Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkan Vekili ve Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, sonuna kadar sürecin heba edilmemesi için çaba harcayacaklarını belirterek, “Ama şunu da hatırlatmak istiyorum; eğer Sayın Öcalan’ın sabrı taşarsa, eğer Sayın Öcalan, ‘Bu süreçten çekiliyorum’ derse o zaman vay halinize. Görürsünüz bakalım bu süreci heba etmek ne demektir” dedi.


BDP Iğdır İl Başkanlığı tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Zübeyde Hanım Bulvarı’nda yapılan etkinliğe BDP Grup Başkan Vekili ve Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ile BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane katıldı. Burada konuşan Pervin Buldan, kadınların artık bu ülkede özgürleşmesi için çaba gösterdiklerini ifade etti. Buldan, "Bugün burada bunun sözünü veriyoruz. Bundan sonra hiç kimse bizim irademiz dışında, bizim isteğimiz dışında, bizleri mal gibi başkalarına satamayacak. Kendi irademizle evleneceğiz. İsyan ediyoruz, çocuk yaşta gelinlere isyan ediyoruz. Kendi isteği dışında evlendirilen kadınlara ve kadınları mal gibi satanlara isyan ediyoruz. Kadına yönelik şiddete ve her türlü baskıya isyan ediyoruz" dedi.
 

“KADINLAR KÖLELİĞİ DEĞİL, ÖZGÜRLÜĞÜ SEÇECEKLER”
Abdullah Öcalan ile yaptıkları her toplantıda özellikle kadınların birinci gündem maddeleri olduğunu belirten Buldan, “Öcalan her toplantıda kadınlara yönelik mutlaka bir değerlendirme yapar. En son yaptığımız toplantıda, Öcalan kadınların iki ölümcül ilke ile karşı karşıya kaldığını ifade etti. Bu ilkelerden biri özgürlük, diğeri kölelikti ama kadınlar köleliği değil özgürlüğü seçecekler. Özgürlüğümüz için, bundan sonra baskıya ve şiddete maruz kalmamak için, mücadele saflarımızı daha çok birleştirmeliyiz. Daha çok bir araya gelmeli ve örgütlenmeliyiz. Biz bir araya geldiğimiz sürece, tek ses, tek yürek olduğumuz sürece, hiçbir güç bize baskı uygulamayacak, bize şiddet uygulamayacak. Bunun için hayatın her alanında kadına yönelik şiddete karşı bir araya gelip sesimizi yükseltmeliyiz” şeklinde konuştu.

 

“BİZİM DEĞERLERİMİZE SAYGI GÖSTERMELİDİRLER”
Buldan, MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan’ın yapmış olduğu bir konuşmaya da tepki göstererek, “Bu açıklamayı dinlerken tüylerimizin diken diken olduğunu ifade etmek istiyoruz. Burada 5 yıldır belediye BDP'nin elinde. Iğdır'da tek bir insan gelip bana belediyeyi şikayet ederse ben bu görevimden istifa ederim. Hizmet anlamında söylemiyorum. İnsana insan gibi yaklaşım anlamında söylüyorum. Her kesimden insana buradan bir hakaret edildiyse ben bu görevimden istifa ederim. Biz burada tek bir insanı incitmemek için çok büyük emek sarf ediyoruz. Her türlü duyumu almamıza rağmen burada ırkçılığı uyandırmayacağımıza yemin ettik ama MHP'liler şunu çok iyi bilmeli ki Ahmet Hani, Mehmet Uzun, Musa Anter ve Fekiye Teyran bizim dedelerimizdir ve biz onların torunuyuz. Onlar nasıl kendi değerlerine sahip çıkıyorsa biz de kendi değerlerimize sahip çıkıyoruz. Biz nasıl Haydar Aliyev Parkı’na saygı gösteriyorsak siz de bize saygı gösterin. İşte kardeşlik budur, insanlık budur. Eğer bu coğrafyada kardeş olarak yaşayacaksak birbirimizin değerlerine saygı göstermemiz gerekiyor. Ben eminim ki Azeri halkı da MHP'nin yapmış olduğu bu açıklamadan dolayı utanç duyuyor ama özür dilemek için 28 günümüz var. Biz bu süre içerisinde MHP'den özür bekliyoruz. Değerlerimize saygı bekliyoruz” diye konuştu.

 

“BU SÜREÇTE ÖCALAN’IN SABRI TAŞARSA VAH HALİNİZE”
Buldan, 11 yıldır AK Parti’nin iktidar olduğunu ama insanların kanının akmaması için, anaların ağlamaması için tek bir adım atmadığını öne sürerek, “Bir yıl önce Sayın Öcalan’ın başlatmış olduğu ‘Barış ve Çözüm Süreci’ devam ederken AKP ile görüşmelerimizde dilimizde tüy kalmadı. 'Adım atın' dedik, 'Bu süreci heba etmeyin' dedik. 'Bu süreç heba edilirse bunun altında hepimiz kalırız' dedik. Ama ne yazıktır ki bu sürecin üzerinden bir yıl geçti ama hala AKP tek bir adım atmadı. Kürtler, BDP, ve Sayın Öcalan; her türlü baskıya rağmen, her türlü şiddete rağmen, inkara, imhaya rağmen, 'Barış için, özgürlük için ve demokrasi için yola devam' dedik. Sonuna kadar sürecinin heba edilmemesi için çaba harcayacağız ama şunu da hatırlatmak istiyorum; eğer Sayın Öcalan’ın sabrı taşarsa, eğer Sayın Öcalan, ‘Bu süreçten çekiliyorum’ derse o zaman vay halinize. Görürsünüz bakalım bu süreci heba etmek ne demektir. Kürt sorunu bu ülkenin tarihi bir sorunu, yüz yılık kangrenleşmiş bir sorunudur. Bu sorunu çözmek kolay olmayacaktır, inişli çıkışlı olacaktır. Bu sorunu çözmek için yola çıkmak istediğimiz günden beri bu süreci bozmak isteyen güçler karşımıza çıktılar. Süreç başladıktan bir hafta sonra Paris’in göbeğinde 3 siyasetçi kadın yoldaşımız Sakine, Leyla ve Fidan alçakça katledildi. Buradaki amaç Sayın Öcalan’ın başlatmak istediği süreci bozmaktır ama biz kadınlar bunun sözünü veriyoruz. Bu yolda şehit düşmüş yoldaşlarımızın yolu bizim yolumuzdur” dedi.


Yapılan konuşmaların ardından verilen Kürtçe konserde; BDP Grup Başkan Vekili ve Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ile BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane sahneye çıkarak Kürtçe şarkılara eşlik etti.

Editör: Wan Haber