BDP Eş Başkan adayları  seçim çalışmalarını köy ve mahallelerde düzenlenen newroz etkinlikleri ve halk toplantılarına katılarak sürdürdü. Gittikleri yerlerde halkın yoğun ilgisiyle karşılayan Eş Başkan adayları halka 30 Mart seçimlerinin önemini anlattı.
 

Tuşba eş başkan adayı Yiğit seçim çalışmalarını sürdürüyor

BDP Tuşba Eş Başkan adayı Öner Yiğit, seçim çalışmalarını Abdurrahman Gazi ve Altıntepe Mahalleleri ile Çolpan ve Kasımoğlu köylerine yaptığı ziyaretlerle sürdürdü.
 

BDP Tuşba Belediye Eş Başkan adayı Öner Yiğit,  ilk olarak gerçekleştirilen taziye ziyaretlerinin ardından seçim çalışmalarını mahalle ve köy toplantılarıyla sürdürdü. BDP Tuşba İlçe Örgütü çalışanları ile birlikte Abdurrahman Gazi ve Altıntepe Mahallerinde kurulan semt pazarlarını ziyaret eden Yiğit, burada semt pazarı esnafından alışveriş yaparak, onlarla sohbet etti. Semt pazarı sırasında AKP Van Milletvekili Mustafa Bilici ile karşılaşan Yiğit, Bilici’nin polis ordusuyla semt pazarına girdiğini ancak, kendilerinin ise halkın içinde rahatlıkla  dolaştığına dikkat çekerek,”Onları polis koruyor ama bizi ise halkımız” diye konuştu.


Yiğit Semt pazarı ziyaretinden sonra İstasyon Mahallesi’nde düzenlenen halk toplantısına katıldı. Burada konuşan Yiğit, zaferin çok yakın olduğunu fakat son güne kadar sıkı bir şekilde çalışmanın önemine vurgu yaptı. Son süreçte kimin nerede durduğunun çok önemli olduğunu belirten Yiğit, “ Bu süreçte farklı yerlerde duranlar akana kana ortak olurlar. Onları 1 Nisan itibariyle kabul etmeyeceğiz. Kötü günde yanımızda yer almayanlar iyi günde neden yanımızda yer alsınlar? Bizim için bugün önemli yarın değil. Önemli olan zor günlerde beraber olmaktır. Bu süreçte ihanet edenlerin fotoğraflarını bürolarımıza asacağız.  Sayın Öcalan yine elini taşın altına koydu ve yine barış olsun dedi. Bizde bu mesajın sonuna kadar arkasındayız ve yapmamız gerekeni yapacağız.

 

Son olarak  Çolpan ve Kasımoğlu köylerine geçen Yiğit ve beraberindekiler burada aile büyükleri ile görüştü. Gittiği köylerde ilgiyle karşılanan Yiğit, köylülerle seçim süreci üzerine sohbet ederek halkın görüş ve önerilerini aldı.


ERCİŞ

BDP Erciş Belediye Eş Başkan adayları Diba Keskin ve Abdurrahman Çağan seçim çalışmaları kapsamında 12 köyü ziyaret ettikten sonra Erciş merkezde bulunan düzenlenen miting ve toplantılara katıldı.

Eş başkan adayları Keskin ve Çağan,  Yankıtepe Morgedik (Kêça),Yankıtepe İmamabdal (Mamandel) ,Kızılören (Çagil),Kızılören (qızılweran), Çakırbey, İkizçalı (Komir),Yünören (xarxus),Yılanlı (İlani), Sabunbüken (Qızılkilis), Aksakal (Babezeng),Çubuklu (Marcas), Gözütok(Papîşkın),Kocapınar(Ağı)  köylerini ziyaret etti.

Köy ziyaretleri Miting havasında geçen eş başkan adayları gençler ve kadınların yoğun ilgiyle karşılandı. AKP Belediyesinin olduğu Kocapınar(Ağı) Beldesi’ne geçen Eş Başkanlar burada düzenlenen newroz şölenine katıldı.  Kocapınarlılar Eş Başkan adaylarını PKK HPG  bayrakları, “Kadının Özgürleşmesi Sakinelerin mücadelesidir afişleri ile ‘’Be serok jiyan nabe’’ ve ‘’Biji Serok Apo ‘’ sloganlarıyla karşıladı. Çekilen halaylar ve yakılan Newroz ateşinin ardından demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamlarını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Newroz şöleninde konuşan Eş Başkan adayı Diba Keskin ‘’Kocapınar’da Erciş gibi hiçbir hizmet görmemiş. Yolların görünümü içler acısı bir halde.Yıllardır başa gelenler dinle insanlarımızı kandırdı ve oylarını aldı. Oyları aldıktan sonra o koltuğa oturan kim olursa olsun kendisine ve ailesi dışında kimseye hizmet sunmadı ve bundan sonra gelen olursa şayet,  sunmayacaktır. Beş yıldır Kocapınar(Ağı) ‘a ne yapıldı. Erciş’i kaybettiğini gören AKP durmadan Milletvekillerini, Bakanlarını, Başbakan yardımcılarını gönderiyor yetmiyor Başbakan geliyor. Van’ı alamayacağını bilen Başbakan ve kurmayları Erciş üzerinde politika yapıyor. İstedikleri kadar yapsınlar Erciş dine ya da makarnaya kanmayacak kadar bilinçlidir” Dedi. 

