Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) yerel seçimlerin halkların kendi kendilerini yönetmeleri konusunda önemli imkan ve fırsatlar yarattığı düşüncesinde olduklarına işaret ederek, "Barışın kalıcılaşmasının sınavı olarak gördüğümüz bu seçimlerde alınacak tutum, Kürt sorununun demokratik siyasetle çözülmesine verilecek destek olarak algılanacak. Bu seçimlerle birlikte Kürt halkı ve demokratik çözümün tarafı olan tüm güçler bir referandum yaşayacaktır. Yerelden demokrasinin gelişeceği ve demokratik özerk yönetim anlayışımızın en fazla kurumsallaşacağı yerel seçimler, dışımızdaki çevreleri katacağımız bir süreç olacaktır." görüşünü bildirdi. 

BDP
 genel merkezinden yerel seçimlere ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Dünya görüşümüzün ve paradigmamızın özünü yerel demokrasi oluşturuyor. Demokratik özerk yönetimlere geçiş ve bu statünün yaşama yedirilmesi daha çok yerel yönetimler çalışmasıyla olmaktadır. Dolayısıyla seçim sonuçlarının Kürt sorununun çözümüne, Kürt halkının ve tüm Türkiye halklarının özgür yaşamına, kendi demokratik yönetim tarzını geliştirmeye katkı sunması başarı kıstaslarımız arasında ön planda olacaktır. Seçimlerin bizim açımızdan başarısı Kürtler açısından yarattığı siyasal ve toplumsal sonuçların halka bir demokratik ve özgür bir statü kazandırmasıyla ilgilidir. Bir çözüm seçimi olarak gördüğümüz bu seçimleri de bu anlayışla örgütleyecek, tüm toplumsal kesimleri, şiddet ve çatışma üreten siyasal anlayışların karşısında partimize ve birliğimize davet edeceğiz. Bu büyük siyasal düşünceyi örgütleme çalışmasında ön kabullerle hareket etmeyeceğiz. Halkının karşısında yüz kızartıcı bir suç işlememiş herkesi örgütleme, ikna etme ve bu birliğe dahil etme çabasında olacağız. Demokratik özerkliği bu yerel seçimler vesilesiyle daha da geliştirme hedefimizin gereğinin tüm kesimleri demokratik yönetimin mekanizmalarına katmak olduğunun bilincindeyiz. Kentlerimizi hep birlikte ve ortak yöneteceğiz." denildi. 

HEM BELEDİYE HEM OY SAYISINI İKİYE KATLAMA HEDEFİ 

Bugüne kadar her seçimden iki katı güçlenerek çıkan BDP'nin bu seçimler için de niceliksel hedefinin hem kazanılan toplam belediye hem de oy sayısını ikiye katlamak olduğu belirtilen açıklama şöyle devam etti 

"Demokratik yönetim anlayışımızdan ve felsefemizden tüm halkların, kültürlerin, kimliklerin ve inançların yararlanma olanağını yaratma ve yayma sorumluluğunu taşıyoruz. Seçmenimizin bulunduğu her seçim bölgesinde küçüklüğü-büyüklüğüne bakılmadan adayımızı gösterip bu demokratik yarışa gireceğiz. Sistem partilerine karşı her yerde demokratik ve özgür belediyecilik seçeneği olarak halkımızın karşısına çıkacak, beklentilerini karşılayacağız. 

2014 Yerel Yönetimler Seçimlerinin hazırlık çalışmalarını yürütmek ve koordinasyonunu gerçekleştirmek için iki komisyonun kurulmasına karar verildi. Bunlar her ikisi de 25 üyeden oluşan Merkezi Seçim Örgütleme Komisyonu ve Merkezi Aday Belirleme Komisyonudur. Her iki komisyonumuz da çalışmalarına başlamıştır ." 

BDP'NİN ADAY BELİRLEME YÖNTEMİ 

Belediye başkanlıkları için; Diyarbakır Büyükşehir, Lice, Eğil, Bismil, Bağlar, Silvan, Edremit (Van), İpekyol (Van), Özalp (Van), Hakkari, Yüksekova, Nusaybin, Derik, Mazıdağı, Cizre, Uludere, Varto, Bulanık, Diyadin, Mazgirt (Tunceli), Ceylanpınar, Pazarcık'ta kadın kotası uygulanacaktır. Kadınlar, kadın kotasının dışındaki yerlerde de aday adayı olabileceklerdir. Belediye başkanlıkları için iki temel yöntem esas alınacaktır. 

1- Merkezi aday belirleme komisyonunun öngördüğü yerlerde adaylar ön seçimle belirlenecektir. 

ÖN SEÇİMLE ADAYLARI BELİRLENECEK İLLER 

Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Batman, Van, Dersim, Hakkari. 

ÖN SEÇİM YAPILACAK İLÇELER 

Bağlar, Sur, Kayapınar, Yenişehir, Silvan, Bismil, Çınar, Lice, Cizre, Gever, Derik, Nusaybin, Kızıltepe, Başkale, Varto. 
Seçim bölgesindeki seçmen sayısının yüzde birine (% 1) tekabül edebilecek sayıda delegasyonla ön seçim yapılacaktır. Ön seçimde birinci çıkan kişi belediye başkan adayımız olacaktır. Kadın kotası uyguladığımız il ve ilçelerde de eğilim yoklaması ve ön seçim yöntemi uygulanacaktır. 2- Ön seçimin yapılamayacağı yerlerde ise, adaylar eğilim yoklaması ile beraber merkezi aday belirleme komisyonumuzca belirlenecektir. 

Belediye ve İl Genel Meclisi Üyelikleri için 

Tüm illerde, belediye ve il genel meclisi üyelikleri için adaylar il seçim komisyonu ve merkezi aday belirleme komisyonunca belirlenecek, sıralaması da aynı komisyonlarca belirlenecektir. (Ayrıca tüzüğümüzde de yer alan yüzde 40 cinsiyet kotası uygulanacaktır.) 

Aday Adaylığı Sürecine İlişkin 

1- Aday adaylarının kendilerini tanıtmalarına ilişkin il, ilçe ve belde yönetimlerimizce ayrı platformlar kurulmayacaktır. Her aday adayı, aday adaylığı suresince kendi tanıtımını kendisi yapacaktır. Aday adayları kendi tanıtımlarını her türlü görsel ve yazımsal materyallerle yapabileceklerdir. 

2 - Ancak kendini tanıtma faaliyetleri partimizin ahlaki ölçüleri temelinde olacaktır. Bu tanıtım öz geçmişini ve projelerini tanıtma ve anlatma temelinde olmalıdır. Diğer adayları karalayan; grupçuluğa, aşiretçiliğe, aileciliğe ve bölünmeye yol açacak söylem ve davranışlarda bulunulmayacaktır. 

3 - Belirlenen esaslar dışında, buna aykırı davranış ve pratikte bulunanların adaylıkları kesinleşmiş olsa bile adaylığı, aday belirleme komisyonumuzca düşürülecektir. 

Aday adaylığı için çeşitli seviyede ücretler söz konusu olduğu uyarısı da yapılarak, bununla birlikte, kadın aday adayları ve engelli aday adaylarından başvuru ücreti alınmayacağı vurgulandı. Cihan

Editör: Wan Haber