BDP Ekoloji ve Yerel Yönetimler Komisyonu, Van başta olmak üzere birçok bölge ilinde hayata geçirilmek istenen projelerle ilgili 3 günlük bir çalıştay düzenledi. Çalıştayın ilk günü kültürel ve sosyal projelere ayrılırken, ikinci ve üçüncü gün ise yenilenebilir enerji ve enerji üretimi ile ilgili projeler üzerinde duruldu. Bir otelde düzenlenen çalıştayın ilk günkü programına Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, BDY Yerel Yönetim Komisyonu üyeleri, Van Ticaret Odası Başkanı Necdet Takva, işadamı Zahir Kandaşoğlu, Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Necmettin Çok, sivil toplum örgütü temsilcileri, il ve ilçe belediye başkanları ile çok sayıda kişi katıldı. Projelerle ilgili sunumları ise Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Şenel Karakaş, Gazeteci Mehmet Güç ve Azad Barış yaptı. Kentte yapılacak ya da yapılması düşünülen kültürel ve sosyal projeleri anlatan katılımcılar, daha sonra bu projelerin olabilirliği üzerine toplantıya katılanlarla fikir alışverişinde bulundu. Özellikle kentin turizm ve tarihi konusunda önemli projelerin sunulduğu toplantıda, bunun yanında kadın, çocuk ve ekolojik projeler de anlatıldı.

Sunumun ardından konuşan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, sunulan projelerin tamamının çok önemli olduğunu belirterek, ancak bu projeler yapılmadan önce mutlaka bir veri bankasının oluşturulması gerektiğini ifade etti. Kentle ilgili verilerin önceden toplanması ve bir bankanın oluşturulması gerekliliğinin öncelikli olduğunu belirten Kaya, bu verilerin oluşturulmasının ardından projelerin hayata geçebileceğini söyledi. Sokak çocukları ile ilgili örnek veren Kaya, kent olarak sokak çocukları ya da sokağa itilmiş çocuklarla ilgili ellerinde bir verinin olmadığını söyledi.

İki gün süren toplantının ardından birçok önemli sonuçlara ulaşılırken, üçüncü gün ise kentin sivil toplum örgütü ve işadamlarına projelerle ilgili bir sunum yapıldı. “Yenilenebilir Enerji Üretimi” ve “Akıllı Ev” projelerini Hanse Enerji CEO’su Edi Thalacker anlattı. Hayata geçirilecek olan projelerin tamamen ekolojik, kar amacı gütmeyen, uzun süreli ve çevreci projeler olduğunu belirten Thalacker, bu sistemin dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde kullanıldığına dikkat çekti. Yenilenebilir enerji ile ilgili dünyanın en büyük projesinin Almanya’da olduğunu aktaran Thalacker, Almanya’da kurulan sistemle ilgili bilgiler verdi. Bu sistemin Van’da kullanılabilirliğini araştırdıklarını aktaran Thalacker, “Van’da kurulacak sistemin yıllık kazancı tam olarak yüzde 90 olacaktır. Bu oran Almanya’da yüzde 60’tır. Bu nedenle bu kadar önemli bir kentte bu sistemin mutlaka kurulması gerekiyor” dedi. Thalacker, sunumun ardından Akıllı Ev projeleri ile ilgili dünyadan örnekler verdi. 


""

Çalıştay ile ilgili konuşan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, üç gün boyunca sosyal belediyecilik anlamında ne yapabilecekleri konusunda önemli bazı projeler üzerinde çalıştıklarını aktararak, bu projelerle ilgili sunumların hayata geçmesi konusunda adımların atılacağını belirtti. Van’ın güneş enerjisi konusunda çok önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Kaya, “Güneş enerjisi yenilenebilir bir enerji, alternatif enerji üretimi ve kullanımı konusunda dünyanın her yerinde tartışılan konusu haline gelmiş. Bizde istedik ki Van’daki STK’larla, hemşehrilerimizle birlikte bu konu hakkında fikir alışverişinde bulunalım. Bizim burada olmamızın nedeni birbirimizle fikir alışverişinde bulunmaktı. Davetimize katılan herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

Editör: Wan Haber