 ‘’Provokasyonlara ve provokatörlere uymayacağız’’

 Konuşmasında BDP’ye yönelik saldırılara da değinen Keskin, ‘’ Bizi kışkırtmak için gaz bombaları atıyorlar. Bayraklarımıza silahlı saldırıyorlar. Haksız yere BDP yöneticilerini göz altına alıyorlar, yetmiyor mitinglerinin olacağı günler seçim araçlarını bizim bürolarımızın önüne alıp müzik sesini açıp halkın tepki göstermesini bekliyorlar. Sabrımızı sınıyorlar. Seçimi kazanmayacaklarını bildikleri için bizleri kirli politika ve oyunlar içerisine çekmeye çalışıyorlar ‘’ifade etti.

 ‘’Halkımız depremde üşürken siz aklınız nereydi’’

23Ekim 2011 yılında meydana gelen depremde ülkenin dört bir yanından gelen yardımların dağıtılmadığı ve o yardımların şimdi seçim çalışmalarıyla ortaya çıktığını kaydeden Keskin ‘Verileni alın ama oyunuzu  vermeyin’ çağrısında bulundu. Keskin konuşmasını şöyle sürdürdü:  ‘’Biz deprem soğuğunda üşürken dağıtılan battaniyeler yiyecekler ve sobalar  buna benzer eşyalar nereydi nerelere sakladınız? Madem Allah'ın emir ve yasaklarına göre davrandığınızı ifade ediyorsunuz sizin bu yaptığınız kul hakkını yemek değil mi?’’

Eş Başkan Abdurrahman Çağan ise, seçime sayılı günlerin kaldığını ve bu süre boyunca halkın sükûnetini korumasını söyledi. Çağan ‘’1 Nisan’da Mazbatamızı alıp Belediyeye girdiğimizde hakkımızda yapılan korku ve karalama politikalarını asılsız çıkaracağız’’diye konuştu.
 

EDREMİT

BDP Edremit Belediye Eş Başkan adayları Sevil Rojbin Çetin ve Abdulkerim Sayan’ın seçim çalışmaları tüm yoğunluğuyla sürüyor. Seçim çalışmaları kapsamında Eş Başkan adayı Abdulkerim Sayan, Çicekli Beldesi ve bağlı köylerde ev ev dolaşarak halkla bir araya gelerek sorunları dinledi. Sayan köy ziyaretlerinin ardından akşam saatlerinde ise Edremit merkezde ev ziyaretlerine katılarak projelerini anlattı.

Eş Başkan adayı Sevil Rojbin Çetin ise, Şabaniye Mahallesi’nde düzenlenen kadın toplantısına katıldı. Kadınların yoğun ilgi gösterdiği toplantıda konuşan Çetin, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 21 Mart 2014 Diyarbakır Newroz’u için göndermiş olduğu mektubun barış deklarosyunu  niteliğiyle tarihe not düştüğünü vurguladı. Öcalan’ın barışı öncelikli olarak kadına emanet ettiğine dikkat çeken Çetin, Kürt kadının geçmişten bu güne kadar her zaman savaşların, çatışmaların karşısında çoğu zaman bedenini siper ederek durduğu gibi bundan sonra da barış için her zaman mücadele edeceğini söyledi. Bölge insanın yaşadığı tüm sorunların yegane sorumlusunun devlet olduğunun altını çizen Çetin, Kürtlerin çektikleri tüm bu acılara rağmen her zaman barış elini uzattığını ve ülkeye kalıcı bir barışın gelmesi içinde mücadele verdiğini söyledi. Kürt halkının ikinci Newrozu’nun da 30 Mart seçimlerinde el edilecek olan zafer olduğuna vurgu yapan, seferberlik ruhuyla yürütülen çalışmaların büyük bir başarıyla taçlandırılacağını kaydetti.

