BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İmralı'ya gidecek ikinci heyet için resmi başvuruyu en geç pazartesi günü yapacaklarını bildirdi.
Demirtaş, TBMM'de Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) Genel Sekreter Birinci Yardımcısı ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkan Yarımcısı Kosrat Resul'ü kabul etti. Görüşmenin ardından Demirtaş ve Resul ortak açıklama yaptı. Güney Kürdistan hükümeti ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesinden BDP'nin büyük memnuniyet duyduğunu belirten Demirtaş, "Sosyal, kültürel alışveriş geliştikçe ben inanıyorum ki Türkiye'de Kürt sorunun çözümüne de olumlu olarak ta yansıyacaktır. Biz bu ilişkilerin geç kalmış olsa da bu düzeyde ilerliyor olmasından parti olarak memnuniyet duyduğumuzu belirtmek istiyorum" dedi.
Resul ise İmralı ile yapılan görüşmeleri, "Bu barış sürecini desteklemek için BDP'yi ziyaret ettik" sözleriyle değerlendir. Resul, Türkiye'nin Ortadoğu'daki çok iyi politikası olduğun ifade etti.
Açıklamaların ardından Demirtaş ve Resul soruları yanıtladı. İmralı'ya gidecek heyete ilişkin soru üzerine Demirtaş, "Henüz resmi bir başvuru yapılmadı. Biz Sayın Adalet Bakanı ile isimleri gayri-resim olarak paylaştık. Bugün yada yarın resmi bir başvuru yapılabilir: En geç pazartesi günü resmi başvuruya da yapacağız. Umut ediyorum ki birkaç gün içerisinde İmralı adasına ikinci bir heyetin gidişi gerçekleşecek" dedi.
İsimlerin kimler olduğuna ilişkin soru üzerine, Demirtaş, isimlerin partisi tarafından belirlendiğini ve Adalet Bakanı'na iletildiğini yineledi. Kendisi, BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, DTK Eş Başkanı Ahmet Türk'ün isminin verildiğini belirterek, "İsim çok önemli değil. Mesele bir işin gerçekleşmesi, tartışmaların sürmesi sürecin ilerlemesidir. Yani isimler üzerinden bu kadar tartışma yapılması doğru bulmuyoruz. Biz de isim kiriz diye bir şey yok. Bütün milletvekillerimiz, eş başkanlarımız bu çalışmayı yürütebilirler. Artık umut ediyorum ki hükümet isim tartışmasına girmeden, bu süreci yürütür" dedi.
MİT Başkanı'nın Öcalan ile görüştüğüne dair haberlerin anımsatılması üzerine Demirtaş, "Tabiki hükümet adına görevli heyetin İmralı adasına periyot içerisinde gidiş gelişlerinin olduğunu bizlerde duyuyorduk. Fakat bu bizler açısından resmi bir bilgi de değil. Olması da gerekir süreç ilerleyecekse, devlet heyetinin de gidişinin de sürmesi de lazım. Sivil siyasi heyetlerin tekrar gitmesi de gerektiğini düşünüyorum. Detaylarla ilgili bir bilgimiz yok" diye konuştu.
İmralı'ya gidecek heyette yer alan isimlerin belirlenmesinin neden bu kadar uzadığına ilişkin soru üzerine Demirtaş, "1.5 aydır devam eden krizin ismi "isim krizi" değildir. İmralı'da devam eden görüşmeler tıkandığı için heyetimizin gidişine izin verilmemiştir. Yeniden oradaki görüşmenin önü açılsın diye devlet heyeti birkaç defa daha gitmek zorunda kalmıştır. Orada tıkanıklığı bizim isim tartışması üzerinden kamuoyunu yanıltarak, manupile ederek dışarıya böyle yansıttılar. Yoksa isim krizi falan yok. Kaldı ki biz ille de gitmek istiyoruz, zorundayız diye bir şey yok. Hükümet bizden gidişimizi istediği, talep ettiği için bu çalışmaları yürüttük. Hükümet bizsiz bu çalışmayı yürütebiliyorsa biz buna engel olmayız, bunu destekleriz. Dışarıdan da destekleriz. Ortada bir isim krizi falan yok. Başbakanın ısrarla bir isim krizi varmış gibi yapmasından da biz rahatsısız. Buyursunlar kendileri nasıl çalışma yürütüyorlarsa biz destekleriz. Bunu bir kez daha buradan tekrar ediyorum. Bizden kaynaklı bir sorun yok" diye konuştu.
Yaşanan krizin 4. Yargı paketi ile alakalı olduğu yönünde haberlerin anımsatılması üzerine Demirtaş, "4. Yargı paketi daha Bankalar Kurulu'ndan çıkmamıştı. Hükümet hiçbir partinin görünü almamıştı. Biz arzulardık. O zaman süreçle bağlantılı diyebilirdik" dedi.
Kandil'de PKK'nın silah bırakmasına destek verecek misiniz? yönündeki soruya Resul, "Biz bu süreci barış için, pozitif bir sonuç almak için destekliyoruz" yanıtını verdi. 'Silahlı gruplar ne zaman sizin bölgenizden ayrılacak?' yönündeki soruya ise Resul, "PKK bizim muafakatımızla oraya gelmedi. Kendisi oradadır. Bizim kararımızla da gitmiyor. Biz barışı destekliyoruz" dedi.
(EDA-YHY-Y)

15.02.2013 13:06:25 TSI

Editör: Wan Haber