Ordu ve Giresun’da HDP’ye saldırılar gündemdeki yerini korurken BDP Van Milletvekili Nazmi Gür ve Özalp Belediye Eş Başkan adayları 1965 yılında Trabzon’un Çaykara ilçesi kırsalında yaşanan sel felaketi nedeniyle Özalp’ta bulunan iki ayrı köye yerleştirilen Lazların yaşadığı Emek ve Dönerdere köylerine giderek köylülerle buluştu. Yaklaşık 30 araçlık konvoyla köye gelen Van Milletvekili Nazmi Gür, BDP Özalp Eş Başkan adayları Handan Bağcı, Şerafettin Özalp, Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz, ilçe yöneticileri, Laz köylüler tarafından ‘Kürtçe “Hun bı xêr Hatın” sözleri ile karşılandı.
Taziye evinde organize edilen toplantıda konuşan Özalp Belediye Eş Başkan adayı Handan Bağcı, ”Dilimiz, dinimiz, kültürümüz ne olursa olsun bu topraklarda bin yıllardır halklar hep birlikte barış içinde yaşadılar. Biz her zaman bu yüzden ‘Yaşasın halkların kardeşliği’ dedik ve bunu savunduk. Her insanın kardeşçe kendi kültürü ve diğer kültürler ile birlikte yaşaması mücadele ediyoruz” dedi.


“KÜRTÇEYİ ÖĞRENİN AMA KENDİ KÜLTÜRÜNÜZÜDE HER ZAMAN KORUYUN”
Daha sonra söz alan BDP Van Milletvekili Nazmi Gür ise, lazların kendilerini Kürtçe sözlerle karşılamalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kürtlerin yaşadıkları haksızlığa, zulme ve çektikleri çileye en iyi şahitliği Özalp’te Kürtlerin içerisinde yaşayan Karadenizli Lazların tanıklık ettiğini söyleyen Gür, “Her ne kadar Türkçeyi kafamıza vura vura öğrettilerse de biz Türkçe konuşmaktan memnunuz. Bizi karşılarken Laz kardeşlerimin Kürtçe ‘hoş geldin’ demeleri beni çok duygulandırdı. Aynı havayı, soluyan, aynı topraklarda yaşayan insanlarız. Sizleri hiçbir zaman misafir, dışarıdan gelen insanlar olarak görmedik. İyi ki de varsınız. Kürtler Lazların dağ görmüşü, sizlerde Kürtlerin deniz görmüşü olan iki kardeş halkız. Kürtçeyi öğrenin ama dilinizi, kültürünüzü, şarkılarınızı sakın unutmayın. Sizleri buraya getirip bırakanlar oy almış ama hizmet getirmeyi unutmuşlar. Bize sizlerin köylerinden tek oy dahi çıkmamış olsa bile bu köyün bizdeki yeri ayrıdır. İsterdik ki sizlerden arkadaşlarımız da belediye meclislerimizde yer alsın. Ancak, yönetime geldiğimizde mahallelerimizde kuracağımız halk meclisleri ile zaten sizleri yönetimlere dâhil etmiş olacağız. 1 yıldır çocuklarımız ölmüyor ve cenazeler gelmiyor. Bu kardeşlik projesinin başarıya ulaşması için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

 

galeri.PNG

Editör: Wan Haber