Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, kabine değişikliğinde kendileri için önemli olanın İçişleri Bakanı'nın değişip değişmeyeceği konusu olduğunu belirterek, İçişleri Bakanlığı'na Muammer Güler'in getirilmesini önemli bulduklarını söyledi.
Arkadaşının silahından çıktığı iddia edilen kurşunla hayatını kaybeden er Sevag Balıkçı'nın duruşmasına katılmak üzere Diyarbakır 2. Havva Kuvvet Komutanlığı önüne gelen BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, kabine değişikliği ve CHP Milletvekili Birgül Ayman Güler'in sözleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Aydoğan, "Dört bakanlıkta değişim oldu. Baktığımızda İçişleri Bakanı'nın değiştiğini gördük. Sayın Muammer Güler'in bu bakanlığa getirildiğini gördük. Tabi bunu önemli buluyorum. Çünkü Muammer Güler önemli bir kişidir. Uzun süre İstanbul Valiliği'ni yapmış bir vekildir. Kendisi Mardinlidir. Bölgeyi çok iyi bilen, bölgedeki insanların taleplerini bilen biridir. Aynı şekilde Kürt sorununu bilen biridir. Bu nedenle de ben yeni dönemin İdris Naim Şahin döneminden daha iyi olacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.
İdris Naim Şahin'in bakan olduğu süre içerisinde bölgede güvenlikçi politikaları öne çıkaran bir çizgi izlediğini aktaran Aydoğan, özellikle Diyarbakır açısından bakıldığında bunun daha net bir şekilde görüldüğünü kaydetti. Aydoğan, "Özellikle Diyarbakır açısından ifade etmek istiyorum. Neredeyse en ufak bir etkinliği bile yapamaz duruma gelmiştik. Yani sadece bizim değil, Diyarbakır'da yaşayan bütün sivil toplum örgütleri kendi talepleri ile ilgili bir etkinlik için sokağa çıkamaz duruma gelmişlerdi. Yani demokrasi burada sekteye uğratılmıştı diye düşünüyorum. Yeni dönemin İdris Naim Şahin döneminden farklı olacağını düşünüyorum. Özellikle çözümün tartışıldığı bu dönemde, bu politikalar doğrultusunda da yeni bir politikanın belirleneceğini düşünüyorum. Özellikle bölge valileri konusunda yeni bir yaklaşımın da belirleneceğini düşünüyorum. Beklentilerimiz elbette ki iyi şeylerin olmasıdır" ifadelerini kullandı.

CHP'Lİ VEKİLE TEPKİ
Geçtiğimiz günlerde TBMM'de yaptığı konuşma sırasında "Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit, eş değerde göremezsiniz" diyen CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler'in sözlerine de tepki gösteren Aydoğan, bu söylemlerin kabul edilemez olduğunu belirtti. 21. yüzyıla girilen şu günlerde ne yazık ki bu söylemlerin ulusalcı güçler tarafından devam ettirildiğini gördüklerini söyleyen Aydoğan, "Nitekim daha dün Meclis'te bir CHP milletvekilinin, altını çizerek ifade etmek istiyorum, bir kadın milletvekilinin Türkler ile Kürtlerin aynı görülemeyeceğini, aynı kefede değerlendirilemeyeceğini, aynı haklardan yararlanamayacağını içeren nefret söylemi kabul edilemez. Ben burada kendisini kınıyorum. İnsan ulusalcı bir çizgide bile olsa 20 milyon civarında yaşayan bu ülkedeki Kürtlere karşı geliştirdiği bu söylem gerçekten kabul edilemez. Özellikle Kürt sorununun çözümü için büyük çabaların sarf edildiği bir dönemde Türkiye'yi tekrardan geçmiş yıllara döndürmenin çabası içerisinde olmalarını kabul edemeyiz. Buradan kendilerine bir milletvekili olarak, nefret söylemini ve halklar arasındaki çatışmaları körüklemelerinden de kaçınmalarını tavsiye ediyorum" dedi.
(MY-AKK-CC-Y)

25.01.2013 15:42:03 TSI

Editör: Wan Haber