Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, “Anayasa’nın dokunulmazlıkla ilgili parlamenter dokunulmazlığını sarsan 14. maddeye atıf yapan kısımlarla ilgili değişiklik öneriyoruz. Parlamenter dokunulmazlığı kürsü dokunulmazlığı, ifade özgürlüğü ile sınırlanmalı ve bundan dolayı da hiçbir parlamenter tutuklanmamalı. Tutuklu olanlar serbest kalmalı” dedi. 

BDP Genel Merkezi'nde düzenlenen Parti Meclisi Toplantısı’na serbest bırakılan milletvekilleri Selma Irmak, Gülser Yıldırım, Kemal Aktaş ve İbrahim Ayhan da katıldı. BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Parti Meclisi girişinde gazetecilere yaptığı açıklamada, buruk bir sevinç yaşadıklarını kaydederek, “İçeride binlerce siyasi tutuklu var. Konumları, durumları, dosyaları vekillerimizle aynı olan maalesef ifadeleri alınmamış, sorguları yapılmamış binlerce arkadaşımız var. Hatip Dicle örnektir. Kendisi seçilmiş bir milletvekilidir. Hatip Dicle hala içeride” diye konuştu. 

Binlerce arkadaşlarının hapiste olduğunu söyleyen Demirtaş, kendilerini arkadaşlarının hepsinin tahliye edilmesinin sevindireceğini kaydederek, “Arkadaşlarımızın tahliyesi adaletin yerine geldiği anlamına gelmiyor. Adalet yıllardır katlediliyor zaten. Arkadaşlarımızın gözaltına alınmaları bile adaletsizlikti. Bırakın gözaltına alınmayı, 4 yıl haksız olarak tutuklu kaldılar. Şimdi vekillerin salıverilmesi üzerinden şunu net şekilde tartışmak lazım. Vekillerimizi rehin alan hukuk sistemi veya hukuksuzluk sistemi artık değişmelidir. Başbakan kendi oğlunu bu yargıya teslim edebiliyor mu gönül rahatlığıyla. Etmiyor, sorguya, ifadeye bile göndermiyor” şeklinde konuştu.

Demirtaş, “Özel yetkili mahkemelerin, Terörle Mücadele Kanunu’nun tümden kaldırılması lazım. Başka türlü bu adaletsizlikleri önlemek mümkün değil” dedi. 

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun Ergenekon ve Balyoz dışındaki davalardan söz etmediğini kaydeden Demirtaş, bunun büyük bir yanlış olduğunu ifade ederek, “Bu mahkemeler sadece Balyoz ve Ergenekon davalarını mı yargıladı? On binlerce ve hatta yüz binlerce insan bu ve Devlet Güvenlik Mahkemeleri (DGM) denen mahkemeler tarafından cezalandırıldı. Barolar Birliği Başkanı’nın sadece Balyoz ve Ergenekon davaları için girişimde bulunuyoruz hissiyatını yadırgadığımızı belirtmek istiyorum. Bu mahkemelerin yargıladığı herkesin dosyasının yeniden ele alınması lazım. Geriye doğru tarih yürütmenin anlamı yok. Temmuz 2012’den önce bu mahkemeler adil mi yargılıyordu?” diye konuştu.

Demirtaş, şunları kaydetti:
“Biz özel yetkili mahkemelerin, Terörle Mücadele Kanunu’nun tümden kaldırılmasını savunuyoruz. Ayrıca Anayasa’nın dokunulmazlıkla ilgili parlamenter dokunulmazlığını sarsan 14. maddeye atıf yapan kısımlarla ilgili değişiklik öneriyoruz. Parlamenter dokunulmazlığı kürsü dokunulmazlığı, ifade özgürlüğü ile sınırlanmalı ve bundan dolayı da hiçbir parlamenter tutuklanmamalı. Tutuklu olanlar serbest kalmalı.” 

Demirtaş, Sebahat Tuncel'i özel yetkili mahkemelerin yargıladığını hatırlatarak, “Bu cezanın ortadan kaldırılacağı bir düzenlemenin yapılması lazım” şeklinde konuştu.

Belediye başkanları için başvuru yapıldığını hatırlatan bir gazetecinin sorusu üzerine ise Demirtaş, “Tek tek arkadaşlarımızın tahliyesini düzenlemeden öte, tahliyelerin tümden, toplu halde olacağı, bundan sonra da haksız tutuklamaların olmayacağı formül öneriyoruz. Anayasa Mahkemesi’nin vekillerle ilgili vermiş olduğu karar, bütün seçilmişlere teşmil edebilir, etmelidir” ifadelerini kullandı. 

Editör: Wan Haber