10 ay tutuklu kaldıktan sonra 29 Mart’a tahliye olan Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya’ya geçmiş olsun ziyaretleri sürüyor.  BDP Van İl Eş Başkanları Musa İtah ve Figen Yaşar ve il yöneticileri Kaya’ya geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Ziyarette konuşan BDP İl Eş Başkanı Musa İtah, Kaya’ya hoşgeldin dileklerini sunarak, “Halkımızın doğal bir hakkı şimdiye kadar elinden çalınmıştı. Halkımızın kendi kendini yönetme hakkı gasp edilmişti. Halkız ve zülümkarlar, ancak bir süreye kadar zulümlerini sürdürebilirler” dedi.

‘Van halkı iradesine sahip çıkmıştır’

Kaya’nın tutululuk sürecinde Van halkın sahiplenme düzeyine dikkat çeken İtah, “Halkımız bu süreçte yöneticilerine sahip çıkmıştır. Tutuklanan yöneticilerimiz, tutuklu değil birer rehineydiler. Ancak halkımız bu duruma karşı kendi iradesine her şart altında sahip çıkmayı bilmiştir” diye konuştu.

‘Halkımızın büyük bir özlemi yerine geldi’

Kaya ve arkadaşlarının tutuklanmasını kınayan İtah, bu mağduriyetten dolayı halkın büyük bir öfkeye kapıldığını belirtti. İtah, “Halkın iradesine yönelik gerçekleştirilen bu saldırıyı şiddetle kınıyorum” dedi.  Esnaf ziyaretleri sırasında edindikleri izlenimleri de aktaran İtah, “Başkanımız tutukluyken, bizde esnaf ziyaretlerinde bulunduk. Halkımız bu ziyaretlerimizde iki şey istiyordu. Birincisi, barış, diğeri ise başkanın bırakılmasıydı. Halkımızın büyük bir özlemi bu şekilde yerine gelmiş oldu” ifadelerini kullandı.  ‘KCK’ operasyonları adı altında geçmiş süreçte tutuklanan Kürt siyasetçilerinin durumuna da değinen İtah, tutuklanan siyasetçilere sonuna kadar sahip çıkacaklarının altını çizerek, tutuklu bulunan arkadaşlarının biran önce serbest bırakılmasını istedi.

Kaya: Süreç halkımızın emek ve özverisi ile başlamıştır

İtah’tan sonra söz alan Kaya konuşmasına başlamadan önce ziyaretten duyduğu mutluluğu dile getirdi. 35 yıldır bu topraklarda büyük bir savaşın ve acıların yaşandığını ifade eden Kaya, ‘KCK’ operasyonlarına dikkat çekerek, şunları söyledi: “2009 yılından bu yana ise aralarında belediye başkanları, meclis üyeleri ve yöneticilerin bulunduğu binlerce arkadaşımız tutuklandı. Bu süreçte halkımızın büyük emek ve özverisi ile başlamış bulunuyor. Kimse hatır gönül için bize barışı getirmez. Umut ediyorum ki halkımızın büyük emeği ve mücadelesi ile başlayan bu sürecin sonucunda halkımız onurlu bir barışa kavuşur ve onurlu bir yaşam sürer” dedi.

‘Bizim için dışarda olmanın pek bir anlamı yok’

Konuşmasının sonunda tutuklu bulunan Kürt siyasetçilerin durumuna da değinen Kaya, “Arkadaşlarımız serbest bırakılıp, onurlu bir barış yaşanmadan bizim için dışarıda olmanın pek bir anlamı bulunmuyor” diye konuştu. 

Editör: Wan Haber