Bağlar Belediye Başkanlığı Konferans Salonu´nda düzenlenen toplantıda belediye başkanlarına daha iyi hizmet yapılması konusunda çağrıda bulunuldu. Toplantının açılış konuşmasını yapan BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, bu tarihi süreçte üzerlerine düşen görevleri yapmak, bu tarihi süreci karşılamak ve yerellerdeki sorunları tartışmak üzere toplandıklarını söyledi. Çelik, "Önemli ve tarihi bir süreçte birlikteyiz. Newroz´un hemen ardından sizleri toplantıya çağırmamızın nedeni, bugünün tarihsel önemine binaen üstümüze sorumluluk olarak yükleneceğimiz doğru rolümüzü oynamak ve ortaklaşmaktır. İki güne yayacağımız bu toplantı gündemleriyle de bir bütün olarak hem sürece ilişkin bir ortaklaşmayı yaşayacağız, dört yıllık pratiğimizin eleştiri ve öz eleştirisini vereceğiz. Asıl önemlisi 2014 yerel seçimlerine bir yıl kalmışken, demokratik siyasetin öne çıkacağı bilinciyle, kendi görevlerimizi, rolümüzü yerine getirmek istiyoruz" dedi.

Abdullah Öcalan´ın 21 Mart Newroz Bayramı´nda verdiği mesajlara da değinen Demir Çelik, bu mesajların ön açıcı olduğunu söyledi. Çelik, "2013´ün hemen başında Öcalan ile başlayan görüşmelere önem veriyoruz. Kürt özgürlük hareketinin silahlı ve askeri noktada bitirilemeyeceği gerçeğiyle birlikte, Kürt demokratik siyasetinin de siyasi soykırıma bırakılamayacağını da ifade etmiştik. Bölgenin yeniden dizaynı ve şekillendirilmesi noktasında Kürt´e ve Kürt kartına bölgenin ihtiyaç duyması, Kürt siyasal muhalefetinin teslim alınamayacağı, yenilemeyeceğini bölge aktörlerin görmesi, ama aynı zamanda Kürt demokratik siyasetinin neleri gerçekleştirebileceği somut karşılaşacağımız gerçeklikler sistemi, AK Parti´yi de mevcut sürece zorlamıştır, değişime zorlamıştır. Amed´in Nevruz alanında Öcalan´ın ifadesiyle soruna yaklaştığımızda demokratik kurtuluş, özgür yaşam olarak ifade ediyor. Bütün kimlikleri, halkları kapsayacak tarzda, demokratik siyasetin TBMM´nin rolüne değer ve anlam biçmek, öyle okumak mümkün. Düşünsel fikirsel ve ideolojik yaklaşımımızla sorunları çözen, toplumu da sürece katan bir rol bize biçilmiş durumda. TBMM´deki BDP´liler ve grubu, belediye başkanlarımız, yerel yönetimlerimiz önemli bir süreçten geçtiği bilinciyle hareket etmeli. Artık yıllardır özlemini duyduğumuz siyaset yapamamanın önünün kapatıldığı yeni bir sürecin başladığının artık kaçınılmaz olduğunu görüyoruz. Ateşkesten geri çekilmeye ve sonrasındaki eşitlikçi demokratik, özgürlükçü bir anayasanın bu birkaç ay içerisinde hayat bulmasını bekliyoruz. Özellikle Kürt özgürlük hareketinin sürece hassasiyetle yaklaştığını görerek kamu görevlilerinin serbest bırakılması, dün ateşkesin ilan edilmesi, devletin ve bu denli duyarlı bir yaklaşımın da demokratik kamuoyunun beklentisidir. Siyasi tutsakların serbest bırakılması bir bütün olarak 12 Eylül Anayasası´nın lav edilmesini, değiştirilmesini bekliyoruz. Eşitlikçi, özgürlükçü sivil, demokratik bir anayasa bekliyoruz. Kürt dilinin, kimliğinin, kültürünün yaşam bulmasını ve güvence altına alınmasını bekliyoruz" diye konuştu.


Mart 2013´ten, Mart 2014´de amacına uygun planlamalı, görev ve sorumlulukları, demokratik siyasetteki rollerini bilince çıkarmak zorunda olduklarını belirten Çelik, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Artık sözün anlam ve değer kazandığı, siyasetin öne çıkacağı, siyaset ile birlikte hizmetlerimizin artık kendisini gösterme zamanının geldiğini ifade etmek istiyorum. Bu hizmetlerin halkın ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte olması gerektiğini belirtiyoruz. Belediyemizin, yerel yönetimlerimizin katılımcılığı öne çıkacak. Demokratik katılımcılık sürecinin şeffaflık, aleniyet ve eşitlik ilkesi temelinde olmalı. Yerel dinamiklerle buluştuğunda toplumsal muhalefetin siyasal perspektif olduğunda, devlete rağmen kendi geleceğimizi kurmanın fırsatını yakalayacağız. Her şey bitmiş değil, aslında başındayız. Bizimle bu demokratik siyaset ya anlam bulacak ya da bizim yetersizliklerimizle başarısızlığına mahkum, yine egemenimizin insafına terk edilecek. Olabilecek yakın bir zamanda merkez yürütme kurulumuz ve parti meclisi toplantılarımızla yerel yönetimlere yönelik planlamamızı yine toplantılar serimize alacağız".


Toplantıya Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi, Sur İlçe Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Bağlar İlçe Belediye Başkanı Yüksel Baran, çevre il ve ilçe BDP´li belediye başkanları ile çok sayıda partili katıldı. Açılış konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.

Editör: Wan Haber