BBC çalışanları, radyo ve televizyon programlarında işten çıkartmalara sebep olan bütçe kesintilerine tepki göstermek amacıyla yirmi dört saat boyunca grev yapma kararı aldı.
BBC'nin aldığı karara Milli Gazeteciler Birliği de (NUJ) büyük tepki verirken, ilk kesintilerin BBC İskoçya, Radio Five, The Asian Network ve BBC Dünya Servislerini etkileyeceğini bildirildi. BBC ise yaptığı açıklama ile yapılan değişikliklerin programlarda aksaklıklara yol açmayacağını ifade etti.
İngiliz yayın kurumu, yaklaşık on sekiz ay önce üç yıl içerisinde toplamda iki bin dört yüz kişinin çalıştığı Dünya Servisinden altı yüz çalışanın işini kaybedeceğini duyurmuştu. BBC, alınan kararla 272 Milyon Sterlinlik bütçesinden 46 milyon sterline yakın bir oranda tasarruf etmeyi planlıyor. Ancak kesintilerin sebep olacağı boşluk ve kalite farkı 30 milyon izleyici de beraberinde götürüyor.

BBC TÜRKÇE SERVİSİ DE ETKİLENECEK
1931 yılında radyo yayınlarının ardından TV ve internet ile Dünya Servislerinin bir parçası olan BBC Türkçe de kesintilerden etkilenecek. BBC Türkçe Servisi yapımcılarından Emre Bal, "Bu grevi BBC çapında yapılan kesintilere karşı yapıyoruz. Ayrıca İskoçya'da zorunlu işten çıkartma ile karşı karşıya olan 9 arkadaşımızı desteklemek için buradayız. Sendikamız ve BBC yönetimi bu arkadaşların BBC içerisinde farklı görevlere kaydırılmasını öneriyordu ancak BBC bu anlamda hiç bir esneklik göstermedi ve bu yüzden biz de sendika olarak grev kararı aldık. BBC'nin tüm şubelerinde olduğu gibi biz de bu karara tepki olarak grevdeyiz. Bu eylem BBC Türkçe'yi şu şekilde etkileyecek; bugün için internet sitemiz güncellenmiyor ve NTV ve CNBC-E için yaptığımız programları yapmıyoruz. BBC Türkçe greve en büyük destek veren servislerden biri. Neredeyse yüzde yüzümüz buradayız. Bu kesintiler, işten çıkartmalar tecrübeli gazetecilerin işini kaybetmesine ve kalitenin düşmesine sebep oluyor" diye konuştu.
BBC Radio çalışanı David Gallagher yaptığı açıklamada "Bugün greve giderek BBC'de yaşanan işten çıkartmalara ve kaybolacak kalite kavramına karşı olan tepkimizi göstermek istiyoruz. BBC yönetimi bu çalışanların işten çıkartılmaları yerine BBC'de farklı görevlerde bulunmaları talebine yanıt vermiyor. BBC iki bine yakın bir çalışan kaybetmeyi planlıyor. Açıkçası BBC hükümetle kötü bir anlaşma yaptı ve bu anlaşmanın yol açtığı kesinti dolayısıyla kalite kaybına da yol açacak" ifadesinde bulundu.
Gazeteciler Birliği'nin açıklamasına göre, 2004 yılından bugüne yedi bin çalışanın işine son verildi ve 2 bin kişinin daha işini kaybedeceği hesaplandı.
(CC-YHY-D)

18.02.2013 20:09:59 TSI

Editör: Wan Haber