BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, PKK'nın silah bırakmasına yönelik kendilerinde bir bilgi olmadığını söyledi. Kışanak, terörist başı Abdullah Öcalan'ın yazdığı kitabı yayımlatabilmek için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasıyla ilgili olarak da, "Abdullah Öcalan'ın düşünsel düzeyde önemli çalışmaları olduğunu biliyorum ve bunun aslında Türkiye'de yaygın olarak basılmasının, dağıtılmasının Türkiye'nin ufkunu aşacağına inanıyorum. Bunun önündeki engellerin kaldırılması gerekir" dedi.
BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, TBMM'de partisinin grup toplantısının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Kışanak, gazetecilerin terörist başı Abdullah Öcalan'ın kitabının yayınlanması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasını hatırlatması üzerine, Abdullah Öcalan'ın düşünsel düzeyde önemli çalışmaları olduğunu bildiğini belirterek, "Bunun aslında Türkiye'de yaygın olarak basılmasının, dağıtılmasının Türkiye'nin ufkunu aşacağına inanıyorum. Bunun önündeki engellerin kaldırılması gerekir. Şimdiye kadar yazılmış kitaplarının hiçbirinde de zaten düşünce özgürlüğü kapsamında baktığınızda yasaklanmasını gerektirecek hiçbir cümle yoktur. Ben bu konudaki çalışmasını da düşünce özgürlüğü kapsamında ele alınması ve derhal yayınlanması konusundaki engellerin kaldırılması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

"PKK'NIN SİLAH BIRAKMASIYLA İLGİLİ BİZDE HİÇBİR BİLGİ YOK"
Kışanak, bir gazetecinin "PKK'nın silah bırakmasıyla ilgili bir takvim var mı?" şeklindeki sorusu üzerine, "Bizde bu konuda hiçbir bilgi yok. Açıkça başından beri bunu söylüyoruz. Kamuoyundan da bu söylediğimiz sözlere lütfen itibar etmesini, doğru kabul etmesini bekliyoruz" cevabını verdi.
"AK Parti hükümeti yürüttüğü görüşmelerle ilgili bize hiçbir bilgi vermedi" diyen Kışanak, "Bizden ne beklediğini de şimdiye kadar ifade etmedi. AK Parti ile BDP arasında böyle bir görüşme, bir konuşma, bir diyalog olmadı. Bizler de sizin gibi sadece siyasi tecrübelerimize, Türkiye'nin gerçeklerine bakarak yorumlarda bulunuyoruz. Şuanda bu konuda size söyleyebileceğim bilgi mahiyetinde hiçbir bilgi bizde yok" diye konuştu.
"Öcalan ile müzakerelerin devam ettiğini söylemek mümkün mü?" şeklindeki soru üzerine Kışanak, şunları kaydetti:
"Doğrudur hükümet ağzından henüz resmi olarak görüşmelerin kesildiğine yönelik bir teyit yoksa bu görüşmeler devam ediyordur. Bu sadece bir yorumumuz. Buna dair bir bilgimiz yok. Sadece diyoruz ki, bizzat Başbakan ağzından kamuoyuna verilmiş bir bilgi var. 'Görüşmeler yapılıyor, ihtiyaç duyuldukça da yapılacaktır' demişse ve bunun aksine herhangi bir beyanı yoksa, demek ki görüşmeler devam ediyordur.
Ancak biz şunu gerçekten yanlış buluyoruz ve hatta tehlikeli buluyoruz. Ortada hiçbir resmi bilgi olmadan, hiçbir siyasi bağlayıcılığı olmadan kamuoyunda bu kadar yüksek bir beklenti oluşturan spekülatif haberleri tehlikeli buluyoruz. Yani kamuoyunu özel olarak bu kadar silah bırakmaya angaje eden, böylesine büyük bir beklenti yaratan bir politika yarın tökezlediğinde hayal kırıklığı da o kadar derin olur. Hükümet ve hükümete yakın medya neden bunu yapıyor bilmiyoruz."

"BİZ HENÜZ YOLUN BAŞINDA OLDUĞUMUZU DÜŞÜNÜYORUZ"
Kışanak, İmralı'ya BDP'den kimlerin gideceğine yönelik Adalet Bakanlığı'ndan BDP'ye dönüş olup olmadığı şeklindeki bir soru üzerine ise, "Bu konuda bize dönüş yok, bize verilmiş bir bilgi yok. Yani bize derken BDP yönetimine ve arkadaşlarımızdan herhangi birine söylenmiş bir söz yoktur. Şuana kadar medyada şu kişiler gidecek, bu tarihte gidecek şeklindeki sözlerin tamamı bu medyada bunu yazanlarla onların kulağına fısıldayanlar arasındaki bir süreç. Biz hiçbir şekilde bunun dahilinde değiliz. Hiçbir arkadaşımıza bize şu kişi gidecek, bu gitsin, şu gitmesin diye AK Parti'den iletilmiş bir bilgi yoktur" cevabını verdi.
Bir gazetecinin, "Süreç silah bırakma noktasına geldi mi?" şeklindeki sorusunu da cevaplayan Kışanak, "Biz henüz yolun çok başında olduğumuzu düşünüyoruz ve bu nedenle de doğru düzgün müzakere edilmeden, konuşulmadan, tartışılmadan, bunun mekanizmaları kurulmadan kamuoyunda bu kadar yüksek bir silah bırakma beklentisi yaratılmasını tehlikeli buluyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Kışanak, "Tunceli'de 100 kişilik bir grubun silah bırakacağı haberleri doğru değil mi?" sorusuna ise, "Ben bunun doğru olup olmadığını bilemem. Kim yazdıysa ona soracaksınız, kimden bilgi aldıysa ona soracaksınız. Ben de böyle bir bilgi yok" cevabını verdi.
(AT-ÖZ-Y)

29.01.2013 15:03:26 TSI

Editör: Wan Haber