Öcalan'ın, kendisi ile görüşen BDP Grup başkanvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken ve HDP Eşbaşkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder'den oluşan heyete, sürecin devam etmesi için hükümetin 31 Ocak'a kadar "Barış yasası" çıkarmasını istediği ileri sürülmüştü. Bunun üzerine, BDP'lilerin AK Parti grubu ve bakanlarla görüşme trafiği sıklaştı. BDP heyetinin, bugün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile yapacağı görüşme bu çerçevede önem kazandı.

Tahliye olan BDP'li 5 milletvekili ile dün görüşen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın ziyaretinde de barış yasası gündeme geldi. Arınç'ın BDP'lilere, "hükümet somut bir adım atacak" dediği öğrenildi. AK Parti ve hükümetle ikinci görüşme dün akşam saatlerinde gerçekleşti. İmralı heyetinde bulunan Sırrı Süreyya Önder ve Sırrı Sakık, AK Parti grubuna süpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

 

Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal'ın odasında yapılan görüşmeye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve AK Parti yöneticilerinin de katıldığı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, BDP'liler İmralı'daki görüşmeleri aktararak, Terörle Mücadele Yasası'nın tamamen kaldırılmasını istediler. AK Parti'nin yanıtı ise, yasanın tümden değişmesi yerine revize edilmesi şeklinde oldu. Gündemdeki ikinci konu ise Öcalan'ın da gündeme getirdiği ve 31 Ocak'a kadar yaşama geçirilmesini istediği "barış" ya da "müzakere yasası"nın çıkarılmasına yönelik gerçekleşti. Bu konuda da hükümetin bir çalışma yaptığı aktarılarak, çalışmanın bazı detayları BDP'lilerle paylaşıldı. Düzenlemenin demokratikleşme paketi içinde ya da paketin ardından başka bir yasa ile yapılacağı kulislerde konuşuluyor. BDP heyeti, bugün de Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüşecek. Görüşme, bu gelişmeler çerçevesinde önem kazandı.

İmralı'da Öcalan'ın, ardından BDP ve HDP yönetiminin sık sık gündeme getirdiği, görüşmelerin yasal statüye kavuşması isteği sürecin kilit maddesi oldu. Öcalan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın savcılığa çağrılmasını örnek vererek, "Hakan'ı çağıran savcılar Başbakan'ı da çağırır" demişti. Sürecin diyalogdan müzakereye evrilmesi için yasal zeminin şart olduğu ifade edilmişti. 

MİLLİYET

Editör: Wan Haber