Seçim çalışmalarını akşam saatlerinde de sürdüren Çetin, BDP Van İl Başkanı Musa İtah ve il Genel Meclis Başkanı Semira Varlı  ile birlikte Hacıbekir (Xaçort) Mahallesi’nde düzenlenen ev ziyaretlerine katıldı. Burada konuşan İtah, Kürt halkının Newroz’da alanları milyonlarla doldurarak katliamcılara Kürt halkını hiçbir inkar imhanın yok edemeyeceğinin mesajının verdiğini belirterek şunları söyledi : “Kürt halkının milyonlarla kutladığı Newrozlarda iki mesaj verildi. Biri en öncelikli olarak Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü , ikinci önemli mesaj ise artık Kürt halkının özgür özerk bir Kürdistan’da yaşamak istediği net olarak ilan edilmiştir. Mazlumların yaktığı bedenlerinin ateşi bu gün Kürdistan’da milyonları bir araya getiren Newroz’un ilk kıvılcımlarındandı.Kürt gerçekliği artık her şekliyle yadsınılamaz bir durumdur. Kürtler artık Ortadoğu’da siyasetinde büyük bir aktördür. Herkes bunu böyle bilsin böyle okusun. Kürtleri artık hiçbir güç katliamlarla bastırarak yok edemeyecektir. “

İPEKYOLU

Bidav ve Keser’den İpekyolu köylerine seçim çıkarması

BDP İpekyolu Belediye Eş Başkan adayları Aygül Bidav ve Veysel Keser, seçim çalışmaları kapsamında İpekyolu ilçesine bağlı 6 köye seçim gezisi düzenledi.

Yerel seçimlere sayılı günler kalırken BDP İpekyolu İlçe Örgütü seçim çalışmalarını en üst seviyeye çıkardı. BDP İpekyolu Belediye Eş Başkan adayları Aygül Bidav ve Veysel Keser ilçeye bağlı 6 köye seçim gezisi düzenledi. İlçeye bağlı Karagündüz (Qaragundüz), Yatıksırt (Mendan), Çalımlı (Araniq), Ağzıkara (Ezkara), Değirmenarkı ( Keçanis) ve Kaymaklı (Kurdvan) köylerine düzenlenen geziye Bidav ve Keser’in yanı sıra BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, BDP İpekyolu İlçe Başkanı Alattin Dağhan ve Türkiye Barış Meclisi üyesi Gülten Uçar’da eşlik etti. İlk olarak Karagündüz (Qaragundüz) köyüne seçim gezisi düzenleyen Bidav ve Keser, köy girişinde çok sayıda yurttaş tarafından alkış ve sloganlarla karşılandı

 

Daha sonra Karagündüz Köyü Taziye Evi’ne geçen Bidav ve Keser, burada yurttaşlarla bir araya geldi. Yurttaşlardan seçimler için destek isteyen Bidav, seçimlerde halkın desteği ile zaferle çıkacaklarını söyledi. Ardından konuşan Keser, seçimlerin kendileri için önemli olduğunu, seçimlerden sonra köylere bugüne kadar yapılmayan hizmetlerin tamamını gerçekleştireceklerini söyledi. Gür, Bidav ve Keser daha sonra Yatıksırt (Mendan), Çalımlı (Araniq), Ağzıkara (Ezkara) ve Değirmenarkı ( Keçanis) köylerine seçim turu düzenledi. Gittikleri her köyde büyük bir çoşku ile karşılaşan Bidav ve Keser, köyde bulunan tüm evlerin kapısını çalarak köy sakinlerinden destek istedi.

Kaymaklı köyünde görkemli Newroz ateşi

Gür, Bidav ve Keser, son olarak ilçeye bağlı Kaymaklı (Kurdvan) köyünde düzenlenen Newroz etkinliğine katıldı. Köy meydanında toplanan yüzlerce kişi ile bir araya gelen BDP’liler burada çalınan müzik eşliğinde yurttaşlarla birlikte halaya durdu. Daha sonra demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından konuşan BDP İpekyolu Belediye Eş Başkan Adayı Aygül Bidav, yurttaşların Newroz’unu kutladı. Van’da Newroz ateşinin 30 Mart’ta kadar yanacağını ifade eden Bidav,” 30 Mart’ta kadar Newroz ateşimiz her tarafta yanacak. 30 Mart’ta ki zafere 1 hafta kaldı. Bu bir haftayı final havasında geçirerek, 31 Mart’ta Van Kalesi eteklerinde bu kez 14’te 14 yapmanın zaferini kutlayacağız” dedi.

Ardından konuşan BDP İpekyolu Belediye Eş Başkan Adayı Veysel Keser’de halkın Newroz’unu kutladı. Kaymaklı köyünün her zaman görkemli bir duruşa sahip olduğunu söyleyen Keser, Kaymaklı köyünün 30 Mart’ta ki zafere öncülük yapacağını dile getirdi. Son olarak konuşan BDP Van Milletvekili Nazmi Gür’de köy halkının newrozunu kutlayarak seçimlerin önemine değindi.

 Gür, Bidav ve Keser, köylülerle birlikte newroz ateşini yaktıktan sonra köyden ayrıldı. 

Editör: Wan Haber