Kırım asıllı Türk yazar Cengiz Dağcı, vefatının 1.yılında Balıkesir Yazarlar ve Şairler Derneği'nde düzenlenen panelle anıldı.
BAYŞAD'da düzenlenen panelde Balıkesir Üniversitesi Öğretim üyesi Doç.Dr.Salim Çonoğlu, Cengiz Dağcı'yı anlattı. Üniversite öğrencileri, öğretim görevlileri ve dernek üyelerinin katıldığı panelde konuşan Çonoğlu, Kırım Tatar Roman yazarı Cengiz Dağcı'nın hayatını ve yaşadığı zorlukları dile getirdi. Yazar Cengiz Dağcı'nın Türkiye'ye hiç gelmeden kitaplarını Türkçe yazdığını söyleyen Doç.Dr. Salim Çonoğlu "Londra'da yaşayan Dağcı, vatanından ayrıldıktan sonra hiç Kırım'a gitmemiştir. Eserlerinde Rusların zulmü altındaki hayatını anlatan hüzünlü bir üslubu var" dedi. Davetlilerin de sorularını cevaplayan Çonoğlu'na panel sonunda BAYŞAD Başkanı Mustafa Kuvancı tarafından teşekkür belgesi verildi.
CENGİZ DAĞCI KİMDİR?
Gurzuf'ta doğdu. Çocukluğu Kızıltaş köyünde geçti. Cengiz Dağcı Türkiye'ye hiç gelmediği halde kitaplarını Türkiye Türkçesi ile yazmış, kitaplarının ilk redaksiyonunu da şair Ziya Osman Saba yapmıştır. Türkiye'de yayınlanan eserleri sayesinde Türkiye'de birçok insan Kırım 'ı ve Kırım Tatarları 'nın yaşantılarını öğrenmiş oldu. İlk ve orta öğrenimini köyünde ve Akmescit 'te yaptı. 1938'de ortaokulu bitirdi . Kırım Pedagoji Enstitüsü ikinci sınıfında iken II. Dünya Savaşı çıktı. 1941'de Ukrayna cephesinde Almanlara esir düştü. Almanların yenilmesi üzerine esir kampından kurtularak müttefik devletler safına sığındı. 1946 Ekiminde eşi ve kızıyla birlikte önce Edinburgh'a geldi. 1947 yılı başında Londra'ya geçti. 1953'te Fulham Road'da bir lokanta açtı. 1974 yılında Londra'da Wimbledon yakınlarındaki Southfields'e yerleşti. Cengiz Dağcı, vatanından ayrıldığından bu yana hiç Kırım'a gitmedi. Cengiz Dağcı 22 Eylül 2011 Perşembe günü saat 12.30 sularında Sauthfields'teki evinde vefat etti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun girişimleri ile, Türkiye'den katılan kalabalık bir topluluk tarafından 2 Ekim 2011 Pazar günü 69 yıldır görmediği Yalta'ya bağlı Kızıltaş köyünde toprağa verildi.
(TS-İHS

30.01.2013 15:07:22 TSI

Editör: Wan Haber