyoruz. Bazı yaşamlar vardır ki insana böyle onurlu bir geçmiş bırakır ve sonsuza kadar yaşar. Belki onlar bu gün fiziki olarak aramızdan ayrılıyor olabilirler ama sonsuza dek halkımızın yüreğinde bilincinde yaşayacaktır. İliklerine kadar yurtseverliği yaşayan Halis hocanın ani ölümü hepimizi derinden üzdü. Bizler ancak onun anılarına, mücadelesine bağlı kalarak onun ölümünün acısını hafifletilebiliriz" dedi. 

Son olarak Ernarici'nin ailesi adına konuşan oğlu Kadir Ernarici, "Eğer bir insanı binler 'Şehit namirin' sloganlarıyla toprağa veriyorsa, artık o insan halkın bir değeri olmuş halkın yüreğinde yerini almıştır. Cenazeye katılan herkesin önünde saygıyla eğiliyorum" diyerek cenazeye katılanlara teşekkür etti. Yapılan konuşmaların ardından Ernarici'nin mezarına BDP ve KCK bayrakları ile karanfiller bırakıldı. 

""

Defin işlemlerinin ardından binlerce yurttaş Ernarici için köyde kurulan taziye çadırına geçti. Burada verilen yemeğin ardından aralarında BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak'ın da olduğu BDP'li seçilmişler ve yöneticiler Van'da yaşamını yitiren BDP Van Milletvekili Nazmi Gür'ün babası Hecer Gür için açılan taziyeye geçerek başsağlığı dileklerinde bulundu. DİHA

Editör: Wan Haber