BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, İmralı sürecinin barışa evrilmesi için üzerlerine düşeni yerine getireceklerini belirterek, "Siyasetin demokratikleştirilmesinin önündeki bütün engellerin kaldırılması gerekiyor" dedi.
Çelik, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, İmralı görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. İmralı sürecinin barışa evrilmesi için üzerlerine düşen, yerine getireceklerini dile getiren Çelik, siyasetin demokratikleştirilmesinin önündeki bütün engellerin kaldırılması gerektiğini belirtti.
Ana dilde savunma hakkının engellenmeye çalışıldığı bir Türkiye gerçeğinin, bugünün dünyasında kabul edilemeyeceğini söyleyen Çelik, "Kaybedecek zamanımız, yitirilecek canımız, heba edilecek değerlerimiz yoktur. Artık barış su, ekmek kadar hepimize, Kürdünden Türküne, siyasetçisinden sanatçısına, aydınından avukatına herkese lazım. Bu barış ancak ve ancak tarihle yüzleşerek, yeni bir sayfa açarak mümkün olabilecektir" dedi.

"90 YILDIR GİZLİ KAPAKLI KÜRT İNKARI DEVAM EDİYOR"
CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler'in Genel Kurul'da "Türk ulusuyla Kürt milliyeti eşit olamaz" yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine Çelik, "Türklerle Kürtleri eşit tutamayız, yönlü bir söyleme ben şahit olmadım. Dile getirmemiş olabilir ama niyet oydu. Gizli kapaklı, üstü örtülmüş bir şekilde 90 yıldır hala Kürt inkarı devam ediyor. Lozan Anlaşması'nın 39. maddesinin 5. fıkrasında, 'Türkçe dışında kişiler isterlerse anadillerinde savunma yapabilirler, kamusal alanda anadillerini kullanabilirler' ifadesine rağmen, 90 yıldır 'Kürt yoktur, Kürtçe diye bir bir dil yoktur' savını dile getiren egemenlerimiz hala o zihniyeti siyasetçilerin üzerinden yürütmeye devam ediyorlar. CHP'nin de MHP'nin de hala o çizgiyi aşamadıklarını söylemem mümkündür" ifadelerini kullandı.
(MÜG-SU-ÖZ-Y)

24.01.2013 14:41:34 TSI

Editör: Wan Haber