BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Silivri'de gazetecilerin yargılandığı KCK davasını izledi. Yargılamalara tepki gösteren Demirtaş, "İnsanlar bu salonlara dolduruluyorlar, yargılama adı altında infaz ediliyorlar" dedi.
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Silivri Cezaevi Yerleşkesi'ndeki duruşma salonunda yapılan davayı izledikten sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Demirtaş, "Bir yılı aşkın bir süredir gazeteci arkadaşlarımızın tutuklu olduğu duruşmayı izlemek için buradayız. 'Yargılamayı' demek isterdim ama burada yargılama yapılmıyor. Bu salonda bugüne kadar hiç yargılama yapılmadı. Dışarıdaki siyasi hava neyse aşağı yukarı onun yansımasını duruşma salonlarında izledik. Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca maalesef ki yargı hiçbir zaman bağımsız, adil, eşitlikçi, hukukun üstünlüğünden yana çizgiyi tutturamadı. Türkiye'de iyi yargıçlar, vicdanlı, ahlaklı, hukuk etiğine bağlı yargıçlar, hakimler yok mu? Mutlaka vardır ama bu yargı sisteminde, bu mahkeme sisteminde vicdanını konuşturmak isteyen hakime, hukuk ahlakını hayata geçirmek isteyen hakime bile yer yok. Onun bunu hayata geçirme şansı da yok. Dolayısıyla bu, kişileri aşan bir zihniyet meselesidir, sistem problemidir" dedi.
"İnsanlar bu salonları dolduruluyorlar, yargılama adı altında infaz ediliyorlar" diyen Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ı da eleştirdi. Demirtaş, "Hiç yargılama yapılmadan yıllarca tutuklu kalıyorlar, savunma yapamıyorlar. Uyduruk delillerle, ismi gizli tanık olan, ismi cismi belli olmayan iftiralarla suçlanıyorlar. İddianame olmaktan çok uzak belgeler savcılar tarafından hazırlanıp mahkemelere sunuluyor. Yani elle tutulur hiçbir yanı olmayan süreçlerle insanlar karşı karşıya kalıyor. Bir bakarsınız birkaç ay sonra veya birkaç gün sonra bu ülkenin Başbakanı çıkar da tutuklu gazetecilerle ilgili de iyi bir şey söyler. Şimdi herkes Başbakana bakıyor. Başbakan kimin tahliyesine ne zaman karar verecek? Çünkü bu ülkede bu mahkeme salonundaki yargıçlar yargılama yapmıyorlar, karar vermiyorlar, veremiyorlar. Kimin ne zaman tutuklanacağına, ne zaman tahliye olacağına Başbakan karar veriyor. Bugün arkadaşlarımız serbest kalmazsa demek ki Başbakan henüz gazetecilerin serbest kalmasına karar vermemiş demektir" diye konuştu.
(ÇK-CC-Y)

08.02.2013 18:01:48 TSI

Editör: Wan Haber