Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır İl Başkanlığı 2. Olağan Kongresi yapıldı. Kongrede, gündemdeki açıklamaları dolayısıyla CHP'li Birgül Ayman Güler'e tepki gösterildi.
BDP'nin Diyarbakır 2. Olağan Kongresi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan Seyrantepe Spor Salonu'nda yapıldı. Salona Türk bayrağı asıldığı görüldü. Yapılan selamlama konuşmasının ardından konuşan BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, "Dünyadaki en gelişmiş demokrasi neyse ondan bir gram fazlasını da istemiyoruz, bir santim aşağısına da razı gelmiyoruz. Bunun da böyle bilinmesi lazım" dedi. Tan, "Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit, eş değerde gördüremezsiniz" sözü sebebiyle CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler'e de tepki gösterdi.

"TARİHİ BİR SÜREÇTEN GEÇİYORUZ"
BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ise, tarihi bir süreçten geçtiklerini belirterek, "Herkes konuşacak, herkes sözünü söyleyecek. Müzakere ancak böyle yürütülür. Müzakere bir tarafa 'sus' denilerek yürütülemez. Biz susacaksak, halk susacaksa çözüm önerilirimizi söylemeyeceksek sadece siz konuşacaksanız bunun adı müzakere değil, monologdur" diye konuştu. İmralı adasına gitmek istediklerini belirten Kışanak, "Biz adaya gitmek istiyoruz. Öcalan ile görüşmek istiyoruz" dedi. Kışanak şöyle devam etti:
"Hiçbir ön şart koşmayın. Hiçbir ön şart kimsenin önüne koymayın, açık yüreklilik, cesaret ve samimiyetle konuşmaya başladınız, bu yolu terk etmeyin. Müzakere masasını ileri sürdüğünüz ön şartlarla devirmeyin. Bu müzakere masası devam etsin. Bunu bahane ederek bu masayı devirmeye kalkışırsanız, müzakere masasına oturmaktan kaçarsanız. Tüm Kürt ve Türkiye halkı da sizden hesap sorar" diye konuştu.

CHP'Lİ GÜLER'E ELEŞTİRİ
CHP'li Birgül Ayman Güler'i eleştiren Kışanak, "Sözde ırkçılık yapmıyorlar ama zihniyette ırkçılığa devam ediyorlar. Eşit haklara sahip oluncaya kadar bu mücadeleyi yürüteceğiz. Kimse Kürt halkı ve siyaseti üzerinde vesayet kuramaz, bunu herkes bilmeli ve bunu bilerek hareket etmelidir. CHP, bu sözü söyleyen kişiyi yarım ağız ile eleştirdi. Ama yetmez. CHP'de demokrat, eşitlikten yana olduğunu söyleyenler var, CHP'de Kürt halkından oy almış kişiler var, bu haksızlığı, bu ırkçılığı kabul etmemelidirler. Çok daha net bir tutum bekliyoruz. Açıkça çıkıp 'bu ırkçı zihniyeti kabul etmiyoruz' diye tutum almalıdırlar" ifadelerini kullandı.

PARİS'TEKİ CİNAYETLER
Fransa'da öldürülen 3 kadın PKK'lının katil zanlısı olarak yakalanan Ömer Güney'in bilgilerinin açıklanmasını isteyen Kışanak, "Bize Türkiye emniyeti, Türkiye istihbaratı, Türkiye hükümeti çıkıp Ömer Güney'in kim olduğunu, Türkiye'de bağlantılarının kim olduğunu, geldiği zaman kimler ile görüştüğünü izah etmek zorundadır" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından il başkanlığı seçimine geçildi. Tek liste halinde gidilen seçimde başkan Zübeyde Zümrüt, güven tazeledi.
(RB-YRT-OK-Y)

26.01.2013 18:21:59 TSI

Editör: Wan Haber