BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Viranşehir'deki olaylarda, Eş Başkanları Gültan Kışanak'ın atılan gaz bombasından yaralanmaktan şoförü sayesinde kurtulduğunu belirterek, "Eş başkanımız ya da bir milletvekilimiz o gün orada yaralanmış olsaydı bu ülkede kimse rahat edemeyecekti" dedi.
Buldan, Meclis'te Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ve Kars Milletvekili Mülkiye Birtane ile basın toplantısı düzenleyerek, dün Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesindeki BDP etkinliğinde yaşanan olayları değerlendirdi. Buldan, Viranşehir'de dün BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak'ın da katıldığı bir 'kadın buluşması' etkinliği düzenlediklerini, ancak hiçbir olayın yaşanmadığı etkinlikte Mülkiye Birtane'nin konuşma yaptığı sırada polisin gaz bombaları ile müdahale etmeye başladığını anlattı. Kendilerinin ve halkın kültür merkezine sığındığını, yaklaşık yarım saat sonra halkın dağıldığını ve kendilerinin de 'hiçbir neden yokken neden müdahale edildiğini' sormak için Gültan Kışanak, İbrahim Binici, Mülkiye Birtane ve kendisinin güvenlik güçleri ile konuşmak istediklerini belirten Buldan, bu sırada güvenlik güçlerinin doğrudan kendilerini hedef alarak gaz bombası attığını ileri sürdü.
Etkinlik öncesinde İçişleri Bakanı Muammer Güler de dahil olmak üzere mülki amirlere, etkinliğe ilişkin bilgi verdiklerini belirten Buldan, ancak yine de müdahale edildiğini söyledi. Kendilerine atıldığını iddia ettiği bir gaz bombasını gösteren Buldan, BDP eş Başkanı Kışanak'ın doğrudan hedaf alındığını, ancak şoförünün kolu ile bu gaz bombasının Kışanak'ın yüzüne gelmesini engellediğini anlattı. Buldan, "Bu ülkede barış gaz bombaları ile sağlanamaz, bu ülkeye barış müdahale ile gelmez. Böylesi bir tutumu kabul etmiyoruz. Eş başkanımız ya da bir milletvekilimiz o gün orada yaralanmış olsaydı bu ülkede kimse rahat hareket edemeyecekti. Bunu yapmaya kimsenin hakkı yok. İçişleri Bakanına çağrı yapıyoruz. Vali ve kaymakam görevden alınmalı, yasal işlem başlatılmalıdır. Eğer İçişleri Bakanın bunu yapmaya yetkisi yoksa, kendisi de o koltukta oturmamalıdır" diye konuştu.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Buldan, İmralı ziyaretine ilişkin kendilerine resmi bir bilgi iletilmediğini, bu konuda Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile görüşmelerde bulunduklarını söyledi. Buldan, görüşmelerin kurumsal anlamda devam etmesi için heyette BDP eş başkanlarının olmasını istediklerini de yineledi.
Buldan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, İmralı görüşmeleri için, 'Sürecin içinde hükümetimiz yok' şeklindeki ifadesinin sorulması üzerine, "Görüşmeyi sağlayan, heyetlerin oluşmasına karar veren merci Adalet Bakanı ise demek ki hükümet bu işin içende. Biz böyle değerlendiriyoruz" dedi.

BİNİCİ: "GÖZÜNÜN ORTASINDAN VURURDUM"
BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici de, olaylar sırasında polise silah çekmeye yeltendiğine ilişkin haberlerle ilgili soruları yanıtladı. Binici, üzerlerine gaz bombaları atıldığını belirterek, "Benim orada refleksim oldu, doğrudur. Ama silah çekmedim. Çektiğim takdirde, hedef gözeterek atardım o silahı. Çünkü nefsi müdafaaya giriyor, kendimi müdafaa etmek zorundayım. Gaz bombalarına karşı dikilip ölmeyi beklersem, o benim için çok büyük bir eksikliktir. Ne demek oluyor? Halkın seçilmiş iradelerine, 3.5 milyon oy aymış halkın parlamenterlerine polis durup dururken gaz sıkacak. Silaha yeltenmedim, öyle bir görüntü de yok. Ancak silaha yeltenseydim, çıkarır, hedefi de gözetler, gözünün ortasına da çakardım. Ben onurlu bir insanım, çektiğim anda vururdum, hiç göz yaşına da bakmazdım, cezasını da çekerdim" diye konuştu.
Binici; üzerimde 24 saat silah taşıdığını belirterek, "Can güvenliğimi sağlayamıyorum bu ülkede" dedi.
(MÜG-ÖK-Y)

04.02.2013 16:18:52 TSI

Editör: Wan Haber