MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve BDP'li milletvekillerinin İmralı'da Abdullah Öcalan'la görüşmelerinin ardından başlayan süreçte BDP Meclis Grubu'nda hareketli günler yaşanıyor.
Bugün ilk olarak BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş başkanlığında kapalı grup toplantısında bir araya gelen milletvekilleri, İmralı ile görüşmeler kapsamında yaşanan süreci değerlendirdi. Öcalan ile görüşen Ahmet Türk ve Ayla Akat'ın milletvekillerini bilgilendirdiği toplantının ardından Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, silahların susması için demokratik süreç içerisinde görüşmelerin devam etmesi gerektiğini belirterek, Öcalan'ın taleplerine dikkat çekti. Taleplerin içeriğini açıklamayan Türk, bu taleplerin devleti zorlamayacak, makul talepler olduğunu söylemekle yetindi.

"OSLO İLE İLİŞKİLENDİRMEYİN"
BDP Grubu'ndaki ikinci görüşme ise Demirtaş ile Norveç'in Ankara Büyükelçisi Janis Björn Kanavier arasında yaşandı. Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Demirtaş, zaman zaman farklı ülkelerin büyükelçileri ile görüştüklerini belirterek, bunun da Norveç Büyükelçisinin süreç hakkında bilgi alma talebiyle gerçekleşmiş bir görüşme olduğunu söyledi. Bu görüşmenin Oslo süreci ile ilişkilendirilmemesi gerektiğini belirten Demirtaş, büyükelçinin gelişmelerle ilgili BDP'nin görüşlerini almak istediğini söyledi.
Demirtaş ayrıca, yarınki grup toplantısında son bir haftadaki gelişmelere ilişkin parti olarak yaklaşımlarını detaylı olarak anlatacağını belirterek, İmralı'nın taleplerini açıklamayacağını söyledi. Demirtaş, "İçerikle ilgili yarın ya da başka bir zaman açıklama yapmayacağız" diye konuştu.
Büyükelçi Kanavier ise, bir büyükelçi olarak süreç hakkında bilgi almak için geldiğini söyledi. Kanavier, eskiden çok kapalı yürüyen sürecin artık açık bir şekilde ilerlediğini belirterek, "Bu Türkiye'nin sorunu, Türkiye bu sorunu kendi çözecek. Ben süreç hakkında bilgi aldım" dedi.

BALUKEN: "MÜZAKERELERİN BAŞLADIĞINI SÖYLEYEMEYİZ"
Öte yandan BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de, kapalı grup toplantısının ardından yaptığı açıklamada, BDP olarak İmralı ile görüşme kanalının sürekli açık olmasını istediklerini belirterek, "Önemli olan oradaki görüşmenin bir müzakereye doğru evrilmesidir. Bir müzakerenin oluşması için tarafların müzakere sürecini sağlıklı yürütebileceği koşulların sağlanması gerekiyor. Şu anda hala İmralı'da bu görüşmelerin bir tarafı olan Öcalan'ın koşulları müzakere yapmaya uygun koşullar değildir. Dolayısıyla bir müzakere süreci işleyecekse bununla ilgili durumun mutlaka gözden geçirilmesi gerekiyor. Biz görüşmeleri daha tam bir müzakere süreci olarak nitelendirmiyoruz" diye konuştu.
(MÜG-CC-Y)

07.01.2013 17:58:13 TSI

Editör: Wan Haber