BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, bu coğrafyada artık barışın olgunlaştığını ve kimsenin bunun karşısında durmaması gerektiğini belirterek, "Sadece silahların susması değil, silahlara veda edilecekse, bizim heba edecek bir tek saatimiz bile yoktur" dedi.
Sakık, Meclis'te gazetecilerin İmralı sürecine ilişkin sorularını cevaplandırdı. İmralı'ya gidecek isimlerle ilgili henüz kendilerine ulaşan bir bilgi olmadığını belirten Sakık, bu konuda birkaç gündür görüşme ve temasların sürdüğünü söyledi. BDP olarak resmi bir başvuru yapmadıklarını, ancak isimler konusunu hükümetin yetkili birimleriyle paylaştıklarını belirten Sakık, bugün bir cevap beklediklerini söyledi. BDP olarak sürece kurumsal olarak katkı sunmak istediklerini yineleyen Sakık, kamuoyunda da BDP'nin bu sürece katkı sunması gerektiği konusunda ciddi bir eğilim olduğunu söyledi. Sakık, 'şu isim gitmeli, bu isim gitmeli' diyerek 50 günlük bir sürecin heba edildiğini belirterek, "Buna hakkımız yok. Toplumda oluşan bir iklimi daha da büyütebiliriz ve gerçekten artık bu coğrafyada artık barış olgunlaştı. Herkes barışın bir an önce inşa edilmesi için çaba sarf ediyor. Hem iç kamuoyunda hem uluslararası arenada bu konuda ciddi destekler var. Ama herkes şunu gördü; 30 yıllık mücadelede bütün olanaklar sunuldu ama sonuç alınmadı. Şimdi mücadeleden müzakereye dönüşen bir süreci onlar da destekliyorlar. İç kamuoyunda da böyle ciddi bir destek varsa, bizim oturup 'şu gitti, bu gittiyle' uğraşmak yerine somut adımlar atmalıyız. Bir an önce gidilmeli, oturulmalı, konuşulmalıdır. Önümüzdeki günlerde eğer gerçekten sadece silahların susması değil, silahlara veda edilecekse, bizim heba edilecek bir tek saatimiz bile yoktur."
BDP olarak olup bitenlerden çok fazla bilgi sahibi olmadıklarını da kaydeden Sakık, "Yani neler konuşuldu, neler tartışıldı? İlk önce heyetimiz oradaki konuşmaların ne olduğu, nasıl bir yol haritasının olduğu, hangi projeler üzerinde bir anlaşma sağlandığı konusunda bilgi sahibi olacak. Bilgi sahibi olduktan sora kamuoyunu bu konuda bilgilendirme şansımız olacak. O vesileyle gidişi çok önemsiyoruz. Çünkü 4-5 aylık bir görüşme olduğunu biliyoruz. Bu görüşmelerde çok önemli şeylerin de konuşulduğunu düşünüyoruz. Ama ne yazık ki ne biz ne de Türkiye halkları bu konuşmalardan bilgi sahibi değil" diye konuştu.

"PKK ENGELSE, YAKASINA YAPIŞIRIZ"
İki gün önce 'PKK bu barış görüşmelerinde engelse PKK'nın yakasına yapışırız' dediğini ve bu sözlerinin devamının da olduğunu belirten Sakık, şunları kaydetti:
"Geçmişten bugüne kadar hep bütün barış süreçlerinde tek taraflı bir mahkumiyet çıkardı; PKK yaptı, PKK etti, PKK samimi değil. Onun için bu görüşmelerin büyük bir kısmının şeffaf olması gerektiğini düşünüyoruz. Eğer gerçekten böyle bir proje varsa ve PKK engelse biz PKK'nın de yakasına yapışırız. Ama sizin bir projeniz yoksa, sadece geçmişten bugüne kadar denenen yol ve yöntemlerle Kürt sorununu çözmek yerine PKK'yı çözmeye çalışmaksa, biz ve Türkiye halkları bu süreci götürenlerin yakasına yapışmalıdır. Çünkü Kürt sorunu bir terör sorunu değil bir hak, hukuk ve adalet sorunudur. Bu pencereden bakıldığında, bu konuda adımlar atıldığında sorunun çözümüyle ilgili yol alabiliriz. Yoksa siz silahlı hareketi yok ederseniz, Kürtler farklı alanlarda bu mücadeleyi sürdürürler. Çünkü bu mücadele sadece PKK ile başlayan bir mücadele değil, cumhuriyetin kuruluşundan bu yana, yani 29. İsyan diyorlar. Diliyoruz artık bu saatten sonra isyanlar değil, silahlar tamamen susar ve silahlara veda edilecek bir projeyle Kürtler de bu coğrafyada zaten kaderlerini Türkiye halklarıyla birleştirmiş, bu vatanda ortak bir vatan şiarı ile yaşamak istiyorlar, demokrasi istiyorlar, yasada, anayasada kendisini görmek istiyorlar. Bu bir lütuf da değil. Keşke bunlar yıllar önce hayata geçmiş olsaydı, biz bugün Türkiye halkları olarak bu bedeli ödememiş olsaydık. Bugün bu bedeli ödüyoruz, çocuklarımıza özgür bir Türkiye bırakmak adına bunları yapıyoruz. Onun için diyorum; barış olgunlaştı, bu barışın önünde hiç kimsenin artık duruş sergileme şansının olmadığını düşünüyorum."
(MÜG-CC-Y)

18.02.2013 13:01:59 TSI

Editör: Wan Haber