ANKARA – BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Van’da aralarında Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın da bulunduğu seçilmişlerin yargılandığı davaya katılım çağrısı yaparak, “Barış ve Demokrasi Partisi olarak tüm kamuoyunu bu davayı sahiplenerek tüm bu hukuksuzluklara dur demeye, tek suçları muhalif olmak, fikirlerini özgürce dile getirmek olan bu siyasi tutukluların yanında yer almaya davet ediyoruz” dedi.

BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Van’da Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın da aralarında bulunduğu seçilmişlerin davasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Beştaş, “KCK” adı altında yapılan yargılamaların devam ettiğini Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın da olduğu yargılamanın ise 21-22 Ocak 2013 günü Van’da yapılacağını belirterek, “Van’daki belediyelerimize ve il örgütümüze yönelik operasyon diğer operasyonların devamı olmakla birlikte, Van ilinin özgün durumunun ve geçmiş belediye yönetimlerinin icraatlarının da anılan operasyonlara ve neticesinde açılan bu davaya sebebiyet verdiği açıktır” dedi. Beştaş, AKP döneminde Van’da belediyenin sahte faturalarla 190 milyon TL’nin üzerinde belgelendirildiğini ve Van Belediyesi’nin sonradan sorumluların cezalandırılması için 100’ün üzerinde dosyayı yargıya taşıdığını hatırlattı.

‘Erdoğan’ın söylemi operasyonun habercisi oldu’

“Van Belediyemizin depremin yaralarını sarmasına mani olmak için her yolu deneyen hükümet, sonunda yargı eliyle bunu yapmayı hedeflemiştir” diyen Beştaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Van’ı istiyorum” sözünün operasyonun habercisi olduğunu kaydetti. Dava kapsamında yargılananlara bakıldığı zamana AKP’nin niyetinin ortaya çıktığını belirten Beştaş, “Yolsuzluk dosyalarıyla ilgili işlem yapması gereken yargı; Hükümetin talimatıyla Van Belediyesi ve Kürt kurumları üzerinde siyasi soykırım operasyonlarını genişleterek devam etmiştir” vurgusunu yaptı. Beştaş, iddianameye bakıldığı zaman seçilmişlerin katıldığı bütün demokratik eylemlerin yer aldığını görüldüğünü belirterek, “İddianameden ve delil durumundan da çok açık bir şekilde anlaşıldığı gibi bu yargılama, herhangi bir şiddet eylemine başvurulması nedeniyle açılmış davalardan değildir. Aylarca iddianameleri düzenlenmeden tutuklu olarak cezaevinde tutulan bu seçilmiş belediye başkanları ve siyasetçiler hakkında isnat edilen fiiller ceza yargılamasının konusu değildir. Siyasetçiler siyaset yaptıkları için, belediye başkanları da hem belediye çalışmalarından hem de mensubu oldukları partinin politikalarını uygulamaktan dolayı tutuklanmış ve haklarında dava açılmıştır” dedi.

Davaya katılım çağrısı

Beştaş, açıklamasının devamında şu çağrıyı yaptı: “Bu nedenle Barış ve Demokrasi Partisi olarak tüm kamuoyunu bu davayı sahiplenerek tüm bu hukuksuzluklara dur demeye, tek suçları muhalif olmak, fikirlerini özgürce dile getirmek olan bu siyasi tutukluların yanında yer almaya davet ediyoruz. Hükümet ile hükümetin politikalarıyla paralel olarak hareket eden yargı organlarının hukuk dışı icraatlarından rahatsız olan tüm bireyleri, sivil toplum kuruluşlarını, baroları, aydınları ve basın mensuplarını 21-22 Ocak 2013 tarihleri arasında Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan Van Belediyesi davasına katılmaya davet ediyoruz."DİHA

Editör: Wan Haber