Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde, Ziraat Odası ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi'nin birlikte yürüttüğü ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen 'Bayramiç Elmasının Coğrafi İşaret Tescili ve Pazarlama Başarısı' adlı projeyle ilgili eğitimlerin sonuncusu yapıldı.
Bayramiç Halk Eğitim Merkezi'ndeki son eğitimde, yapılan çalışmalarla ilgili veren Prof. Dr. Kenan Kaynaş, Çanakkale'nin bir tarım ili olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kaynaş, projenin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek, "Bu projenin hayata geçirilmesine yaklaşık 5 yıl önce başladı. Ürününüzün mutlaka bir adı, patenti olmalı. Devir artık reklam, marka devri. Eğer markalaşamamışsanız ürününüz ne kadar iyi olursa olsun pazar sıkıntısı yaşarsınız. Bizler Bayramiç elmasının tescilini yaptırmakla Kazdağları'nı tescil ettiriyoruz. Çanakkale Türkiye'nin tarım başkenti olmaya aday. Bayramiç ilk 'Bayramiç beyazı'nın tesciline sahip oldu. Şimdi ise 'Bayramiç elma'sını tescilletecek. Çanakkale domatesi, Lapseki şeftalisi, Yenice biberi, Geyikli zeytin ve zeytinyağı için tescil çalışması hazırlıklarını sürdürüyor" dedi.
Bayramiç Kaymakamı Osman Yenidoğan, "Böyle bir çalışmadan dolayı sizleri ağırlıyor olmaktan onur duyuyorum. Üretmek yeterli değil. Ürettiğinizi satabilmek için pazar lazım. Pazar payını almak için ise patente ihtiyacınız var. Çiftçi olmak en zor iş. Çiftçi adına yapılan bu çalışmaya emeği geçen herkesi kutluyorum" dedi.
Seminer sonunda 'Bayramiç Elmasının Coğrafi İşaret Tescili ve Pazarlama Başarısı' çalışmasında emeği geçenlere plaket verildi. Seminer sonunda üreticilere sertifika verildi.
(SS-GD-MŞ)

09.02.2013 12:44:17 TSI

Editör: Wan Haber