BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Başbakan'ın 'Dağdaki ile kucaklaşanı İmralı'ya göndermeyiz' açıklamasıyla ilgili, "Hiçbir genel başkan bizim milletvekillerimize herhangi bir görev veremez. İmralı'ya gidecek heyeti belirleme konusunda kendi karar mekanizmamız, karar oranlarımız yetkilidir" dedi.
Buldan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İmralı'ya ikinci heyetin gitmesi ile ilgili olarak 'Dağdaki ile kucaklaşanı İmralı'ya göndermeyiz. Şu ana kadar verdikleri mesajla bu ülkenin hassasiyetlerine darbe vuranları aracı olarak kabul etmeyiz' şeklindeki açıklamalarına tepki gösterdi. BDP olarak barış sürecine katkı sunmayı, bu süreçte önemli bir rol üstlenmeyi başından beri ifade ettiklerini kaydeden Buldan, şunları kaydetti:
"Bugün aynı düşüncede, aynı kanıdayız. Kesinlikle bu süreci sabote eden, sekteye uğratan taraf olmayacağız. Sayın Başbakan istediği kadar bu konuda açıklama yapsın, istediği kadar bazı arkadaşlarımızın ismini çizmeye çalısın, biz BDP olarak şu konuda çok netiz. İmralı'ya gidecek heyetin mutlaka eş başkanlarımızdan oluşması gerektiğini ifade ediyoruz. Bizim hiçbir milletvekilimiz bir başkasının verdiği görevi asla ve asla kabul etmeyecektir. Hiçbir genel başkan da bizim milletvekillerimize herhangi bir görev veremez. Sayın Başbakan bizim MYK'mızı, bizim grup yönetimimizi belirleme yetkisine sahip değildir. Sayın başbakan ancak ve ancak kendi partisinin milletvekillerine görev verebilir. Bizim de bir karar mekanizmamız, karar organlarımız, grup yönetimimiz var. İmralı'ya gidecek heyeti belirleme konusunda karar mekanizmamız, karar oranlarımız yetkilidir."
Adalet Bakanlığı'na BDP ve DTK eş başkanlarının İmralı'ya gitmesi konusunda yapılmış bir başvuru bulunduğunu belirten Buldan, "Bu başvuruya olumlu ya da olumsuz yanıt verilmemiştir. Bu başvurular geçerlidir. Bunun dışında herhangi bir vekilimizin zaten başvurusu yoktur. Eğer AKP hükümeti, başbakan bu heyeti değiştirmek istiyorsa, ya da bazı arkadaşlarımızın üstüne çizgi çekmek istiyorsa, bunu direkt olarak grup yönetimimizle, eş başkanlarımızla ve grup başkanvekillerimizle görüşmek, paylaşmak zorundadır. Bu konuda yetki tamamen eş başkanlarımızda, karar organlarımızdadır" diye konuştu.

"ÖCALAN DA EŞ BAŞKANLARLA GÖRÜŞMEK İSTİYOR"
Dört eş başkanın acilen İmralı'ya gidip Öcalan'la görüşme yapması gerektiğini belirten Buldan, "Zaten Sayın Öcalan'ın da kardeşi Mehmet Öcalan ile yaptığı görüşmede 'bundan sonraki görüşlerimi eş başkanlarla paylaşırım' ifadesi açık biçimde ortadadır. Bu yüzden biz bir kez daha Sayın Başbakanın bu konuda artık, lütfen, rica ediyoruz kendisinden; bu konuda süreci sabote etmeye, sekteye uğratmaya yönelik açıklamalardan vazgeçmesi gerektiğini ve eş başkanlarımızla Bakanlık tarafından bir görüşme yapılmasının acil olduğunu paylaşmak istiyoruz" şeklinde konuştu.
Buldan gazetecilerin, "Başbakanı tavrı sürerse siz ne yapacaksınız?' sorusu üzerine ise, "Başbakan eğer bu konuda ısrar ediyorsa, biz de bu konuda ısrarcıyız. Biz sürecin tıkanmaması için bu açıklamayı yapmak zorunda kalıyoruz. Süreci tıkamak, sekteye uğratan taraf olmanın dışında kalmak istiyoruz. Sürecin sağlıklı işleyebilmesi için de başbakanın artık bu açıklamalardan vazgeçmesi gerektiğini, varsa bu konuda bir projesi bizimle görüşebilirler, bakanlık düzeyinde görüşmeler yapılabilir, eş başkanlarımızla görüşme yapılabilir ve yol haritası belirlenebilir. Ama yurt dışından, basın üzerinden yapılan açıklamalar sürece zarar veriyor" dedi.
(MÜG-ÖZ-Y)

06.02.2013 13:31:09 TSI

Editör: Wan Haber