Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Türkiye'nin Suriye politikasını eleştirerek, izlenen politikanın yanlışı olduğunu ileri sürdü.
BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, BDP Siirt il başkanlığında partililerine seslendi. Partilerine karşı baskıcı bir politika izlendiğini belirten Kışanak, ana dilde eğitim, demokratik özerklik ve diğer taleplerinden vaz geçmediklerini söyledi. Hükümetin Suriye politikasını eleştiren Kışanak, "Suriye'de bu baskıcı rejim değişsin, yerine demokratik bir rejim gelsin, herkes hakkını alsın, herkes hukukuna kavuşsun, herkes özgür yaşasın deniliyorsa, Kürtler özgür olmasın denilemez. Bu Başbakan ve AK Parti hükümeti başından beri böyle yanlış bir politika izledi. Güya Suriyede, demokratik bir rejim kurulsun, halk özgür olsun, bunun mücadelesini veriyoruz, biz halkı destekliyoruz, Esad otoriterdir, despottur, zorbadır o değişsin diyorlar. O zaman sen zorbalara baskıcı olanlara otoriter olanlara karşıysan ve özgürlüklerden yanaysan Kürt halkının ne suçu var? Niye Kürt halkı özgürlüğüne kavuşmasın? Suriye özgür olacaksa, Suriye'de demokratik bir yönetim oluşacaksa, Kürt halkı da Suriye Kürdistanı'nda özerk bir yönetim hakkına kavuşacaktır. Bunun karşısında bir politika izlemek açıkça ırkçılık yapmaktır, ayırımcılık yapmaktır. AK Parti hükümetinin Suriye politikası, Esad'a karşı bir politika olmaktan çok Kürt karşıtı bir politika olarak şekillendi. Kürtler muhalefete dahil olmak istiyor onu engelliyor, Kürtler birlik oluyor onu engellemeye çalışıyor, Kürtler yerelde kendi imkanlarıyla halk meclisleri kuruyor, kendi bölgesinden kentlerinden savaşı, yıkımı, ölümü uzak tutmaya çalışıyor, ona karşı çıkıyor. En son da çeteleri örgütleyip silahlandırıp sınırdan geçirip, Serekane'de bir çatışma oluşturmaya çalıştılar. Hala da bu politikada ısrar ediyorlar. Açıkça buradan bir kez daha uyarıyoruz. Bu Kürt karşıtı politika hem Suriye'de yenilecektir, hem de Türkiye'de sana kaybettirecektir. Eğer sen Kürt halkının sadece Türkiye'de değil, nerede bir özgürlük imkanı varsa onu boğmaya kalkışırsan burada da bu ülkede yaşayan Kürtler de sana gereken cevabı verirler" dedi.
Savaşa karşı çıkılmasını isteyen Kışanak, sözlerine şöyle devam etti:
"İnsanlar olarak hem bölgesel bir savaşa, hem mezhep temelli bir savaşa karşı çıkmalıyız, hem de Suriye'de etnik bir savaşın çıkmasına karşı çıkmalıyız. Roja'daki halkımızın yanında özgürlük taleplerinin yanında olmalıyız. Bu tür çetevari faaliyetler, halkları karşı karşıya getiren politikalar karşısında da uyanık olmalıyız. Her yerde sesimizi çıkarmalıyız. Biz tüm Ortadoğu'da bütün halkların, bütün kimliklerin, bütün inançların özgür ve özerk yaşama imkanı na kavuştuğu bir Ortadoğu halklar birliğinden yanayız".
(RÇ-AKK-YHY-Y)

16.12.2012 18:47:22 TSI

Editör: Wan Haber